Kortare mens med menskopp?

Vi som börjar med menskopp kan uppleva att mensen blir kortare.
Det finns dock inga vetenskaplig belägg för detta – det kan bara vara så att vi upplever det så och att mensens längd varierar från gång till gång.

När jag försökte undersöka detta, huruvida det finns någon forskning kring effekterna av att använda menskopp, så upptäckte jag att det tydligen förekommer i modell- och skådespelaryrken att de på sjukhus får mensblödningen utsugen ur kroppen för att sedan snabbt kunna jobba som vanligt.
Efter vidare läsning kunde jag konstatera att utsugning av det här slaget även används som abortmetod i utvecklingsländer. Jag är inte medicinskt utbildad och jag vet förstås inte vet om detta är sant.

Naturligt är bra
Jag är för naturliga metoder och för att våra kroppar vet vad de ska göra och att vi inte ska störa det om det inte behövs. Alla som drabbas av PMS och kraftig mensvärk vet dock att en ibland kan bli tvungen att medicinera för att orka leva med besvären, och det är förstås bra att vi har de möjligheterna till hjälp i Sverige.

Men hur påverkar då menskoppen våra blödningar?
Eftersom menskoppen sitter längst ner  i slidan och egentligen samlar upp blodet på vägen ut ur kroppen, så stoppas inte blödningen upp i kroppen som av en tampong.
För att komma på plats så ska menskoppen bilda ett litet baksug i slidans öppning, vilket kan innebära t ex att spiralanvändare måste se upp, så att inte spiralens trådar kommer med ut när en för ut menskoppen. Om en inte lättar på förslutningen innan vi tar ut menskoppen, så kommer det att göra ont när det känns nästan som om hela slidan kan följa med ut. Det här är ett vanligt nybörjarfel, som vi dock oftast lär sig (den hårda vägen) att undvika.

Kan detta innebära att suget i menskoppen förkortar mensen?
Jag har som sagt inte hittat någon medicinsk forskning kring detta – det finns över huvud taget ännu ingen medicinsk forskning kring menskoppar i Sverige –  och det kan vara svårt för att veta och kunna jämföra mensperioder från gång till gång innan vi börjar med menskopp.
Flera har skrivit till mig och sagt att de upplevt att mensen känns kortare, och att mensvärken har minskat. Men det finns som sagt inget som säger att vi kan utlova varken kortare eller smärtfri mens med menskopp!

4 tankar om “Kortare mens med menskopp?

  1. My says:

    Hej!

    Jag har en teori om varför man kan uppleva att mensen blir kortare; Som nästan alla vet är blod rött när det är ”nytt” och blir så småningom brunare ju ”äldre” det blir, dvs ju längre det gått från den tidpunkt då det lämnat ett sår eller så. Under min mens blir blodet också brunare mot slutet av mensen, vilket då logiskt skulle betyda att det lämnat livmoderhalsen för ett tag sedan. Detta borde bero på att flödet inte är lika häftigt under slutet av mensen eller att det egentligen slutat blöda men en del blod dröjt sig kvar i slidan. Med en menskopp samlas blodet upp direkt istället för sugs upp som av en tampong vilket skulle betyda att nästan inget blod dröjer sig kvar i slidan efter att det slutat blöda. Detta skulle kunna leda till att man upplever det som att mensen är kortare eftersom det inte blir lika mycket av det brunaktiga (gamla) blodet som man annars skulle behövt mensskydd för. Med denna teori skulle detta ge mig 2 dagars kortare mens.. har tyvärr inte testat denna praktiskt än, men om en månad så 😛

    • Annelie says:

      Hej – vilken kluring du är! 🙂
      Jag har faktiskt också funderat i dessa banor, eftersom jag märkt att mensen blivit kortare. Det är ju dock svårt att komma fram till några generella slutsatser, eftersom ens egna blödningsmönster förändras över tid och ibland mycket från bara en mens till nästa.
      Jag har funderat på om koppens egenskap att suga sig fast i slidan kan hjälpa mensen att komma ut snabbare än om en tampong sitter där, vilket snarare borde dra ut processen (?).
      Intressanta tankar, som förblir spekulationer tills någon bestämmer sig för att genomföra forskning på användandet av menskoppar. Kanske den möjligheten ökar i samband med att allt fler upptäcker menskoppen?
      Vi ser fram emot att läsa mer om dina resultat 🙂
      Hälsningar
      Annelie

  2. Sarah says:

    Hej…
    jag har läst mycket om ”menskoppen”.
    Enligt rekommendationer ska man inte börja använda menskopp innan man har haft mens i ett år!
    Stämmer det eller kan man börja använda tidigare?

    • Admin says:

      Hej! Det finns inga medicinska studier om menskoppen och användandet av den, fördelar/nackdelar med den etc. Sannolikt beror det på att inte många ännu känner till menskoppen, inte heller inom sjukvården. Att det skulle finnas kroppsliga/fysiska hinder för att använda menskopp under första året med mens stämmer inte – generellt sett. Om du har andra hinder, som att man känner obehag vid användandet så ska du inte använda menskopp – oavsett hur länge du haft mens.
      Mycket i livet förändras under den tiden man oftast får mens, men jag ser inga hinder för att lära sig använda menskopp jämfört med att lära sig använda tampong.
      Under den första tiden tror jag att en del kan känna obehag kring tanken på att föra in ett mensskydd, och det är nog vanligt att vi börjar med ett utvärtes mensskydd, som bindor och trosskydd. Där finns ju också många miljövänliga alternativ – googla ”cloth pads”, ”cloth tampons”, ”interlabial pads” och ”menstrual sponge” så får du många uppslag.
      Men, som sagt, alla – oavsett ålder – måste själv känna efter för att se vilket mensskydd vi vill prova. Rådet jag vill ge är att stressa inte och tänk efter själv. Om du vill ha ett invärtes skydd, så ska du välja ett sådant, annars inte.
      Hälsningar
      Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.