Det har skrivits och pratats en del i media den här hösten om mens och idrott. Ofta har det handlat om tamponger/bindor, och anledningen till det förstod vi först senare var ett PR-samarbete mellan fotbollslandslaget och en av de största tillverkarna inom engångsskydd… Det senare bevisar förstås att det fortfarande går att tjäna mest pengar på slit-och-släng-skydd och att de redan jättestora företagen därmed får fortsatta resurser att betala mest för att synas och höras.
Men är verkligen tamponger och bindor bäst skydd för den som idrottar?
Sett till möjligheter att förbättra sin prestation?
Svaret är förstås som alltid – det beror på!
Alla kan inte använda samma lösning, det gäller förstås även mensskydd. Huvudsaken är att du hittar ett mensskydd som passar dig, dina förutsättningar och din livsstil. Menskoppar passar förstås utmärkt under alla former av träning. Eftersom de dessutom oftast rymmer mer än andra skydd, så kan du dessutom träna längre med menskopp.
Fler borde få veta sanningen
Det som frustrerar oss som jobbar med menskoppar, är att vi sällan får komma till tals eftersom vi lika sällan har de här pengarna som kan göra att vi kan köpa utrymme i tidningar och tv, eller betala idrottare för att de ska berätta att de använder menskoppar när de tränar och tävlar.
Vi önskar så klart att idrottare som menstruerar skulle kunna få information om att det finns skydd som inte torkar ut på samma sätt och därmed inte negativt påverkar slidans naturliga miljö, och som är avsevärt mycket bättre för både vår miljö och den personliga ekonomin.
Menskopp+träning-exempel
Det finns exempel på tränings-bloggare som skrivit om hur de gillar menskoppen:(www.sporthalsa.se/artiklar/bloggaren-byt-upp-dig-till-menskopp-och-kaenn-friheten)
På Vandringsbloggen har de sedan en tid diskuterat menskoppar som bra alternativ för den som tillbringar mycket tid ute i skog och mark (vandringsbloggen.com/testa-nagot-nytt)
Fler exempel på mensskydd
I Sverige idag är det inga problem att använda mensskydd som går att skölja/tvätta och sedan använda igen, och igen o.s.v. De allra flesta av oss har tillgång till rent kranvatten, tvättmaskiner och torktumlare.
Därmed borde det vara fritt fram för oss att kunna testa:
- menskoppar (sköljs i vatten)
- interlabiala tygbindor (ett mellanting mellan binda och tampong, där en del av bindan läggs mellan blygdläpparna och inte förs in i slidan)
- tygbindor/tygtrosskydd
- tygtamponger (finns både i tyg och virkade/stickade i bomullsgarn)
- menssvampar (finns både engångs- och flergångssvamp)
Göra egna skydd
Den som är någorlunda händig kan göra egna skydd, andra kan köpa på webben, t.ex. via Etsy.com Sök där eller på webben efter interlabial pads, cloth tampons, cloth pads och menstrual sponges.
Påverka mens-agendan
Nej, vi tror inte att tamponger eller bindor gör oss till bättre idrottsutövare.
Men att vi känner till alla olika bra alternativ som finns, att vi pratar om mens och mensskydd, tipsar varandra och delar med oss av kunskaper och erfarenheter är viktigt. Då kan vi alla sedan fatta väl underbyggda beslut om vad som funkar bäst för oss. Att vi pratar oftare och öppnare om mens för naturligtvis också med sig kunskaper om mensskydd, så vi hoppas att utvecklingen går ännu mer framåt och att vi själva kan dela med oss av vad vi vet, så att inte reklamen och PR-kampanjerna får skriva mens-agendan.
Läs mer om menskopp och träning, simning, ridning etc här »
Jag håller på med ridning och älskar min menskopp.
Det enda jag behöver tänka på är att ha en ”nytömd” kopp när jag sätter mig i sadeln.
Jag spelar handboll på elitnivå och trivs kanon med menskopp!! Har helt slutat med tamponger
TACK för att du berättar 😀
Hälsningar
Annelie