Hur glammig är menskoppen?

Mens och glamour – hör de ihop?
Kanske inte direkt, men livet pågår ju för fullt fast man har mens.

Det finns ingen anledning att låta mensen bestämma om man ska med ut på festival, middag, fest, klubb eller kanske sova borta en natt. Klä på dig nåt som du gillar och kasta dig ut på äventyr! Glamouren kommer inifrån 🙂

Men hur gör man – rent praktiskt?
Packar hela väskan full med tamponger, trosskydd och bindor bara-om-utifall-att?
– Nej! säger jag.

Jag sätter in koppen och kör på för fullt i 12 timmar till.
Då tömmer jag ut det som samlas upp, tvättar av och har skydd i 12 timmar till – att göra vad jag vill oavsett om jag blöder lite eller mycket just då.

Sova naken på natten utan att det syns att du har mens – det går med menskopp och är inte skadligt för din kropp.

Observera att man under de första månaderna med menskopp ska följa tillverkarnas rekommendationer om att ta ut menskoppen var fjärde timma.
Det är dels för att du ska ha koll på att menskoppen funkar bra, inte flyttar på sig, inte läcker och  för att veta hur mycket du blöder. Detta gör dig säker på användandet i kombination med din egen kropp.

2 tankar om “Hur glammig är menskoppen?

 1. Erica says:

  Om man i början ska ta ut koppen var 4de timma, så ska man m.a.o itne sova emd den utan köra med binda/tampong på nätterna den första tiden?

  • Annelie says:

   Hej!

   Man får räkna med en inlärningsperiod när man går över till menskopp. De allra flesta brukar känna att det efter ett par, tre mensperioder funkar helt som det ska, och att man lärt sig vad som funkar för den egna kroppens förutsättningar.
   I början ska man alltid tömma och kontrollera koppen var fjärde timma) (dag som natt, förstås) så att man ser att koppen räcker till, att man sätter in den så att den hålls kvar i rätt position etc.
   Därför bör man, precis som du är inne på, vänta med att ha den inne under längre perioder än fyra timmar tills man känner sig själv säker, och använda kompletterande skydd exempelvis på natten om man vill sova sina åtta timmar.
   Som vanligt är det viktigt att man inte stressar sig fram, utan låter det ta tid att byta mensskyddstyp, särskilt eftersom menskoppen är så olik tampong.
   Det är kanske kan jämföras med när man först började använda tamponger, att man får ta det lugnt och prova sig fram.
   När man själv känner sig säker på tanken att sova med koppen hela natten, så kan man göra det. Då bör man vara säker efter en tids användande att den inte blir full eller flyttar sig.
   Vissa som blöder mycket rikligt, kan ändå behöva gå upp under natten, om det är så att blodmängden överstiger koppens kapacitet. Men de som har så stora problem, upplever ofta ändå en förbättring eftersom menskoppen rymmer betydligt mer än en tampong och de tidigare fått gå upp flera gånger per natt för att byta skydd.
   Hoppas detta besvarar din fråga.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.