Nybörjare? Några tips kommer här!

Flera menskoppar

Härligt att fler provar menskoppar!
Menskoppen är ett återanvändbart mensskydd som ska bäras inne i kroppen. Men en menskopp suger inte upp mensen som en tampong gör, utan samlar upp den när den naturligt är på väg ut ur kroppen. Det finns några viktiga nybörjar-saker att tänka på:

Stressa inte

Att prova menskoppen första gången innan du ska hinna med bussen på morgonen eller när du är på semester brukar jag avråda ifrån. Det kan bli nervöst och stressigt, och de första gångerna med menskopp kan det vara bra att ha lite tidsmarginaler. Du behöver lite tid för att hitta rätt isättning, placering och uttagande. Läs hela bruksanvisningen här »
En viktig faktor är att du själv är övertygad om att menskopp är en bra grej. Låt inte andras åsikter påverka dig. Om du själv inte tror helt och fullt på att menskoppen kan vara en bra grej för dig, så finns det en risk för att du spänner dig och att det därför inte går så bra. Så stressa inte fram ett beslut om att köpa menskopp. Om du är tveksam, ge dig tid, googla information och filmer innan du fattar ditt beslut.
Precis som när det gäller allt nytt, så bör du ge dig tid att komma in i allt det nya med menskopp. Räkna med att det tar 2–3 mensperioder innan du kommit in i ditt menskoppsanvändande. Om du vill ha en quick-fix så kan du bli besviken – ha rimliga förväntningar!

Viktigt är att läsa på mycket innan – varför inte börja här direkt:
Var ska menskoppen sitta?

Svar: Det vet du först efter du provat. Antingen ska menskoppen sitta långt inne i kroppen (piggen ska vara kvar) eller långt ner i slidan (piggen ska klippas av helt eller delvis).
Det är viktigt att du ger dig själv tid att komma underfund om detta, eftersom menskoppens placering är en av de viktigaste delarna i att få användandet att funka.
Läs mer om menskoppens placering i slidan här: menskoppen.se/jamen-exakt-var-ska-den-sitta

Kan jag sova med menskoppen?

Svar: Gör det först när du vet att allt funkar på dagtid.
Om du precis börjat använda menskopp, börja med att använda menskoppen i ca 3–4 timmar på dagtid, ta sedan ut den, se hur mycket du blöder, rengör och använd den igen.
När du känner dig trygg på dagtid och vet att koppen räcker till för dina behov – kanske efter ett par, tre mensperioder – så kan du börja att utöka tiden som du har koppen inne längre tider och så småningom över natten.
Men ha inte för bråttom – unna dig tiden att verkligen lära känna koppen och hur din kropp funkar med den innan du sover med koppen. Om du har för bråttom, kan det leda till att menskoppen åker för långt in (om den sitter fel från början eller blir för full) och det kan vara svårt att få ut den och det läcker.
Du bör dock ta ut, tömma och skölja av koppen var 12:e timme, och aldrig ha koppen inne längre än 12 timmar, även om du kan det utan att koppen blir full. Det är förstås för att minska risken för bakteriepåbyggnad.

Kan jag bada med menskoppen inne i kroppen?

Svar: Det går fint! Det finns till och med de som tycker att menskoppen stoppar vattnet från att komma in i slidan (beror på var menskoppen sitter i just din kropp), så menskoppen underlättar vid bad.
Läs mer om idrott, bad och menskopp här (även bra läsning i kommentarerna) »

Kan jag prova menskoppen innan mens?

Svar: Det är inte farligt, men däremot ganska onödigt och missvisande. När du har mens så är slidan helt annorlunda än innan och efter mens. Det gör att det dessutom kan vara obehagligt/göra ont att testa innan mens, så vi avråder från detta.
Under mensdagarna så samarbetar hela bäckenet för att transportera ut ägget med mensblödningen. Hormonerna påverkar dina muskler och slemhinnor och skapar en slapp och blöt miljö för att underlätta för mensblödningen att passera ut ur kroppen.
Det gör att en menskopp som passar bra under mens (när den behövs!) kan vara svår att få på plats om du provar den innan mens. Då är musklerna sammandragna och slidan inte lika fuktig och menskoppen glider inte lika bra och kan vara svår att få in på plats.
Du kan dessutom inte se om menskoppen sitter rätt eller fel, eftersom den inte läcker när det inte finns något blod.
Så sammantaget: Visst kan du prova, men det kommer inte att säga så mycket om huruvida menskoppen sitter bra eller inte. Du kan dessutom bli öm och känna obehag om du provar flera gånger. Vänta tills mensen kommer, så kan du prova på riktigt.

Läs mer grundläggande info om menskoppar under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar” i huvudmenyn!

Nyss köpt menskopp – läs ännu fler tips här »


24 tankar om “Nybörjare? Några tips kommer här!

 1. Isabella says:

  Hej! Jag undrar hur länge man kan använda menskoppen? Om man tömmer som man ska, kan man ha den hela tiden under hela mensen då? Alltså ca 4 dygn i sträck. Jag timmer ca 3 ggr/dygn men sover med den och har den i hela dagarna. Är det okej att använda den så?

