Menskoppar – klippa piggen eller inte? – menskoppen.seOm din menskopp har en pigg, ring, ögla eller liknande under sig, så kan det betyda att du behöver klippa av den för att placera koppen bra i slidan. Tyvärr så vet du inte det förrän du har provat menskoppen och sett under mens hur den funkar för dig. Om en menskopp läcker, så är det oftast för att den sitter fel och en anledning kan vara att piggen är onödig.

Du som är nybörjare och du som ännu inte fått menskoppen att funka 100-procentigt kan ta sig en funderare på detta med om piggen behöver klippas. Piggen på koppen har stor betydelse för placeringen av koppen – och placeringen av en menskopp är A och O när det gäller användande. Huruvida en klipper eller inte, beror nämligen på om menskoppen kan nås ändå eller inte, och om menskoppen ryms bra i slidan.

Det spelar ingen roll hur bra din kopp är, om den inte sitter på rätt ställe och samlar upp blödningen. Så hela diskussionen om vad som är ”rätt” placering är relevant för en menskoppsanvändare.

Men vad är då ”rätt” placering?
Tyvärr är svaret lika olika som det finns människor. Det är upp till din kropp vad som är rätt. Det enda vi  på förhand kan veta är att om menskoppen läcker, så sitter den inte rätt. Oftast beror det på att den inte suttit rätt från början – och det kan i sig ha att göra med att piggen sitter kvar på din kopp och att din kropp inte är gjord för kopp med pigg.

Var ska menskoppen sitta?
Eftersom mensblödningen kommer ut genom livmodertappen, så måste menskoppen placeras någonstans under livmodertappen. Om din livmodertapp sitter lägre ner än den totala längden på koppen och piggen, så är chansen alltså stor att du behöver klippa piggen för att menskoppen ska kunna sitta bra. Läs mer om livmodertappen och hur du kollar det här »
Vi har också skrivit mer om menskoppens placering här, som kan vara bra att läsa: menskoppen.se/jamen-exakt-var-ska-den-sitta

Hur vet jag då ifall jag är en som ska ha piggen kvar?

Om menskoppen mer eller mindre åker in av sig själv, sitter bra längre in i slidan och inte läcker samt är lätt att ta ut – då är det högst troligt att du ska ha menskoppen så långt inne.

Kom ihåg att inte alla ska klippa av piggen: Du måste klura ut först om du ska det eller inte. Ge kroppen lite tid när det gäller det här för det kommer att löna sig.

Det finns också koppar som inte har någon pigg, ring, ögla etc under sig. Det är bra att det finns många olika alternativ bland menskoppar, eftersom vi ser olika ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *