På semester med menskopp

Utedass på Gotland sommaren 2014

Toaletter på vägkrogar, camping, utedass, bajamaja, kiss bland blåbärstuvorna i skogen – med menskopp (!)? Japp, funkar utmärkt! Hör du till dem som reser längre, till och med via flygplan, så är du också säker med din menskopp. 

Tvätta händerna innan
Eftersom det viktigaste när du har menskopp – och alla andra mensskydd, så klart – är din egen handhygien så går det fint att resa med menskopp. Du slipper packa och kånka på trosskydd, olika bindor, olika stora tamponger etcetc och behöver bara din lilla kopp. Det enda du behöver göra är att tvätta händerna innan, med tvål eller handsprit.

Ta ut koppen med papper eller utan
Förutom att du kan skölja av koppen med vatten från en medhavd vattenflaska, så kan du snabbt ta ut koppen, tömma och sedan torka av och sätta in igen. Då är det förstås viktigt att dina händer är rena eller att du använder en bit toapapper mellan fingrarna och koppen. Om du inte blöder så mycket, så kanske du kan låta koppen sitta i tills du har tillgång till ordentlig rengöring.

Tvätta i vatten som du kan tänka dig att bada i
Kom också ihåg att du kan rengöra koppen i vatten som är så rent att du kan tänka dig att bada i det – det är grundregeln.

Träna gärna innan skarpt läge
En liten brasklapp, bara: Det är bäst att vara lite van innan du åker på semester. Jag brukar säga till folk att de inte ska ge sig ut på resa och prova menskoppen för första gången. Det kan bli jobbigt, eftersom du inte vet om du t ex behöver klippa av piggen under koppen, du är kanske ännu inte helt haj på hur allt funkar och hur ofta du behöver tömma den. Så ge dig själv några månader med kopp innan du ger dig iväg, men sedan är det bara att resa så mycket som du orkar 😀

På bilden ett litet välskött utedass på en ”glamping” på vackra Gotland (betyder ”glamorös camping” – kolla in det :))

Läs mer
Läs mer om rengöring »
Läs bruksanvisning för menskopp »

3 tankar om “På semester med menskopp

 1. M says:

  I somras fick jag mens två gånger, och hade det inte varit för menskoppen så hade båda tillfällena varit rätt jobbiga. Första gången var på en trek mitt i den asiatiska djungeln… Andra gången var under sol- och badsemestern. Med andra sorters mensskydd hade jag nog blivit rätt så upprörd över den dåliga tajmingen, men nu var det inte mer än: jaha, då får jag plocka fram menskoppen.

 2. Hanna says:

  Så det går alltså (rent teoretiskt) att skölja den i havs- eller sjövatten? Jag känner mig nog alltid lite nojig med hygienen eftersom den är för invärtes bruk.

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är ingen fara. Men din hud kan reagera på saltet, så var uppmärksam på det. Men det är ju å andra sidan samma sak som när du badar i saltvatten, och det kommer in vatten i slidan, vilket det gör ibland när vi badar. För vissa mer än andra. Hoppas det här besvarar din fråga!
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.