Mensen tar faktiskt slut – men inte livet

Tycker du mensen är jättejobbig, förstör livet och bara ställer till det för dig? Säkert. Det är en vanlig reaktion som de allra flesta känner igen.

Vi har mens i ungefär en vecka varje månad från tonåren och framåt – klart man blir less! Dessutom tar mensen ingen hänsyn till semesterresor, övernattningar hos vänner eller träningspass. Den bara kommer när man har som roligast – och oftast har man innan haft PMS, finnar och varit trött som bara attan.

Mensen förändras
Så gissa om jag var ganska oförberedd på att jag nu – jag är 42 –  börjar förstå att mensen tar slut. Den kommer att försvinna. Min kropp börjar redan ställa om sig, märker jag. Mensen är annorlunda; blodet är annorlunda.
Kanske kommer den här förändringen att ta tid, kanske går den fort – det kan man inte veta, kroppen bestämmer.

Nästa fas: Menopaus
Så det är inte utan att jag tänker att det är något stort som händer, när klimakteriet, eller menopausen som den kallas, inträder sakta men säkert.
Det är nu alltså dags att gå in i nästa fas. Men hur ser den ut? Kommer jag fortsätta att vara mig själv när mensen inte är kvar?
Den där förhatliga mensen som kommer varje månad som ett bevis på att jag fortfarande är lagom mogen och kanske kan ha möjligheten att bära ett litet frö inne i magen.
Nu är det slut med det.

Maine
Jag vill avsluta inlägget med en passus till min salig f d svärmor Maine, som dog alltför ung i cancer. Hon var en stark person, som gärna delade med sig av sina tankar som i sig gav oss runt henne varma skratt.
Det här var på den tiden när hon visserligen inte längre hade mens, men var vid full vigör:
Vid ett besök på en offentlig toalett såg hon när hon kom in i sitt bås att besökaren innan henne  inte hade spolat ordentligt och lämnat kvar en blodig tampong efter sig i toaletten. Hon kissade lite snabbt och struntade i att spola. Hon sa:
– De kan gott tro att tampongen var efter mig!
Tanken på att ha mens igen fick henne att känna sig ung, berättade Maine.

Så minns att när det känns tradigt, jobbigt och fel att ha mens, att du kanske till och med kommer att sakna din mens en dag. Kanske 🙂

 

Är du i klimakteriet?
Då kan menskoppen underlätta för dig när mensen förändras – både i omfattning och hur den ser ut.
Läs mer om det här »

2 tankar om “Mensen tar faktiskt slut – men inte livet

 1. emma says:

  jag är en tjej i 13 år och fick min mens på december.. under jullovet.! och min mens har jag haft i 4 månader jätte jobbigt!!! har vart i doktorn två ggr.de gav´medicin men de hjälper inte så mkt!! tycker ni det är normalt???

  • Annelie says:

   Hej!
   Det låter jättejobbigt! Kan du gå till någon annan – skolsköterska, ungdomsmottagning el liknande – som faktiskt vet hur det kan kännas att få mens och att det är jobbigt?
   Det finns egentligen inget som är ”normalt” eller ”onormalt” med kroppen eller med mens, eftersom alla människor är så olika och känner så olika. Men om något inte känns bra, så ska man absolut söka efter någon som kan hjälpa en att komma vidare, som t ex ungdomsmottagningen.
   Lycka till!
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.