Nyss köpt menskopp – läs det här

Svenska Menskoppen – råd för nybörjaren - menskoppen.se

Har du precis köpt en menskopp och längtar efter att komma igång?
Ta först några minuter och läs igenom detta. Här har vi samlat ihop några viktiga punkter för dig. Om du redan använder menskopp och vill lägga till egna tips – gör det gärna i kommentarerna!

Menskopp bruksanvisning
FAQ menskopp ©menskoppen.seOm du köpt menskoppen från oss, så har du också fått en liten (men informationsspäckad!) bruksanvisning. Läs den några gånger redan innan nästa mens, så att du läst allt om att sätta i och ta ut några gånger innan du själv ska göra det. Här finns en webbversion av bruksanvisningen: menskoppen.se/bruksanvisning-menskopp

Här kommer några viktiga saker att tänka på om du nyss köpt din menskopp:

1. Prova inte innan mens
Det är inte farligt, men att prova innan du har mens inget bra resultat och kan i värsta fall leda till att koppen åker in för långt och att du blir öm i slidan.
Slidan före mens är olik slidan under mens: Under mensdagarna så är den betydligt slappare och halare än annars. Vissa har dessutom svårt att ens få in menskoppen under de dagar som de inte har mens, eftersom slidans muskler då är betydligt mer sammandragna. Eftersom du heller inte får något läckage när du inte har mens, så kan du om du testar innan mens tyvärr heller inte se om menskoppen funkar eller ej.

2. Ta ut koppen var 3–4 timme
I början – under de första perioderna med menskopp – ska du alltid ta ur, tömma och rengöra koppen var 3–4:e timme. Om du vet att du blöder mycket rikligt så behöver du göra det oftare. Då lär du känna din kropp och blödning och vet ungefär hur mycket du blöder och därmed hur ofta just du behöver tömma menskoppen för att den inte ska bli överfull. Det här kan variera inte bara dag för dag, utan också från månad till månad. Under mensperioderna kan du öka ut tiden, när du är säker på hur koppen funkar och att den räcker till för din blödning. Om du är känslig för infektioner, så bör du inte utöka tiden för mycket, utan hålla täta tömningar och skölja av koppen tätare än annars. Du ska aldrig låta en menskopp sitta inne längre än 12 timmar.

Välja menskopp3. Sov inte med menskoppen direkt
Inte förrän du är helt säker att koppen funkar för dig ca 8 timmar när du är vaken, så ska du sova med menskoppen. Det är för att undvika att koppen åker inåt och därmed läcker etc och dessutom blir svår att nå – vilket kan vara jobbigt. Så ge dig själv lite tid med det nya med koppen. Det kan ta upp till två, tre månader innan du kommit underfund om allt och därmed kan sova med menskopp.

4. Idrott och träning
Samma gäller här som med sömn: Vänta tills du är helt säker på att menskoppen funkar för dig. Töm alltid menskoppen så nära inpå en fysisk aktivitet som möjligt, för att vara säker på att inte menskoppen blir full/överfull och därför börjar läcka.
När du tränar så använder du sannolikt bäckenbottenmusklerna mer än du gör under övrig tid. Detta kan innebära att menskoppen riskerar att åka ur sitt läge mer än annars, vilket i sig kan innebära läckage. Om du testat menskoppen ett tag, så vet du exakt var menskoppen ska sitta för att inte flyttas, och då blir det heller inte läckage.
Så ge dig själv lite tid med det nya med koppen. Det kan som sagt ta upp till två, tre månader innan du kommit underfund om allt och därmed kan träna med menskopp.

4. Läs, läs, läs
Googla och läs massor om hur det är att ha menskopp – det finns massor av läsning här uppe i huvudmenyn under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar”, men också på övriga webben från användare och menskoppstillverkare.
Ta tid igen att läsa igenom instruktioner för placeringen av koppen, så att du kan klura ut huruvida piggen under koppen ska klippas av eller inte.
Jag har skrivit mycket om placering av menskoppen i bruksanvisningen men också på andra webbsidor, som du behöver läsa för att förstå hur placeringen kan ha betydelse för om det läcker.

Några sidor med mer läsning om placering – läsvärt:
menskoppen.se/faq/problem/klippa-piggen
menskoppen.se/jamen-exakt-var-ska-den-sitta

Kom ihåg: Det tar några mensperioder att komma in i allt det nya. Ha rimliga förväntningar så blir du inte besviken. Det fina är att det är värt det 🙂

Kom också ihåg att du kan kommentera på detta och andra inlägg på menskoppen.se – många läser här och kommentarer från er är ovärderliga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.