Alla menskoppar blir med tiden missfärgade, lite brunaktig i tonen – även om du har en färgad kopp. Därför kan det vara bra att ha en ofärgad eller ljust färgad kopp, så att du lättare ser om den behöver göras ren t ex i och kring hålen.
Kom ihåg att missfärgningarna knappast går att undvika trots att du tvättar koppen ren, de är helt normala och inget tecken på att koppen skulle vara smutsig.

Om du regelbundet gör ren koppen med en mjuk svamp eller liten borste och eventuellt lite tvål eller diskmedel, så håller du den fräsch längre.

Gör ren koppen på 5 minuter

Jag har gjort en film om det (ca 2 minuter lång):

Om det är viktigt för dig att den inte blir missfärgad, så kan du göra menskoppen ren med en mjuk borste (typ hårdare svamp eller nagelborste eller t o m en egen tandborste för din menskopp och eventuellt lite mild tvål) efter varje mens. Då förebygger du missfärgningarna, som får svårare att bygga upp sig.
Vänd koppen ut och in och gnugga den ordentligt ren, skölj av och låt den vädra tills den blir torr.
Vissa har tipsat om mellanrumsborstar för tänder för att  rengöra hålen ordentligt. Dessa kan du köpa hos tandläkare eller på apotek.

Orsaker till missfärgning

Eftersom blod innehåller både proteiner och hemoglobin (det senare gör blodet rött), så kan det vara bättre att skrubba rent med svamp eller borste innan du kokar eller använder steriliseringstablett.
Det är för att proteinet i blodet gör att blodet biter sig fast i materialet när du kokar det.
Du kanske känner till att blodfläckar på tyg ska tas bort med kallt vatten?
Det är av samma anledning; att om du gör rent eller tvättar med varmt/hett vatten, så biter sig istället fläckarna fast i materialet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *