Pris på menskopp – hur lågt kan det bli?

OBS: Det finns ett nyare inlägg om billiga koppar och kopior:
menskoppen.se/menskoppar-och-billiga-kopior


Femmecup onesize ofärgad menskoppI takt med att menskoppar blir mer kända i världen och därmed mer efterfrågade, så blir baksidan av det myntet tydligare:
Tillverkare ger sig in i menskopps-branschen utan att ha kunskap om eller intresse av varken användande eller funktioner eller för den delen kunskaper om vilka material som är säkra att bära långa stunder inne i slidan.

Vi får ibland mail från personer som köpt koppar via exempelvis Ebay för under 100 kronor. Det finns i skrivande stund många billiga koppar där – en för 57 kronor.
Visst låter det lockande?
En kopp här på vår webbplats kostar ju 299 kronor – stor skillnad!

Tillverkning inom EU
Men hos oss får du en kopp som är tillverkad i Europa enligt gällande arbetsmiljö- och miljölagstiftning. Arbetarna vid fabriken i England, Frankrike och Italien, har sannolikt justa arbetsförhållanden. Tillverkaren har engagerat sig i materialets sammansättning och uppdaterar även koppens funktioner (materialets hårdhet/mjukhet etc) för att koppen ska funka så bra som möjligt.
De har ett åtagande och finns relativt nära oss och kan svara på frågor etc.

Vem gör piratkopior av menskoppar?
Många är kinesiska koppar. Där finns många plastfabriker som inte sällan plockar upp egna kunders och andras designer och tillverkar i enklare material. Vissa fabriker har även en bild i sin marknadsföring och när sedan leveransen kommer så är det en annan kopp med en annan design. Det förekommer på webben även en del sydamerikanska koppar, men en del av dessa verkar vara seriösa tillverkare.
Som du ser via länken till Ebay ovanför, så är menskoppens förpackning ofta annorlunda i designen än vad de stora etablerade märkena är. De är ofta rosa, har sirlig skrift och förpackningen har inget synligt varumärke, utan det står bara ”menstrual cup” på den.
Googla gärna namnet om du ser ett så kan du själv leta dig fram till om det finns en webbplats eller annan info någonstans om namnet.

Varför köpa en menskopp för 299 kronor om det finns en för 57?
”Om något verkar för bra för att vara sant, så är det ofta det” – gammalt internetordspråk 🙂
Det stämmer dock bra överens här: Om du kan köpa flera års mensskydd för 57 kronor – lika mycket som ett paket engångsskydd, ungefär – så är det något som inte stämmer, antingen i produktion eller material.
Om alternativet för att kunna köpa en menskopp som funkar bra i flera år och är avsedd för att bäras inne i slidan kostar 242 kronor mer, så är valet ganska enkelt, tycker vi. Men vi är förstås part i målet 🙂

Mer läsning
Vi har skrivit en nyare text om detta ämne med ny information, som du hittar på: menskoppen.se/menskoppar-och-billiga-kopior

Kom ihåg att du alltid kan kommentera inläggen här på menskoppen.se – i våra kommentarer finns mycket intressant läsning!

4 tankar om “Pris på menskopp – hur lågt kan det bli?

 1. Mia says:

  Jag håller med Emma. Jag köper en förpackning med bindor/ mens. Den kostar 7kr och jag har mens varannan månad ungefär. Det betyder att jag måste ha samma menskopp i 7 ÅR för att det ska gå jämt upp. Då blir det väldigt dyrt. Jag förstår om folk som blöder mer tjänar på det men för mig är det jättedyrt när jag inte ens vet om jag kommer gilla det. Sen förstår jag att ni måste tjäna era pengar såklart. Men skulle inte våga köpa något så dyrt om jag inte vet att det blir bra och som ändå är dyrare än det jag har idag.

  • Annelie says:

   Hej igen!
   Menskoppar kommer inte att tilltala alla, men huvudsaken är att du har ett mensskydd som passar dig och som du trivs med 🙂
   Hälsningar
   Annelie

 2. emma says:

  jag förstår att det är bra att vara säker på att det är giftfri plast o.s.v. och det är ju såklart lättare att kontrollera genom ett svenskt företag MEN jag förstår fortfarande inte varför det ska kosta 250-300 kronor, det är en PLASTBIT….? när blev giftifritt silikon så dyrt….? det känns ju faktiskt som att många företag bara passar på att ta så mycket för att de kan. själv har jag inte råd med menskopp utan använder bindor och det går inte åt så många. i månaden. skulle gärna använda menskopp men blir avskräckt att köpa de billiga.

  • Annelie says:

   Hej – och jag beklagar att du känner så här!
   Det kostar mycket pengar och tid att utveckla, designa och producera bra menskoppar.
   Vad vi ofta inte tänker på är allt arbete som läggs ner innan en menskopp kommer i produktion, som sedan måste betala sig över tid. Design och produktion av själva verktyget som menskoppen görs i, tester och ändringar många gånger för att det ska bli en bra produkt. Vi har arbetat med våra egna menskoppar i flera år, i nära samarbete med svenska tekniker, designer och miljöforskare.
   När det gäller materialet, så är ett säkert material betydligt dyrare än ett otestat material, just för att det testats många gånger och många människor har lagt ner mycket tid på säkerställa att inte det finns ämnen i kroppen som kan vara skadliga för oss.
   Billiga koppar, ofta från Asien, kopieras från en existerande design och fabriken väljer ett så billigt material som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är alltså både intrång i någon annans design, vilket är en brottslig handling, och ett material som kan innehålla farliga ämnen. Det här tillvägagångssättet är jättevanligt idag, inte bara när det gäller menskoppar, utan många produkter, så jag tycker det är viktigt att vi pratar om det, som jag gör i det här inlägget.
   Vi tycker dessutom att vi ger mycket för pengarna till våra kunder både före och efter deras köp, för att användningen ska bli så smidig som möjlig för dem. Det händer t ex flera gånger varje dag att vi hänvisar dem vidare till någon annan, för att vi inte har en menskopp som vi tror passar dem.
   Så att vi bara skulle passa på att ta så mycket som möjligt betalt för våra produkter är inte sant, tycker jag.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.