När vi börjar med menskopp så är det fascinerande att se att det som vi tidigare sett som en ganska liknande återkommande blödning i tampong eller binda är betydligt mer varierad. Menskoppen ger en tydligare bild av hur komplex kroppen är och tack vare menskoppen kan du enklare fördjupa dig i vad blödningen och annat som kommer ut i koppen egentligen säger om din kropp.
I den kundundersökning som vi på menskoppen.se nyligen gjorde, så skriver flera svaranden att användandet av menskoppen har medfört en avdramatiserad bild av den egna mensen, och att menskoppen har bidragit till att de i högre grad känner att de har kommit närmare sin kropp och fått fler kunskaper om hur kroppen fungerar. Vi tror dock inte att det är så att vi innan menskoppen gått omkring och känt oss utan kontakt med kroppen, men att det blir tydligt när vi börjar med menskopp att det här är en av fördelarna.
Flytningar
Efter ett tag med menskopp (när du säkert vet att den menskopp som du har funkar bra för dig) så kan du använda menskoppen även när du inte har mens. Det kan vara bekvämt att sätta in koppen redan när vi vet att mensen snart ska börja, och på det sättet slippa behöva använda t ex trosskydd för att det inte ska läcka.
En del använder menskopp även under andra tider under menscykeln, kanske för att de har mycket flytningar och inte vill använda trosskydd eller tunna bindor. Alla har flytningar – mer eller mindre – och mängden varierar genom livet. Flytningarna är vätska som normalt finns inne i slidan för att hålla slemhinnorna fuktiga. Flytningarna är alltså viktiga för kroppen eftersom de håller dig ren och skyddar dig från infektioner, så det är ett bevis på att slidan funkar precis som den ska.
Bara om du märker att flytningarna ändrar sig och/eller börjar lukta illa, så bör du kolla med ungdomsmottagning/barnmorska om det kan vara tecken på att något är fel och behöva behandlas. Om du använder menskopp som skydd för flytningar, så använder du den lika som under mens och tömmer och rengör (som vanligt) minst var 12:e timme.
Inga flytningar
Om du inte har några flytningar så kan det betyda att du har torra slemhinnor, vilket i sig kan bero på många saker som t ex vissa läkemedel eller att du tvättar dig för mycket/ofta så att slidan blir uttorkad. Använd aldrig tvål i slidan, utan försök att bara skölja försiktigt med vatten. Använd istället lite oparfymerad bad-/duscholja om du kan. Vissa upplever att torrheten förvärras av tamponger, eftersom materialet suger upp även sekretet och förvärrar obalansen. Efter ett tag med menskopp, så kan det förhoppningsvis bli bättre.
Hur ser det ut?
När du använder menskopp när du inte har mens, så kommer du att kunna se vätskan som normalt finns inne i slidan eller som hamnar i trosskydd/trosorna. Eftersom menskoppen sitter i slidan, så samlar den upp även det. Sekretet kan se lika olika ut (precis som även mensblod gör) – det kan variera från att vara klart, grumligt, gulfärgat, påminna om mjölk eller vara genomskinligt. Vad som är ”normalt” kan du bara jämföra med dig själv men om det luktar så luktar det ofta lite surt – det är vanligt.
Vad säger flytningarna?
Om du håller koll på hur sekretet ser ut genom månaden, så kan du se skillnader som att du har ägglossning (ungefär 2 veckor innan mens), då flytningarna kan bli rikligare och mer genomskinliga och hala, vilket du kan märka när du torkar dig vid toabesök. Ägglossningen kan påverkas av hur du mår överlag, och om du har det stressigt omkring dig så kan den förskjutas. Men när du haft ägglossning, så kan du med tiden veta mer säkert när din mens kommer och lära känna tecknen på det. Efter ett tag så lär du känna kroppen och just din cykel, vilket kan vara till nytta om du t ex vill försöka bli gravid men också för att kanske i större utsträckning se och uppskatta din kropps funktioner. Kroppen är verkligen ett avancerat maskineri som vi ofta bara tar för givet 🙂
Vad säger mensen?
Eftersom det är lättare att mäta exakt hur mycket du blöder i en menskopp, jämfört med tampong/binda, så är det lättare att se t ex om din mensblödning är så riklig att du behöver söka vårdhjälp. (Mer om det i detta inlägg) Om du ska utredas i samband med rikliga blödningar, så är det väldigt smidigt att använda menskoppen för att kartlägga mängden mer exakt och rapportera vidare till vården.
Det som kommer ut under mensen är inte bara blod, det är även livmoderslemhinna som kommer i klumpar, och blödningen kan se väldigt olika ut. Ibland är den tunn som vatten och ljusröd, andra dagar nästan brun och trögflytande – allt är normalt och varierar även genom livet. Det är heller inte ovanligt att mensen skiktar sig i koppen, något som kan se konstigt ut när vi upplever det första gången, men det är något som många berättar om.
Du kan själv tack vare menskoppen se hur blödningen brukar se ut och på det sättet lättare upptäcka om det finns förändringar som kan ge viktig information om din hälsa.
Kom ihåg: Alltid om du märker skillnader som att flytningarna ändrar karaktär, om de börjar lukta illa eller om du får ont i magen och feber, så bör du kontakta vården så att de kan undersöka så att allt är okej. Det gäller även om du är orolig för något kring din mens eller användandet av menskopp.