Motion om gratis mensskydd

motion-mensskydd menskoppen.se

Fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter har lämnat in en motion till riksdagen om att mensskydd – även menskoppar – ska finnas gratis på t. ex. ungdomsmottagningar.

De menar att gratis mensskydd är en jämlikhetsfråga och något som skulle ge en tydlig signal från samhället alla ska ha samma ekonomiska förutsättningar:

”Det finns olika sorters mensskydd med olika upptagningsförmågor t.ex bindor och tamponger. Ett annat alternativ kan vara att prova att använda menskopp. Menskoppen suger fast mot slidväggarna, vilket minskar risken för läckage om den sitter rätt. Det skulle vara till stor fördel om mensskydden fanns för gratis utdelning på ungdomsmottagningar, hos skolsköterskan eller hos idrottsklubben. Det skulle innebära en större jämlikhet och ge en tydlig signal från samhället att flickor och kvinnor ska ha samma ekonomiska förutsättningar som killar och män.”

Läs hela motionen här: data.riksdagen.se/fil/E59BD4C5-81BA-458B-8585-3BAE706746C6

En tanke om “Motion om gratis mensskydd

 1. Julie says:

  Ja!!! Äntligen. Mensskydd som tamponger och bindor är ingen lyxvara en bara unnar sig sådär med ett glas cava. Det är en nödvändighet!!
  Ett ännu bättre alternativ, med mindre hälsokomplikationer och mer hållbarhet , både ur ekonomiskt som miljömedvetet perspektiv är menskoppen.
  Och den år så enkel!!! Jag önskar att jag fått en när jag vid 13 års ålder började menstruera. Vilka berg av sopor jag kunnat undvikt att producera, och hur mycket mindre komplicerat hade allt runtomkring kunnat vara….
  Är hjärtans glad att jag nu har min Menskoppen, sedan 3 år tillbaka. Min månadsblödning känns inte längre som något sunkigt eller äckligt.
  <3 Menskoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.