Lägre åldersgräns för att använda menskopp?

Stora Fleurcup och en normaltampong

Finns det någon lägre åldersgräns för att använda menskopp?
Det korta svaret är ”nej”, men här vill jag utveckla det svaret lite:

Nu när många upptäcker menskoppar, så får jag ofta mail från unga och en hel del 12–15-åringar gör vår enkät inför köp. Jag märker en stor ökning i yngre åldersgrupper, och det är tyvärr inte helt lätt att ge råd som gäller för alla – oavsett ålder. Därför kanske det här blogginlägget kan hjälpa någon på vägen.

Det finns några saker att tänka på för den som är ung, eller för den förälder som tittar på lösningar för sitt barn/ungdom:

Menskoppar har ingen fysisk åldersgräns. Menskoppar kan användas från första mensen, precis som andra mensskydd.

Men alla mensskydd som ska föras in i slidan kräver ofta en känslomässig mognad. Med det menar jag att det är viktigt att den som ska använda skyddet känner sig bekväm med tanken att föra in det i slidan. Det här kan vara en utmaning för en del människor – och det har inget med ålder att göra. Många äldre föredrar binda/trosskydd för att de tycker det är obehagligt att föra in skydd. Det finns ingen anledning att stressa över det – det viktiga är att ha ett skydd som passar dig.
Omvänt så finns det yngre människor som inte alls upplever problem med att föra in mensskydd, så det är väldigt personligt hur vi känner för det.

Slidkrans/”mödomshinna”/”oskuld” – Menskopp och tampong används av många som aldrig haft penetrerande vaginalt sex. Det har inget med sexuell läggning eller sexuella aktiviteter att göra. De som menstruerar kan ha menskopp – oavsett. Begrepp som mödomshinna och oskuld är dessutom något som vi inte använder, eftersom vi tycker att det är ålderdomliga och stigmatiserande begrepp. Men vi vill ändå lyfta ämnet eftersom det ofta förekommer i diskussioner om unga och menskoppar. Läs mer om slidkransen »

Men hur ska vi tänka?
Menskopp kan passa dig som:

1. Känner själv att det kan vara en bra lösning
2. Vågar prova av egen vilja, inte för att någon annan säger att det är bra
3. Känner dig bekväm med att föra in mensskydd i slidan

Om inte alla de tre punkterna stämmer för dig, så skulle jag råda dig att vänta med menskopp, och läsa mer (börja gärna under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar” här uppe i vår huvudmeny. Där finns många sidor ämnesindelning och många läsvärda kommentarer från användare. Googla ”menstrual cups”, kolla på Youtube etc. Då kan du själv bilda dig en uppfattning om vad menskoppar är och om det kan vara något för dig.

Hur stor är menskoppar jämfört med tamponger?
Vi tog bilder så att du kan se själv – se bilder »

Hur funkar detta med menskopp egentligen?
Läs korta versionen »

Köpa menskopp – bra info
Läs vår nybörjarinfo »

Hur vet jag vilken menskopp som kan passa mig?
Om du gör vår enkät så skickar vi svar och tips till dig – gå till vår enkät »

Mini-menskopp
I vår butik finns den första svenska menskoppen i mini-storlek, som kan passa den som är nyfiken på menskopp men som vill börja med en mindre vid menskopp. Det finns egentligen ingen storleksbegränsning i slidan, eftersom den är töjbar, men för den som tycker det känns bättre börja med en smalare menskopp, så kan den vara en bra lösning. Här hittar du den:
menskoppen.se/webbshop/menskopp/svenska-menskoppen-mini

Tankar och råd?
Är du ung och har erfarenheter av att börja med menskopp – dela gärna med dig av dina erfarenheter, tips och råd här i kommentarerna! Många läser här på webbplatsen, så det kan hjälpa någon annan.

En tanke om “Lägre åldersgräns för att använda menskopp?

  1. Julia says:

    Menskopp är det bästa som hänt mig! Mina slemhinnor blir inte uttorkade (som de blir av tampong) och jag får inte svamp vid varje mens (som av binda). Det är ekonomiskt och bra för miljön!
    Och det är riktigt häftigt att lära känna sin fitta/slida/vagina på ett närmare sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.