Menskopp – inte bara för unga

Menskopp och klimakteriet

Tror du att menskoppar är en ny grej som bara passar unga?
Då missar du något som kan underlätta för dig under de sista åren som du har mens.

Redan i 35–40-årsåldern minskar produktionen av könshormonet östrogen. Det här leder bland annat till att slemhinnorna blir tunna, torra och sköra. Mensblödningarna ändrar också ofta karaktär. Det varierar förstås från person till person när i livet som klimakteriet kommer, och vi kan befinna oss i förklimakteriet i flera år.

Oregelbunden och omväxlande blödning
Det är inte ovanligt att vi, när vi närmar oss klimakteriet, blöder mycket omväxlande och oregelbundet, även om vi tidigare haft regelbundna blödningar som sett lika ut månad efter månad. Inte sällan får vi omväxlande mycket rikliga blödningar och mindre spot-blödningar men dessutom även ofta levrat blod, som kan ha svårt att sugas upp av tamponger och bindor.

Lägre livskvalitet
Att helt plötsligt mitt i livet drabbas av torra slemhinnor i slidan är något som kan försvåra sexuell njutning, och att behöva planera och förbereda blödningar av mycket olika karaktär kan kännas både stressande och bli påfrestande. Att vi dessutom samtidigt ofta drabbas av sömnsvårigheter, vallningar, trötthet och humörsvängningar gör inte livet lättare.

Tamponger torkar ut
Traditionella engångs-mensskydd är sällan lösningen på problemen som vi har under den här tiden i livet. Den största faran är förstås tampongerna, som suger upp även sekretet och skapar obalans och ännu mer torrhet, vilket förstås är ännu värre under den här tiden när slemhinnorna inte kan återfuktas lika bra som när vi var yngre. Men även situationen när mensen är mycket omväxlande blir besvärlig, när vi måste packa med så många olika typer av skydd för att vara förberedda på allt från sparsam till mycket riklig blödning, som ju kräver olika typer av tamponger, bindor och trosskydd.
Det är här som menskoppar kommer in. Om vi redan tidigare i livet börjat med menskopp, så kan chanserna öka att slemhinnorna behåller sin naturliga fukt längre, vilket kan underlätta senare i livet, tror vi.

Samlar upp blödningen
Menskoppens främsta egenskap är att den samlar upp blodet istället för att suga upp det. Det medför att slemhinnorna lämnas helt oberörda. Menskoppen sitter på plats och samlar upp blodet när det är på väg ut ur kroppen och slidans naturliga sekret stannar kvar där det behövs. För yngre är naturligtvis detta ett stort plus, eftersom det gör att slidans naturliga miljö bevaras, men för äldre så kan detta vara en ännu större livsförbättrare.

Menskopp rymmer mer
Eftersom en menskopp dessutom rymmer upp till tre gånger så stor blödning som en tampong gör, så kan du ha en och samma menskopp för väldigt varierande typer av blödning. En menskopp kan dessutom sitta inne upp till 12 timmar i taget, vilket också ger större lugn och mindre fokus på mens.
Men menskoppar kan också användas av den som bara blöder sparsamt, eller vid flytningar.

Mycket växlande blödning
Det är inte ovanligt att mensen är väldigt mycket ”av och på” från en dag till en annan, eller under samma dygn, under tiden fram till att mensen helt tar slut. Om skillnaderna är mycket stora, så kan det vara så att du behöver ha två olika menskoppar. Det beror på hur bra koppen ryms i slidan när du inte blöder så rikligt. Om du istället blöder sparsamt i längre perioder, så kan du behöva komplettera med en mindre/smalare/kortare kopp som kan sitta bra på plats utan att ta så stor plats i slidan.

Kolla livmodertappen
Oavsett hur mycket du blöder, ska du alltid hålla koll på var din livmodertapp sitter. Det är där som mensblödningen kommer ut i slidan, så menskoppen behöver placeras någonstans under den, annars blöder du förbi koppen. Vi har skrivit mer om det, och hur du kollar det här: menskoppen.se/livmodertappen

Fakta om menskopp

  • Återanvändningsbart skydd
  • Samma menskopp kan användas i flera år
  • Medför inget avfall
  • Blödningen töms i toaletten, koppen sköljs med vatten och sätts in igen
  • Har funnits i över 100 år
  • Många olika varumärken, modeller och storlekar finns i världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.