I Sverige ligger idag priset på en menskopp vanligen mellan 250 och 350 kronor.
Priset har legat stadigt på den nivån under de senaste tio åren.

Med tanke på att samma skydd kan användas i 3–15 år, så är det väl en ganska rimlig summa, kan tyckas. Egentligen skulle priset kunna vara högre för en kvalitet som har tillverkats under goda miljö- och etiska förhållanden och som kan användas länge.

Företag som gör menskoppar
Menskoppsföretag är traditionellt små företag som drivs av en eller en handfull starka personer, som arbetar dygnet runt med att förverkliga sina drömmar om att erbjuda en så bra kopp som möjligt.
Jag har själv besökt ett av dessa pionjärföretag, som satt 4–5 personer i ett litet kontor där de servade hela världen med menskoppsleveranser, broschyrer etc, men också svarade på mail och telefon på frågor om menskoppar. Samtidigt så koordinerade de produktionen i fabriken som ligger i samma land och oss återförsäljare i olika hörn av världen.
Som du förstår så är den här typen av företag inte i första hand ute efter att sälja så många produkter som möjligt. De drivs av visionen att så många som möjligt ska få veta att menskoppen finns så att folk sedan ska kunna fatta välgrundade beslut när de väljer mensskydd.

Nya generationens menskoppsföretag
Andra vågen av menskoppsföretag kom kring år 2010. Då kom färgade koppar, kringprodukter som kopp-specifik rengöring, våtservetter, andra rengöringsprodukter m m.
Nu handlade det visserligen om att sprida den goda nyheten om alternativet menskoppen, men även om att bygga större varumärken och sälja kringprodukter – ett något större fokus på företagsvinster?
Dessa företag kan förenklat sägas inte utveckla själva kopparna, utan fokuserar mer på att sälja mer till sina kunder. Ett av företagen lanserar nu i dagarna även ett set med sju menskoppar och sju påsar i olika färger – en färg för mensens alla dagar. Vad hände med den ursprungliga idén att en menskopp räcker långt? Att vi ska hålla vår egen miljöpåverkan så liten som möjlig?

Billiga koppar och piratkopior
I takt med att menskoppar blir kända i världen, så kommer även lycksökarna till menskoppsbranschen. Och här gäller det att du som konsument ser upp!
Det börjar dyka upp billigare koppar och det kan finnas anledning att kolla upp vad det är som du köper. Det finns även en hel del piratkopior som ofta säljs på Tradera, Ebay och Amazon.
Det här kan vara svårt att se innan du köper en kopp och kan känna på den, för det kan vara så att koppen marknadsförs med photoshoppade bilder som gör att koppen ser ut att ha en perfekt och mjuk yta. När koppen sedan dyker upp hemma så känns den knappt igen.
Det finns även fall där vissa varumärken marknadsför en sämre version av sin kopp i stora kampanjer.
De säljer alltså en dyr kopp av hög kvalitet via sina egna kanaler, webbshop o s v. Denna kopp har t ex fler hål (viktiga för funktionen), och den billigare koppen har färre hål och är av ett helt annat material än den dyrare varianten av samma märke. Den billiga koppen säljs via stora prisdumpningskampanjer och lurar folk över hela världen.
Det här är naturligtvis helt bedrägligt och ett större företag på en mer etablerad marknad skulle inte kunna komma undan med detta.
Men detta är menskoppsbranschen som ännu inte mognat fullt ut.
Folk tänker, ”äh, den kostade ju bara 149 kronor, det är inte värt att bråka” eller ”det här med menskoppar verkar inte funka särskilt bra för mig”.
När det i själva verket är koppen som är dålig…

Konsumentens makt att påverka
Ta reda på var i världen koppen är tillverkad. Ställ frågor direkt till tillverkaren– idag kan du maila vem som helst.
Kolla materialet – är det så bra som de skriver?
Googla mycket innan köp.
Berätta om både bra och dåliga erfarenheter för andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *