Kontroll av mensskydd

Under de gångna veckorna har frågan vem som kontrollerar innehållet i våra mensskydd väckts igen. Det är bra, för det har lett till att Kemikalieinspektionen under det kommande året kommer att se över möjligheterna att testa kemikalieinnehåll i produkterna – något som hittills alltså inte gjorts.

Det kan komma behövas en lagändring för att det ska finnas förbud för vissa produkter, för Kemikalieinspektionen skriver i ett mail till oss att kemikaliekraven i lagstiftningen på den här typen av produkter är väldigt få och det påverkar tillsynen. Det finns idag heller inga krav på att företag själva ska testa sina produkter.

Vilken betydelse har detta för menskoppar?
Alla menskoppar tillverkas av polymer, som vi i dagligt tal slarvigt kallar för plaster. Det är idag oftast silikon och termoplastisk elastomer, TPE. Det är förstås stor skillnad i hur stor risk det är att ämnen överförs från en tampong/binda till kroppen, jämfört med hur de kan frigöras och överföras från en menskoppi någon sorts polymer.
Men eftersom marknaden idag fylls med billiga kopior på menskoppar, så kan det vara bra med en granskning, tycker vi på menskoppen.se. Då öppnas en möjlighet för konsumenten att välja bort menskoppar som inte håller måttet. Det kan vara menskoppar som påstås vara av medicinsk kvalitet, men som i själva verket är tillverkade av livsmedelsgodkända material eller innehålla färgpigment som är inte är godkända för medicinska kvaliteteter.
Livsmedelsgodkända material har en lägre säkerhetsklass än medicinsk kvaliteteter, som kan klara av att vara inne i kroppen längre tider. Den högsta medicinska kvaliteten är för t ex implantat, som ska sitta permanent inne i kroppen. De flesta menskoppar som säljs i EU och USA har material i den näst högsta säkerhetsklassen. Materialen är då allergitestade och fria från ämnen som är kända för att vara hormonstörande.

Inslag i P1:s Plånboken
En av anledningarna till att detta är aktuellt, var ett inslag i förra veckan i Sveriges Radios program Plånboken i P1. Där intervjuades organisationen Sveriges konsumenter, som skrivit ett debattinlägg, där de kräver att Kemikalieinspektionen sköter den här tillsynen, vilket inte är fallet idag. Här finns Sveriges konsumenters debattinlägg »

Artikel i tidningen Solo
Tidningen Solo skrev om detta redan för ett år sedan, och då intervjuades även vi på menskoppen.se. Jag skrev ett blogginlägg om den artikeln, som publicerades endast i papperstidningen. I den artikeln slogs fast att ingen – varken Livsmedelsverket eller Kemikalieinspektionen har ansvaret att kontrollera vad mensskydden innehåller, vilket nu inte längre stämmer.

Sveriges konsumenter, som är en ideell organisation, skrev en debattartikel i ämnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.