Ökar menskoppen konsumtionen?

Samma menskopp – tre olika varianter, vår egen svenska menskopp

I dagarna läser jag ett debattinlägg som bl a anklagar menskoppsbranschen att bli en del av det som vi egentligen borde stå utanför: Att det går att tjäna pengar på menskoppar, och att möjligheten att tjäna pengar på dem kan medföra att grundläggande fördelar som miljövänlighet och tillgängligheten till menskoppar för många som inte har råd försvinner.

Debattinlägget berör mer övergripande ämnet att miljö, klass och feminism hänger ihop.
Läs hela debattinlägget här »

Kom nu ihåg att jag lever på att sälja menskoppar, så jag är ju i allra högsta grad en del av detta – vilket är bra att bära med sig när du läser det som jag skriver 🙂

Kritik
Kritikern i inlägget menar bl a att menskoppar är för dyra (och att det leder till att vi istället köper engångsskyddet som ändå är billigare för stunden), och att det har skapats ett konstgjort behov av många olika storlekar och varianter. Nu skriver samma person också att menskoppar nyligen kommit till Sverige, vilket ju inte är riktigt (läs mer om historien här).
Sammantaget leder menskoppssituationen till att endast ett fåtal har råd att vara miljömedvetna när de väljer mensskydd, tycker skribenten.

Tankar
Jag tycker det är intressant att dessa reaktioner mot menskoppar kommer nu, i takt med att menskoppar blir mer kända i Sverige och fler jobbar med dem. Det är en naturlig del av utvecklingen och det är intressant för mig att se hur vi i branschen tacklar diskussionen.
Är kritiken befogad? Ja, till viss del kan jag tycka det.

Olika företagsmodeller – även för menskoppar
I denna relativt unga bransch som menskoppar är, så finns det i Sverige flera olika typer av företag:

  • Tillverkar och säljer själva menskoppar till kund/användare – inget återförsäljarled (som vi)
  • Tillverkar och säljer själva menskoppar till kund/användare samtidigt som de har återförsäljare
  • Tillverkar menskoppar för att sälja vidare till återförsäljare som sedan står för kontakt med kund/användare
  • De som köper/säljer menskoppar som en del av ett större sortiment av t ex hälsokost eller sexleksaker (båda är vanliga)
  • Övriga som t ex importerar billigare menskoppar från ffa Asien och säljer småskaligt på fynd- och auktionssajter.

Sälja själv eller låta andra göra det?
Jag kan tycka att ju längre ifrån användaren som tillverkaren kommer, desto mer anonymiserad och måhända objektifierad blir användaren. Vi har jobbat sedan 2008 med att sälja andras menskoppar (som återförsäljare) men under 2015 tog vi steget att tillverka en egen menskopp som vi sedan dess säljer vid sidan av de andra menskopparna. Under 2016 kommer vi att ytterligare utveckla vårt eget sortiment för att vi ser att det finns ett behov (mer om det nedan).
Vi har dock valt att inte sälja våra menskoppar via återförsäljare. Det är ett ganska enkelt beslut, av två anledningar, eftersom vi har sett att direktkontakten med användarna ger oss ovärderlig kunskap om menskoppsanvändande (både problem och lösningar) men också för att det kostar väldigt mycket pengar att säkerställa att de som ska sälja våra menskoppar har kunskapen att ge användarna hjälp och råd. Det är dessutom idag med teknikens hjälp möjligt att enkelt hjälpa många användare direkt, oavsett var i världen de finns och helt utesluta återförsäljare. Fördelarna med att ha återförsäljare – att tjäna större summor pengar på kort tid – går helt bort om det innebär att direktkontakten med kunden försvinner, tycker jag.
Vi har sett med egna ögon under de år som vi jobbat med menskoppar, att företag som säljer brett till många på webben, via återförsäljare och i apotekskedjor ofta missar att ge användarna bra information om hur menskoppar funkar. Ibland så köper folk menskoppar som inte ens passar deras förutsättningar – och då är pengarna definitivt kastade i sjön och motverkar hela idén med menskoppar.

