Hur länge kan menskoppen sitta inne?

Här finns det lite olika svar, beroende på vilket menskopps-märke du har.
Det finns dock några grundregler för nybörjare, som kan vara bra att ha koll på.


Om du är nybörjare, så gäller detta:

[unordered_list style=”star”]
  • 1. Ta ut, töm och rengör koppen var fjärde timme
    Det är för att du ska vara säker på att koppen inte flyttat sig, att den inte är överfull eller är på väg att bli det.
    Om koppen blir för fylld, så förändras lufttrycket inne i koppen som då kan börja glida inåt. Om koppen glider inåt, så kan den börja läcka.
    Om du kollar koppen var fjärde timma lär du känna din egen blödning och börjar se lite mer om du blöder lite eller åt det rikligare hållet.
    Vissa kan både kissa och bajsa utan att ta ut koppen, medan andra genom krystningsrörelser rubbar koppen ur sitt läge när de går på toan. Då kan du ta för vana att alltid plocka ut koppen innan du gör dina behov och snabbt sätta in den igen efteråt.
  • 2. Först efter ett par, tre mensperioder vet du säkert hur lång tid du kan ha koppen inne
    Då har du sett mensen börja, vara som mest intensiv och avta – du vet hur full koppen blir i dessa olika stadier.
    Efter bara en mensperiod är det svårt att se klara mönster, så ge det nya med menskoppen lite tid så här i början – det lönar sig i längden.
    Mensen kan variera i intensitet från gång till gång, vilket också påverkar hur ofta du behöver tömma den.
  • 3. Sov inte med menskoppen förrän du är säker
    Det är inte ovanligt att användare känner sig säkra fort och sover med koppen redan under första perioden – men tänk efter. När du sover, så märker du inte om koppen blir full och/eller glider inåt. Det innebär att det finns risk för läckage och att koppen glider alldeles för långt in.
    Avvakta tills du känner dig helt säker, och har haft koppen inne i lika lång tid i vaket tillstånd, innan du sover med den – vitsen med menskopp är ju att slippa läckage och det är dumt att stressa på.
  • 4. Vana användare testar gränserna
    Det är nog inte ovanligt att vana menskopps-användare som har hittat ”sin” storlek på menskoppen tömmer och rengör sin kopp en gång på kvällen och en gång på morgonen – alltså bara två gånger per dygn.
    De har då oftat provat sig fram – ”på egen risk”  – och tycker att det funkar.
    Extra viktigt är att du har en bra hand- och kopphygien om koppen ska sitta så länge inne i kroppen.
[/unordered_list]

Blir din kopp full innan fyra timmar gått?
Då är din kopp för liten för din blödningsmängd. Om din kopp har måttangivelser, så kan du se hur mycket du blöder på mindre tid och söka efter en större kopp som skulle passa bättre.
Det kan vara så att mensen varierar mycket under din mens – då kan du använda den mindre koppen exempelvis i början och slutet av mensen om mensen är lite mindre under de dagarna.

Läs mer
Googla på ditt menskopps-märke för att läsa vad tillverkaren säger om uttagande och tömning för just din kopp. De flesta tillverkarna har engelskspråkiga sidor, och en del har även sidor på svenska.

2 tankar om “Hur länge kan menskoppen sitta inne?

    • Annelie says:

      Hej Christina!
      Eftersom vi alla ser helt olika ut, och tillfälligheter kan åstadkomma ovanliga händelser, så kan jag inte svara att inget skulle hända om du t ex som nybörjare sätter in koppen lite fel (kanske för långt ut) och sedan exempelvis nyser eller tar i när du exempelvis bajsar.
      Under de första mensperioderna med menskopp kommer du till rätta med alla dessa funderingar, och känner dig trygg med koppen och hur den funkar ihop med din kropp. Men stressa inte, låt dig själv ta lite tid att komma underfund med allt och kom ihåg att du nu lär om för resten av livet.
      Men generellt så sitter en menskopp som den ska och du kan leva ett helt normalt liv utan att tänka på den.
      Om du har stark bäckenbottenmuskulatur, så kanske du kan kontrollera dessa såpass att du kan knipa och känna koppen och hur den sitter inne i kroppen, men när du inte spänner musklierna i knipposition, så ska menskoppen sitta där obemärkt och inte riskera att falla ut när du rör dig, sportar – eller nyser.
      Hälsningar
      Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.