Hur ofta ska jag ta ut och tömma menskoppen?
Antalet som är nyfikna på menskoppar ökar hela tiden (yay!) och det här är en av de vanligaste nybörjarfrågorna som vi får. Vi brukar svara minst var 12:e timma, men det fullständiga svaret är att det beror på flera faktorer, framför allt:
- Vilken kapacitet menskoppen har
- Hur mycket du blöder
- Hur känslig du är
1. Menskoppens kapacitet
Hur stor blödning som ryms i en menskopp beror på koppens konstruktion och design. En menskopp kan vid en första anblick se ut att vara precis likadan som en annan menskopp av ett annat märke. Men om vi mer noggrant tittar på dess form/design, materialets tjocklek och placeringen av lufthålen på sidorna, så kan det där finnas inslag som påverkar hur mycket koppen rymmer. Jag har skrivit mer om att ingen menskopp ”passar alla” här » Det kan också sägas att det är svårt att få en helt sanningsenlig bild av hur mycket en menskopp rymmer, både för att det är svårt att mäta exakt och för att tillverkare ibland mäter lite väl optimistiskt.
2. Hur mycket du blöder
Om du blöder mycket, så är du hjälpt av en menskopp som rymmer en större blödning. Men det här är en svår gränsdragning eftersom inte alla kan använda hur stora menskoppar som helst. Vi vet så klart att det är fysiskt möjligt, eftersom slidan är töjbar, men en stor menskopp kan vara obehaglig att sättas in, den kan kännas när den satts in, spänna när den sitter på plats inne i slidan och/eller skava, så här är det bäst att testa sig fram och kanske till och med börja med en mindre kopp som är mer troligt att den ryms.
Om du blöder bara sparsamt, så kan det räcka med en mindre/kortare menskopp, oavsett om du fött barn eller är äldre. Det är en verkligt seglivad myt att du automatiskt behöver ha en större kopp bara för att du fött barn eller är över 30.
Om du blöder mycket varierat, så kan det faktiskt också vara så att du behöver ha två olika menskoppar för dina olika behov. Vissa har små skillnader och klarar sig med en och samma kopp, medan andra märker stora skillnader i hur en kopp sitter på rikligare och mer lugna dagar. Då kan du behöva växla mellan två olika koppar på olika dagar. Men börja alltid bara med en kopp och utgå från den när du letar efter ditt komplement. Det är alltid lättare att se hur mycket du blöder när du redan använder menskopp, jämfört med att försöka uppskatta mängden som sugs upp i en tampong eller binda.
Om du ännu inte har en menskopp, men är intresserad av att gå över till menskopp – gör vår enkät och få mejlråd utifrån dina svar »
3. Din känslighet
Vissa har återkommande bakteriell vaginos. Då finns det anledning att inte ha menskoppen inne mer än ca 4 timmar åt gången. Det är för att minska risken för bakteriepåbyggnad inne i koppen. Mensblod är näringsrikt (olika mycket hos olika människor, förstås) och om du redan är känslig, så ska du inte testa tidsgränserna för mycket. Även om du kan ha menskoppen inne i 12 timmar på grund av att du inte blöder så mycket, så bör du inte ha den inne så länge.
Du bör också vara mycket noga med din handhygien innan du hanterar menskoppen. Försök också att inte använda tvål på din menskopp, eftersom tvålrester kan orsaka obalans i slidans naturliga miljö.
Om du med tiden med menskopp ser att vaginoserna försvinner, så kan du sakta utöka tiden. Rådfråga alltid läkare/barnmorska om du misstänker bakteriell vaginos eller har frågor om hur det påverkar valet av mensskydd. Det finns behandling och goda råd att få där. Ingen internetrådgivning kan ersätta deras kunskap och möjlighet till undersökning.
Vanliga frågor
Det finns tyvärr inga enkla, generella svar om vilken menskopp som passar dig som inte fött barn, är över 30 etc. Svaret är att det beror på flera olika faktorer. Därför ger vi råd inför köp, och vårt råd baseras på hur du besvarar vår enkät. Om vi inte tror att någon av de menskoppar som vi jobbar med passar dig, så tipsar vi dig om någon som vi tror kan passa bättre.
Gå till vår enkät, som tar ca 2 minuter att besvara. När du skickat in enkäten, så får du mejlsvar från oss »
Menskoppen är ett återanvändningsbart mensskydd som sitter inne i slidan för att samla upp blodet istället för att suga upp det, som tamponger och bindor gör. Du kan använda samma menskopp i flera år, så du kommer med tiden att spara mycket pengar genom att gå över till menskopp.
Menskoppen sitter där blodet naturligt försöker ta sig ut ur kroppen – utan att torka ut dina slemhinnor. Materialet blir halt/glatt när det kommer emot dina naturligt fuktiga slemhinnor, så många upplever att menskoppen är lättare att använda när tamponger torkar ut.
Läs mer om hur det funkar här »
Det här är en av de vanligaste reaktionerna inför menskoppar. Menskoppen ska vikas ihop innan den förs in och väl på plats inne i slidan så expanderar koppen och sluter tätt mot dina slidmuskler. Slidan är full av muskler som snarare tränas upp av att du använder menskopp. Se exempel på olika menskopps-vikningar här »
Här har vi samlat bilder på jämförelser mellan storlekar på tamponger och menskoppar »
Har du fler frågor?
Kolla i huvudmenyn under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar”. Där finns massor av ämnesindelade sidor och på många av sidorna finns kommentarer från användare som kan vara läsvärda. Missa inte heller vår blogg »
Är det farligt att glömma ta ut sin menskopp? Själv har jag vid tillfällen haft min inne i över 24h
Hej!
Den här frågan går inte att svara på generellt, eftersom den har med våra olika kroppar och förutsättningar att göra.
Det finns flera anledningar till varför det finns en rekommendation om att ta ut koppen minst var tolfte timme, men den viktigaste är att du på det sättet förhindrar att eventuella bakterier i/kring menskoppen inte får lång tid på sig att vara inne i kroppen. Hur stor den risken är beror så klart på vem du är (hur känslig du är) och när du satt in koppen (var den helt ren, var dina händer helt rena osv).
Det är därför den här rekommendationen finns. Ett plus är, att om du tar ut koppen t.ex. innan du lägger dig och när du vaknar på morgonen, så ser du med tiden hur blödningen skiftar och du får en större kännedom om hur din mens ser ut, så att du kan vara uppmärksam på förändringar.
Hoppas detta besvarar din fråga!
Hälsningar,
Annelie, menskoppen.se