Nej, ingen menskopp passar alla

Nej, alla koppar passar inte alla

Ibland läser jag reklam för menskoppar som säger ”vår kopp passar alla” eller att den stora och den lilla varianten av ett märke ska passa alla. Det är förstås inte sant. Det finns ett 100-tal olika menskoppsmärken i världen, och det är förstås bra eftersom allas förutsättningar ser helt olika ut. Menskoppar kan vara långa, korta, vida, smala, hårdare och mjukare och se väldigt olika ut, även om det vid en första anblick kan vara svårt att se skillnad på dem.

Enkla slogans och stora löften om menskoppar som är ”bäst i test” eller ”passar alla” försvårar för oss andra som länge jobbat seriöst med olika menskoppar. Det värsta är om personen som följer råden och provar känner att det måste vara något fel på dem, eftersom menskopparna inte passar dem men ”alla andra”.

Alla är olika

Olika large-kopparVi som jobbat med rådgivning kring menskoppar är ödmjuka inför det faktum att vi alla är olika. Därför är det inte enkelt att jobba med menskoppar, och den som gör det bara för att sälja så mycket som möjligt skadar oss andra. I takt med att allt fler får veta att menskoppar finns, kommer också företag som börjar sälja menskoppar utan att veta särskilt mycket om dem.

Saker att se upp med:

1. Företag som lovar för mycket.
Även om du får byta till en annan storlek, så är det inte säkert att den modellen passar dig över huvud taget. Designen är kanske i grunden fel för dig – för lång, kort, vid eller smal.

2. ”Jag vill ha en liten menskopp.”
En liten eller stor menskopp betyder olika saker för olika märken. På bilderna här intill visar vi hur olika märken klassar liten och stor. En del stora koppar hos vissa märken är lika små som de minsta hos ett annat märke.

3. ”Stor menskopp är för de som fött barn, och små koppar är för de som inte har fött barn.”
Tyvärr, så enkelt är det inte. För att välja rätt menskopp, så behöver vi titta på fler faktorer. Att säga att vi som fött barn alltid behöver ha en stor kopp är en grov förenkling.
Även psykologiska och känslomässiga aspekter som förväntningar spelar roll för vilken menskopp som kan passa bra.

Olika small-koppar4. ”Billigt är bra.”
Du får vad du betalar för. Om du köper en menskopp på Tradera eller Ebay för mindre än en 100-lapp så är de som säljer kopparna sannolikt inte särskilt kunniga om menskoppar. De säljer sannolikt många andra varor och har inget intresse av just menskoppar.
Att menskoppen riskerar att vara tillverkad i ett låglöneland och dessutom av ett billigt material som inte är godkänt för att bäras inne i kroppen, av arbetare vid en fabrik som långt från säkert följer bra arbetsmiljöregler är andra risker.

De koppar som vi säljer är tillverkade antingen i Sverige eller av andra etablerade menskoppsföretag inom EU av medicinskt klassade material.

Läs på själv

Det finns massor av läsning om menskoppar i vår meny under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar”. I kommentarerna skriver användarna själva – också läsvärt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.