”Välja menskopp som en hamburgermeny”
Alla menskoppar passar inte alla kroppar – det kan många skriva under på (och som jag skrivit om tidigare här) och anledningen är att allas förutsättningar är olika och att våra förutsättningar dessutom ändras över tid. En menskopp som passar bra under några år kan komma att bytas till en mindre/större/längre/kortare när vi får ett framfall eller vi börjar blöda mindre rikligt eller mer sparsamt än tidigare. Så ja, till viss del behövs alternativ, om jag inte själv trodde det så skulle jag inte tillverka egna. Men mitt fokus har varit att se vilka menskoppar som fattas idag och sedan tillverka de menskoppar som inte finns, för att kunna hjälpa de som idag har svårt att hitta en menskopp som passar. Att ”bara” presentera ett nytt snarlikt märke på marknaden har inte varit intressant för mig.

Konsumtion kring menskoppar och tillbehör
Flera inslag kring menskoppar kan kritiseras för att vara avsteg från den grundläggande idén om menskoppar som spreds under 70- och 80-talen; att vi med ett enda skydd kunde välja bort alla andra produkter som begränsar oss t ex ekonomiskt och låta oss vara helt självgående i 10 år. Men idag finns på marknaden även:

  • Menskoppar som enligt tillverkaren ska bytas ut efter ett år och en ny ska köpas
  • Särskilda produkter som ”menskopps-tvål” eller ”menskopps-våtservetter/wipes”
  • Köp 2 – betala för 1
  • Menskoppar i många olika färger

Kommentarer till punkterna: Menskoppar som ska bytas efter ett år är i vissa fall tillverkade av enklare material som därmed också är billigare, vilket sannolikt är ett försök att introducera en billigare väg till menskoppar, för den som inte har råd med ordinarie pris. Jag kan fundera vilken typ av material det är, och varför det inte kan användas i koppar som är säkra över lång tid. Det känns som om något inte stämmer, eftersom menskoppars material oftast är mycket tåliga (framför allt för din säkerhet).
Att vi skulle behöva ha särskilda tvålar eller våtservetter för att använda menskopp i Sverige är helt osant. Om du har tillgång till rent kranvatten – som vi för det mesta har här i Sverige – så behöver vi inte dessa produkter (läs mer om rengöring här).
Att vi ibland behöver ha två olika menskoppar är faktiskt sant. Våra behov kan skifta under månaden från att blöda väldigt rikligt till mycket sparsamt och en stor kopp som funkar bra på rikliga dagar kan få svårt att sitta bra under sparsamma dagar. Men det är inte så för alla! Så att börja med att köpa två koppar direkt är inte att rekommendera. Börja istället med en kopp som kan funka under mensens flesta dagar och se hur det funkar. Om du med tiden känner att du behöver ytterligare en menskopp för att den första blir full för fort eller att den flyttar på sig på rikligare dagar, så köper du en större för att växla mellan de två.
Olika färger – det här är den svåraste frågan, tycker jag personligen. Jag vet att många vill ha en färg på sin menskopp och under de här åren har lila och blå varit de mest populära. När vi har använt menskopp i några år, så vet vi att de flesta menskoppar blir missfärgade ganska snart, och att det är lättare att se när det är dags att göra ren en menskopp med t ex den mjuk svamp om koppen inte har en färg, särskilt i en mörkare nyans. Men det finns absolut en efterfrågan på färgade menskoppar och dessvärre företag som gjort vecko-pack i sju olika färger för veckans alla dagar – vilket vi naturligtvis är många som ställer oss tveksamma till. Det händer att jag får frågor om vilka färgade menskoppar som kan passa folk för att de absolut inte vill ha en ofärgad, och det kan jag tycka är att börja i fel ände. Koppen funkar inte bättre för att den har en färg.

Annelie Svensson
Svenska Menskoppen AB

Vad tycker du om det du läst – kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.