Idag försöker jag via mail hjälpa en person som testat menskopp för första gången och drabbats av att den glidit in och inte går att nå. Det är något som de allra flesta oroar sig för innan de testar menskopp.
Att koppen glider inåt och blir svår att nå är något som kan hända alla och det är svårt för mig att ge råd till alla via mail. Men hur kan du undvika det? Det finns några saker att tänka på:
1. Be om råd innan du köper din första menskopp
Det här är det viktigaste: Du behöver ha en kopp som har en chans att passa din kropp och din blödning.
Eftersom alla människor ser olika ut, så går det inte att följa tillverkarnas rekommendationer – särskilt inte när du har bara en stor och en liten kopp att välja mellan. Alla kommer inte att kunna ha de två kopparna.
Det här är svårt om du t ex köper din menskopp på apotek, där inte alla medarbetare kan ge råd om menskoppar och vilken som kan passa dig. Många av de som mailar om råd har faktiskt köpt sin menskopp på apotek och inte alls fått eller tänkt på att be om råd innan köp. De har följt instruktionerna på förpackningen om ”inte fött barn=liten kopp/fött barn=stor kopp” – och det stämmer långt från alltid!
Vill du ha råd innan du köper din första menskopp – gör vår enkät och få mailråd »
2. Läs på innan
Det här kan inte sägas för många gånger: Läs på massor innan du testar menskoppen första gången!
Då kan du t. o. m. själv komma fram till vilken menskopp som kan passa dig, utifrån den samlade informationen som du får.
Läs under flikarna här på sidan (uppe i menyn under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar”). Googla, sök efter filmer på Youtube, läs bruksanvisningen som följer med koppen, läs vår bruksanvisning men också denna extra sida om placering av menskoppen. Vi har en egen Youtube-kanal här »
Om du gör detta, så har du bästa förutsättningarna när du ska börja med menskoppen, eftersom du då dels vet hur du undviker de vanligaste misstagen samt vet hur du ska lösa eventuella problem.
3. Prova inte innan mens
Jag ser att andra som säljer menskoppar säger att du ska prova innan mens. Om du gör det, så är det viktigt att du vet att så som slidan är då när du provar, så kommer inte slidan att vara sedan när du har mens. Men om du vill prova bara för att – gör det, men det kommer inte att ge så mycket.
Innan du har mens, så är slidan inte lika slapp och hal som den är under mens. Det gör att det kan vara både svårt att sätta in koppen och att placera den. Den kan dessutom kännas, skava eller till och med göra ont – och det är ju ingen bra start…
Nej, avvakta tills mensen kommer och använd tiden fram till nästa mens med att göra vad jag skriver om under punkt 2, d.v.s. läsa på massor och därmed göra sådant som du kommer att ha nytta över i framtiden istället.
4. Sov inte med menskoppen direkt
Vänta 2–3 mensar tills du sover med koppen.
Då har du sett om den funkar/inte funkar under 8 timmar på dagtid, när du har helt andra möjligheter att i vaket tillstånd känna, ta ut och justera placeringen utan att koppen kan glida för långt in och bli svår att nå, eller bli överfylld och läcka massor innan du märker det.
Det här rådet är för din säkerhet, så att du inte utsätter dig för läckage eller problem precis i början, när allt är nytt.
5. Tvätta inte för mycket
Jag tror att vi generellt tvättar oss för mycket. Samma beteende för vi över till menskoppen, och många tillverkare har ”menskoppstvålar” vilket ju i mina ögon är galet. Risken är istället att tvålrester finns kvar på koppen och följer med in i slidan och skapar obalans, hur pH-vänlig den än är…
Menskoppar är gjorda av väldigt härdigt material. Det betyder att bakterier har väldigt dålig grogrund på dem. Därför vågar jag säga att det räcker att du sköljer av koppen med vanligt vatten från kran eller flaska (om du är ute på stan).
Det är skillnad med tamponger, vars material har utmärkt grogrund för bakterier. Det är därför de kommer i små täta plasthylsor.
Kom ihåg att de farliga bakterierna inte finns i slidan, utan på dina händer!
Därför är det viktigt att du säkerställer att dina egna händer är rena. Tvätta händerna ordentligt t ex med tvål innan du hanterar koppen, eller rengör med en våtservett om du är ute på stan. Sedan kan du lugnt ta ut koppen och i värsta fall bara tömma koppen utan att skölja av den och sätta in den igen (om det inte finns något vatten) utan att göra något annat. Så fort du t ex börjar torka koppen med toapapper så finns risken att bakterier följer med in i slidan.
Om du gör en sådan här ”fultömning” utan att skölja koppen, se senare till att skölja koppen när du har möjlighet, så att du är på den säkra sidan.
Lycka till med din menskopp!
Mer läsning om menskoppar
Gör vår enkät inför köp »
Hur funkar menskoppen – korta versionen »
Bruksanvisning menskopp »
Historik kring mensskydd »
Hur stor är menskoppen – jämfört med tamponger?