Det kom ett mail – om mens och menskoppar

Varje dag kommer många mail till oss och vi försöker svara så bra som möjligt så snart vi hinner.
Under fliken Frågor & svar finns många av de vanligaste frågorna och svaren, men ibland kommer helt andra frågor.
Som här:

Fråga: Måste jag ha en viss ålder för att få använda menskopp?

Svar:
Nej, det är som med tamponger – när du känner dig redo, så kan du prova.
Men gör aldrig något som inte känns bra, stressa inte att använda mensskydd som sitter inne i kroppen, utan fortsätt använda bindor om det känns bättre.
Eftersom både tamponger och menskoppar ska föras in i kroppen, så behöver du kunna slappna av för att föra in dem i slidan, och när du är nervös och spänd och kanske egentligen inte vill, så kan det vara svårare att föra in mensskyddet.
Därför är det också viktigt att du inte provar förrän du har mens. När du har mens, så är slidans muskler slappare (för att mensblödningen ska kunna komma ur kroppen lättare), och då är det också lättare att föra in en kopp.
Men fysiskt så är du när du får mens beredd att kunna föda ett barn genom slidan, så en tampong eller menskopp ska inte vara några problem att föra in när du fått mens.

Fråga: Vilket skydd mot mens är bäst för en ung person egentligen?
Svar:
Som vanligt när det gäller kroppen, så finns det inga svar som gäller för ALLA.
Vilket skydd som funkar bäst beror på vad du själv vill ha och behöver.
Om du inte vill använda ett skydd inne i kroppen, så ska du inte göra det.
Kanske kommer du att vilja använda ett skydd som sitter inne i slidan senare, men det finns såna som aldrig gör det, utan fortsätter använda binda hela livet.

Fråga: Kan jag besöka läkare för att få liksom reda på om det är riklig mens eller något sånt och vilket skydd som är bäst?
Svar:
Om du är under ca 20-25 (varierar från stad till stad – kolla vad som gäller i din kommun) så kan du när som helst gå till en ungdomsmottagning och få råd om mensskydd.
De har ofta öppen mottagning, dit du kan gå utan att boka tid.
Där får du träffa medarbetare som oftast har jättebra kunskaper om kroppen och mens.
De kan ge dig personliga råd eftersom de även kan undersöka dig om du vill. De är specialister på ungdomars frågor – hoppas du har en ungdomsmottagning i din stad. Gå dit och fråga! 🙂
Om du är äldre eller om det inte finns någon ungdomsmottagning där du bor – boka tid hos en barnmorska för att få mer information och råd om din mens.
Det kan dock vara så att de inte känner till menskoppar – det är ganska vanligt att även sjukvårdsutbildade inte gör det, tyvärr. Men då får du berätta för dem om menskoppen 🙂

Fråga: Jag mår ofta dåligt när jag har mens och är det vanligt?
Svar:
Det är jättevanligt, men det är också något som du kan få bra svar på av utbildade som på en ungdomsmottagning, där ni kan prata om hur du mår dåligt, om det är humöret och/eller kroppen som mår dåligt o s v.
Många mår ganska risigt under mensen och innan. En del tränar och mår bättre av det, även om andra tar det lite lugnare just under mensdagarna och tillåter sig att ligga och sova, vila, läsa och kanske äta lite extra gott under de dagarna så att de orkar med 🙂
Även här gäller svaret att det är olika för alla – försök att komma fram till vad du vill, och vad som funkar bäst för dig.

Fråga: Ska jag ha särskilt skydd under natten ?
Svar:
Om du använder menskopp, så ska du ha en kopp som du kan använda under hela dygnet. Det går oftast utan problem för den som inte blöder så mycket. Om du blöder mycket, så kan det vara svårt för koppen att räcka till, men det kommer du underfund om med tiden.
I början – under de två, tre första mensperioderna – så ska du inte sova med koppen.
Du ska istället ta det lugnt i början och lära dig hur allt funkar och inte stressa fram natt-användande. Det är för att koppen inte ska glida in när du har den inne under en längre tid.
I början ska du alltid ta ut koppen var fjärde timma för att se till att
den inte blir överfull och glider inåt. Om den glider in för långt, så kan den bli svår att nå och det kan vara lite trixigt att få ut den. Så täta kollar av koppen var fjärde timma tills du vet 100-procentigt att den funkar är jätteviktigt. När du vet det, så kan du börja använda koppen på natten – inte förrän då.

Sammanfattningsvis så tycker jag att det vore bra att du kontaktar en ungdomsmottagning och pratar med dem om alla dina funderingar! De träffar folk som har samma funderingar som du varje dag och är proffs på allt som har med ungdomars kroppar och själar att göra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.