  Tack!!

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Det går utmärkt att använda menskoppen under hela mensen. Vissa sätter in koppen när de vet att mensen är på väg och använder menskopp även vid flytningar, så det finns inga hinder att använda den under lång tid. Enda regeln är att komma ihåg att ta ut och rengöra koppen var 12:e timme för att minska risk för bakterietillväxt.
   Hälsningar
   från oss på menskoppen.se

 2. Masilna says:

  Hej!
  Jag har problem med att min menskopp läcker. Jag tycker att den vecklar ut sig helt när jag har satt in den. Nr det har läck tar jag ut den och det är inte ens så pass mycket mens i koppen att den bör läcka .
  Vad ska jag göra?

  • Annelie says:

   Hej! Eftersom det finns många olika menskoppar och alla kroppar ser olika ut, så går det tyvärr inte att ge generella råd kring användning, så du bör alltid i första hand kontakta den som sålt menskoppen till dig så att de kan sätta sig in ordentligt i dina förutsättningar och sedan ge råd utifrån koppens egenskaper. Hoppas du får bra svar! Hälsningar Annelie

 3. Line says:

  Hej!
  Jag är 13 snart 14 och testade idag en menskopp för första gången. Det gick bra att sätta in den och den läckte inte men när jag skulle ta ut den lyckades jag nog inte riktigt få bort suget då det gjorde ont att ta ut den. Kan det vara farligt rent allmänt att misslyckas ta bort suget?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är svårt att veta hur starkt det här suget som du beskriver är. Det är förstås generellt inte bra om det uppstår ett kraftigt sug, utan det är viktigt att bryta förseglingen som håller menskoppen på plats innan du försiktigt vickar ut menskoppen. Om du inte har en kopp som du lyckas bryta förseglingen på, så kan det finnas andra koppar som funkar bättre och som just för dig är enklare att använda.
   Om du märker skillnader (smärta/obehag etc) och är orolig för att kroppen på något sätt skadats, så är det alltid bäst att prata med vården/ungdomsmottagningen, så att de kan undersöka och se att allt är fint.
   Hälsningar
   Annelie

 4. Elsa says:

  Jag är en tjej på 12 år som gärna skulle vilja börja använda menskopp. Jag har läst runt ganska mycket. Men jag vet inte hur jag ska fråga mamma? Och hur länge ska man koka menskoppen efter mensen? Tack för svar!

  • Annelie says:

   Hej!
   Det här är svårt för mig att svara helt säkert på, eftersom alla mammor är olika och det är olika hur öppna vi är att prata med varandra när det kommer till frågor om kroppen, mens och så vidare.
   Men det kan vara värt att komma ihåg att även din mamma säkert någon gång när hon var ung också har känt sig osäker kring val av mensskydd, så hon kommer säkert att bli glad om du tar upp det och pratar om det med henne, även om det nu innan kan kännas lite jobbigt för dig att göra det.
   Om du vill så kan du först gå till ungdomsmottagningen i din stad/nära dig för att få lite mer information om mens och menskoppar innan du pratar med din mamma. Det kan ibland vara skönt att prata med en annan vuxen, och på en ungdomsmottagning så har de tystnadsplikt. Ungdomsmottagningar har ofta tider så att du kan komma dit utan att först behöva boka tid, så det kan vara bra att kolla upp innan.
   När det gäller rengöring av menskoppen, även kokning, så har jag skrivit mer om det här: https://menskoppen.se/faq/skotsel/gora-ren-menskopp
   Hoppas du kommer framåt i dina menskopps-funderingar!
   Hälsningar
   Annelie

 5. Maja says:

  Hej! Jag har köpt en menskopp där det bara gick att välja på två olika storlekar (om man fött barn tidigare eller inte), och har testat att använda den en gång. Det gjorde väldigt ont när jag tog ut den så jag misstänker att det kan varit att jag inte ”släppt vakuumet”, fastän jag följt instruktionerna och läst noga om tips och liknande vid första användning. Jag tänker absolut fortsätta träna men jag tänkte bara höra och fråga hur jag vet om den kanske är en för stor modell? Märker jag det? Eller lär det kännas eller var det därför det gjorde ont när jag tog ut den?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är inte helt ovanligt att vi i början – innan vi hittat rätt för oss – upplever det som obehagligt att sätta in och ta ut menskoppen. Men en menskopp ska inte göra ont! Om den gör ont, så finns det en risk att menskoppen är fel kopp för dig.
   Om du har problem med en menskopp, så bör du alltid maila den som sålt menskoppen till dig för att få kunniga råd utifrån dina personlig förutsättningar (som t ex blödningsmängd). Om du sedan inte kommer till rätta med användningen så kan det ju vara så att du behöver ha en annan kopp än den som du har. Det kan dock vara så att det inte är så enkelt att du behöver en mindre – det kan ibland behövas en kortare, eller en längre, en smalare eller mjukare eller stadigare kopp.
   Hoppas du får bra hjälp från den som sålt koppen, så att du kan komma vidare i funderingarna!
   Hälsningar
   Annelie

