Klimakteriet – när mensen börjar ta slut

Klimakteriet, rikliga blödningar, menskopp

Övergångsåldern.
Menopaus.
Klimakteriet.
Jag vet att detta inte är något som de flesta tänker på, men just därför vill jag skriva en rad om det: Tiden när den sista mensperioden närmar sig.

Olika för alla
Det värsta är att det är svårt att generellt beskriva något om hur klimakteriet och tiden innan ser ut, det som kallas för-klimakteriet. Det är precis lika omöjligt som att beskriva hur det är när vi först får mens – det är olika för alla. Vi kan komma i klimakteriet tidigt och det kan komma senare i livet. Själv är jag 49 år, och fyller 50 nästa år, så jag har haft mens några gånger och har det fortfarande… 😉

Vill ha mens länge
Som en som jobbat med menskoppar i snart 10 år så kan klimakteriet kännas panik-artat – ”Det finns så många menskoppar kvar att testa, inte minst våra egna! Jag vill inte att mensen någonsin ska ta slut!”, har jag känt.
Men under den här våren så har jag fått omvärdera min syn på mens. Jag har nämligen blött konstant i flera månader. Eftersom jag använder menskopp (surprise!) så kan jag mäta ganska exakt hur mycket jag blöder och det är MYCKET. Vissa dygn är det över 100 ml, vilket är mer än vad vi enligt direktiv ska blöda under en hel period (detta är dock tveksamma uppgifter, läs mer i inlägget om 80 ml=riklig mens). Vissa dygn har jag haft menssmärtor, men under de flesta dygn inte alls.

Riklig blödning begränsar livet
Under den här tiden har jag fått känna på hur många av er där ute har och har haft det hela mens-livet. Jag vet från våra enkäter att många blöder så här rikligt redan som unga, och jag förstår nu hur begränsande det kan vara att planera sin dag utifrån toalettbesök, men också ställa klockan på natten för att gå upp och tömma menskoppen. Ändå vet jag att den rymmer mer än något annat motsvarande engångsskydd. Just den här som räddat mig under våren rymmer omkring 47 ml, så det har verkligen hjälpt.

Varierande blödningar=olika menskoppar
Under flera år, och under tiden fram till i vår så har min mens varierat mycket. Det har betytt att jag måste växla mellan en större kopp och en mindre/kortare kopp som kan rymmas bättre i slidan när jag inte blöder så rikligt. Då finns det inte så mycket plats, vilket är viktigt att komma ihåg: Bara för att vi fött barn behöver vi inte alltid ha en jättestor kopp. Under mindre rikliga dagar så räcker dessutom en mindre kopp bra, eftersom den ändå inte blir full så fort.
När sedan mensen kommit igång ordentligt, så blir den mindre koppen snabbt full och sitter dåligt på plats (halkar omkring, åker inåt) och då vet jag att det är dags att växla över till den stora koppen.

Så – är detta slutligen klimakteriet?
Jag vet inte! Jag ska nu göra som jag rekommenderar alla att göra: Kontakta vården och be om en undersökning när du blöder mycket rikligt. Och om du inte får bra svar på första stället, fråga på annat håll i vården. Det finns ungdomsmottagningar, vårdcentraler (som har gynekologer), privata och landstingsägda gynekolog-mottagningar, mödravårdscentraler där barnmorskor jobbar – alla kan undersöka dig eller hjälpa dig vidare. Då ges du också en chans att undersöka om det är något annat som ligger bakom de rikliga blödningarna.

Har du också erfarenheter av förklimakterium och klimakterium – kommentera gärna!

Annelie
Grundare och ägare menskoppen.se

4 tankar om “Klimakteriet – när mensen börjar ta slut

 1. Terez Hradilek says:

  Hej! Är 50 år fyllda och blir 51 i år. Haft rubbningar med min mens under ca 1 år. Hur vet man att den upphör?? Vill dock inte ha någon mens mer.. Men hur vet man att den har tagit slut helt och inte kommer tillbaka?? Tacksam för svar. Mvh Terez

  • Annelie says:

   Hej!
   Vi är alla olika så det finns tyvärr inget facit eller klart svar på din fråga.
   Jag råder dig att ta kontakt med en gynekologmottagning och fråga efter någon som har lång erfarenhet och intresse av frågor kring klimakteriet.
   Hoppas du kommer framåt i dina funderingar!
   Hälsningar
   Annelie

 2. Synnöve Pettersson says:

  Hej, jag är en kvinna på snart 53 år som började använda menskopp alldeles för sent (tyvärr) jag började med den när jag var omkring 48 så snart 5 år av ”lycka” och känsla av renhet under mensen. Men hamnade ordentligt i klimakteriet för ett år sedan med vallningar och mindre mens. Åt salviatabletter i ca 9 månader och vallningarna avtog mycket men inte helt. Sen kom vallningarna tillbaka och då var det 7/24 och fick då hormontabletter och så slapp jag vallningarna igen men har fått tillbaka mensen och det rikligt. Det stora problemet är lite skörare slemhinnor och att jag blir irriterad (klåda och skav) av ”pinnen” på menskoppen, klippte bort den helt och problemen försvann. När jag nu har mens så är det meckigare att få tag i koppen när det inte finns en pinne att ta tag i.
  Jag funderar på om ni inte kan komma på en menskopp med något annat slags grepp så man kan få ut den lättare (typ som en liten flik istället).
  Annars så är jag jättenöjd och glad över min menskopp och har även fått fler av de yngre i min bekantskapskrets att skaffa menskopp.
  Vet inte om det här inlägget platsar här men kände att jag ville tala om min erfarenhet.
  Med vänlig hälsning
  Synnöve

  • Annelie says:

   Hej – och vad härligt att du hann uppleva detta! Tänk alla de som inte gör det…
   Vi ska ta med oss dina synpunkter och tackar för att du tog dig tid att dela med dig av just dina erfarenheter!
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.