Tamponger suger – för bra

Brukar det göra ont att sätta in och kanske ta ut en torr tampong?
Du är inte ensam – det är vanligt.

Tampongernas uppsugningsförmåga används ganska ofta som positiva argument i reklamen, men den är ju egentligen en dålig egenskap som tamponger har.
Direkt vid införandet av tampongen så börjar den jobba – den suger upp allt på vägen in, som mensblodet – men också kroppens egna sekret.

Om du blöder mycket, kanske du har mindre besvär av torrhet. Blöder man däremot bara lite grand, så finns det risk för att tampongen suger upp slidsekretet eftersom den inte anpassar sig efter hur mycket eller lite du blöder.

Menskoppens princip är att den samlar upp blodet när det är på naturlig väg att lämna kroppen, istället för att suga upp det, så är det skonsammare för slidans slemhinnor. Att menskoppen bara samlar upp blodet bidrar till att slidan kan behålla sina naturliga förutsättningar när det gäller produktionen av sekret, pH-värde etc.

2 tankar om “Tamponger suger – för bra

 1. Jassi says:

  Jag blöder väldigt ojämnt, vilket är jobbigt när jag använder tampong eftersom den ena kan vara torr när man tar ut den, och nästa inte suger upp tillräckligt mycket. Jag tycker inte att det är så kul, så jag skulle vilja skaffa en menskopp, men jag bara undrar om de går att använda när man blöder så ojämnt som jag gör? Det skulle liksom kännas onödigt att köpa en menskopp som funkar bra när man blöder mycket, men att behöva köpa troskydd när man inte blöder så mycket eftersom menskoppen kanske inte är så optimal då.

  • Annelie says:

   Det låter för bra för att vara sant, men menskoppen är jättebra även om du blöder varierat:
   Eftersom koppen inte suger upp vätska alls (den samlar ju upp blodet istället för att suga upp det), så skadar den inte slemhinnorna när du blöder bara lite. Du blir alltså aldrig torr av en menskopp, för den bara sitter där och samlar upp det som är på väg ut ur kroppen.
   Därför kan du även använda menskoppen även när du har flytningar, eller som en del gör, när de tror att de ska få mens – något som ju inte funkar när du kör med tampong.
   Om du vill ha råd om vilken menskopp som kan passa dig – börja med att göra vår enkät och få mejlsvar från oss »
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.