 6. Emelie says:

  Hej.
  Jag tycker det är svårt att veta hur långt jag ska föra in koppen innan jag släpper. Sen känns det också läskigt att släppa, känns som att den kommer veckla ut sig med ett ”pang” som den gör lite utanför slidan. Har du några tips?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det här är något som du sannolikt lär dig att hantera ganska snabbt när du börjar att använda menskopp – men något som de flesta oroar sig för innan. Men visst gäller det att se upp, särskilt om du har en stadig kopp.
   Att först hitta en vikning som passar dig och att sedan hålla emot lagom stadigt med ett finger är det som gäller. Tänk också på att vända vikningen bakåt, så att koppen öppnas i riktning mot rumpan, eftersom det är lättare för den att expandera där. Om du har vikningen framåt, uppåt mot magen, så kan blygdbenet göra så att koppen får svårare att veckla ut sig.
   Här hittar du exempel på några vikningar att börja med att testa: https://menskoppen.se/faq/anvandande/vika-menskopp
   Hälsningar
   Annelie

 7. Eva says:

  Hej!
  Varför har ni inte textat i en film hur man gör. Det BÖR finnas översättning
  Vi vill veta också.

  • Annelie says:

   Hej!
   Det enkla och sanna (om ändå ganska dåliga) svaret är: Jag har inte ens tänkt på det!
   Vad jättebra att du skriver och säger åt mig, så att jag kan göra det.
   Tack!
   Hälsningar
   Annnelie

 8. ellen says:

  Hej,
  Jag vill gärna skaffa mig en menskopp men undrar bara om det kan medfölja komplikationer då jag har en kopparstav?

 9. Maria says:

  Hej! Har äntligen fått tummen ur o köpt mig en menskopp. Har en vän som är supernöjd o har tjatat på mig att jag skall köpa en. Jag är 39 år och mamma vilket innebar att jag köpte den storleken som rekommenderas. Den vecklar INTE ut sig hur jag än gör. Den åker upp superlångt av sig själv, det blir vakum ooh den läcker inte jättemycket, men är lika hopvikt när jag tar ut den som när jag sättter in den. Tips tack!!!

  • Annelie says:

   Hej!
   Maila den som du köpt koppen hos och be om hjälp och råd!
   Den som säljer menskoppar ska också kunna besvara den här typen av frågor. Kolla det innan du köper en menskopp, att de har en bra kundservice.
   Om du har köpt koppen hos oss, så mailar du support@menskoppen.se, berätta vilken kopp och storlek du har, din ålder, hur mycket du blöder och lite mer om hur problemen har sett ut.
   Hälsningar
   Annelie

 10. Kaisa says:

  Hej!
  det är första gången jag hör talas om menskoppen, såg en reklam annons på facebook och var tvungen att kolla upp det, men jag förstår inte riktigt hur den fungerar.
  Samlar den upp blodet så att man tömmer den sen eller rinner det ut lite i taget så man måste använda en binda iallafall?
  Om man blöder mycket måste man ta ut den lika ofta som man byter binda?
  För de första 3 dagarna måste jag nämligen byta var annan timme (med nattbindor även på dagen). Jag har kopparspiral så det är därför. Så jag undrar om det är värt att köpa en menskopp?

  • Annelie says:

   Hej!
   Här finns lite mer info om hur det funkar: https://menskoppen.se/faq/ovrigt/sa-funkar-det
   Du ska inte behöva använda något annat skydd än koppen när den funkar som det ska. Hela mensblödningen ska samlas upp i koppen och inte läcka.
   En menskopp räcker vanligen längre än en binda, där materialet blir ”fullt” fort eftersom det mesta kommer ut på samma ställe och inte fördelas så bra över hela bindan. Därför kan en menskopp som är anpassad efter din blödning räcka längre. Men som nybörjare ska du alltid ta ut koppen och tömma den var fjärde timma. Räkna med att göra det under de två, tre första mensperioderna tills du kommit in i allt det nya. Sov heller inte med koppen innan du är helt säker på att det funkar, så slipper du obehagliga överraskningar som att den glider in och/eller läcker.
   Om du vill ha råd om vilken menskopp som kan passa dig – börja med att göra vår enkät och få mejlsvar från oss »
   Hälsningar
   Annelie

 11. Vilma says:

  Hej! Jag köpte en Mami cup för två månader sen ungefär men har inte kunnat använda den – inte för att det är något fel på produkten, utan för att jag inte får till det med vikningarna. Jag har letat upp bilder och försökt göra likadant men jag måste göra fel så jag undrar om ni kunde lägga upp en video med ”instruktioner” för några vikningar? 🙂
  Tack på förhand!

 12. Jeanette says:

  Hej! Är det så att menskoppen Mami rymmer lite mer än Femmecup?
  Jag blöder ganska rikligt under de första 2-3 dagarna av mensen. Därefter normalt/lite.
  Jag är 22 år gammal, har ej fött barn. Jag är inte så känslig, men är ganska trång. Vilken menskopp skulle passa mig bäst då, liten eller stor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.