Kan den som har vestibulit eller vaginism använda menskopp?
Det finns tyvärr inga svar kring menskoppar som gäller alla – inte heller när det gäller problem att sätta in och använda mensskydd. Det finns de som tycker det är mindre smärtsamt att använda menskopp, och det finns sannolikt de som ändå inte kan använda menskopp p.g.a. smärtan. Jag har valt att samla informationen om menskopp och både vestibulit och vaginism på samma sida, även om det är två olika tillstånd. Vad de har gemensamt är att de kan påverka hur bra det går för dig att använda menskopp.
Det är svårt att mäta eller jämföra hur ont det gör för enskilda människor, men jag vill inte överdriva chanserna att menskopparna är mycket bättre för dig som har besvär med vaginism eller vestibulit, bara berätta vad jag vet om menskoppar och vilka fördelarna kan vara för en del. Vi vet dock tyvärr för lite om användningen av menskoppar i allmänhet för att kunna påvisa några bevis för att menskoppar skulle vara ett bättre alternativ.
Andra mensskydd
Det finns andra återanvändningsbara alternativ som kan vara värda att kolla upp, som tygbindor, tygtamponger, interlabiala tamponger och menssvampar. Om du vill googla på det så kan engelska resultat ge mer (RUMPS, reusable pad, reusable tampon, cloth tampon, interlabial pad, interlabial tampon, menstrual sponge). Interlabiala tygskydd är ännu relativt okända här i Sverige, och de läggs mellan blygdläpparna utan att föras in i slidan som ett mellanting mellan tampong och binda. De finns inte att köpa i affär, utan sys av dig själv eller någon annan, exempel finns här: www.etsy.com/uk/market/interlabial_pads
Menssvampar finns både som engångsskydd och återanvändningsbara. Båda förs in i slidan, men eftersom de båda är mjukare och följsammare än både menskopp och tampong kan de vara intressanta att kolla upp.
Ge dig själv tid att undersöka
Om du är osäker eller tveksam till menskopp, så ska du inte testa, utan ge dig istället tid att först läsa mer om menskoppar, kolla på Youtube etc innan du eventuellt provar. Kanske finns det även någon i din stad som säljer menskoppar, så att du kan gå dit och själv titta på menskopparna och ställa frågor, så att du kan komma framåt i dina funderingar?
Eventuella fördelar
Vi brukar säga att menskoppens egenskaper gör att det kan vara lättare jämfört med tamponger, eftersom materialet blir glatt/halt när det kommer i kontakt med dina slemhinnor, vilket gör att koppen tack vare det kan vara lättare att föra in och ta ut, jämfört med tamponger som suger upp det naturliga sekretet och kan vara smärtsamma även i sitt material.
Eventuella nackdelar
Det är i så fall att menskoppar generellt är större i omkrets än tamponger. En menskopp ska ju vikas ihop innan den förs in, men när koppen sedan förts in så måste den kunna expandera för att sluta tätt. Det kan förstås medföra problem för någon som känner obehag eller smärta vid införande. Om du dessutom måste prova många gånger innan koppen kommer på plats, så blir det sannolikt värre.
På den här sidan finns en kortfilm om hur en isättning går till: satta-in-menskopp
Här finns bilder som visar hur stora några menskoppar är i förhållande till tamponger »
Storlekar
De flesta menskoppar är ca 3–4 cm vida när de är helt utvecklade, men när de viks ihop så blir de ca 1–2 cm i diameter innan de förs in i slidan. Även om du blöder lite rikligare, så kan det vara värt att överväga att först prova en smalare menskopp som därmed kan vara lättare att föra in. Problemet är då att menskoppen kan bli för liten, så att den då inte sitter bra i slidan eller att den blir full för fort. Men om det viktigaste för dig är att testa för att se hur det känns, så kan det vara värt att börja i den änden – men det beror på dina egna tankar och förväntningar.
Vad säger folk?
Ibland hör folk av sig efter de har provat, medan de allra flesta säkert inte gör det. De som är nöjda märker skillnad i att menskoppen inte gör de torrare, så att slidans egen fuktbalans blir bättre med tiden, medan de som är missnöjda tycker att menskopparna varit för hårda och att det gjort ont. Även här på sidan finns kommentarer i båda riktningarna, men eftersom vi inte haft en egen sida för det här ämnet förrän nu, så finns ingen samlad information på ämnet – hoppas att du hinner kommentera för att hjälpa andra.
umo.se
Läs mer om vestibulit på umo.se »
Läs mer om vaginism på umo.se »