Om menskoppen skaver så kan det bero på olika saker.
Här är några vanliga anledningar:
 1. Menskoppen är för stor så att den känns för mycket
 2. Menskoppen är för liten så att den glider omkring och hamnar på fel ställe
 3. Menskoppen som du har passar bättre när du har rikligare blödning, när slidan är slappare och halare av blödningen och då kan den skava under lugnare dagar för att slidans muskler är mer sammandragna och slidan torrare/mindre hal
 4. Menskoppen är för mjuk och orkar inte veckla ut sig och sluta tätt. Då känns den mer som en stor tampong på väg ut ur slidan
 5. Du har ännu inte klippt av piggen under koppen, så att det är piggen som känns/skaver och inte själva koppen. Då kan det vara så att du behöver klippa piggen. Mer läsning om placering och piggen hittar du här »

Det kan alltså i värsta fall vara så att koppen inte är anpassad för din kropp eller din blödning.
Därför är det bra att göra vår enkät inför ditt köp, så att du åtminstone har en god chans att välja rätt kopp från början.

Hjälp att välja menskopp
Det är enkelt att köpa sin menskopp hos oss – gör vår enkät och få mejlsvar från oss. Gå till enkäten »

4 tankar om “Menskoppen skaver – vad göra?

 1. Ulrika Ferdman says:

  Hej!
  Jag har precis köpt en menskopp och använt den för första gången i helgen. Problemet är att den glider ner. Jag sätter in den så den sitter bra (tycker jag) men när jag börjar röra mig så glider den ner och sitter obekvämt. Kan det vara fel storlek? Jag har storlek 2 eftersom jag fått två barn och är 47 år. Eller kan det vara något annat fel?
  hälsningar Ulrika

  • Annelie says:

   Hej!
   Tyvärr så är det svårt att svara på. Att en menskopp inte funkar kan bero på många saker, från att det är något fel i användningen till att det är fel kopp för dina förutsättningar. Vi brukar därför råda den som har problem med menskopp kontakta den som sålt den för att få kunniga råd kring användande.
   Så börja med att fråga/maila de som kan sin kopp bäst, så kan de sätta sig in i dina förutsättningar och problem och förhoppningsvis ge kunniga tips och råd om sin kopp.
   Hoppas du får bra svar!
   Hälsningar
   Annelie

 2. Jessica says:

  Hej. Jag får jätteont i nedre delen av magen av vakumsuget av min menskopp när jag sätter in den. Och det har börjat komma sån kontaktblod ist för vanlig mens. Kan vakumsuget blivit för kraftigt och spräckt blodkärd på livmodertappen?
  Ringde 1177 men de hade inte så mycket information om menskoppen och vad för skada den kan göra.

  • Annelie says:

   Hej! När du har frågor kring din hälsa, så måste du kontakta barnmorska/gynekolog så att de kan undersöka dig och se till att allt ser bra ut.
   Menskoppen skapar inget vakuum, utan bildar ett litet undertryck som hjälper till att hålla den på plats. Det finns inga rapporter om att det skulle vara skadligt, men det är viktigt att du bryter förseglingen innan du tar ut menskoppen, så att inte livmodertappen sugs med. Det kan annars kännas mycket obehagligt. Jag har skrivit mer om det här: https://menskoppen.se/faq/anvandande/ta-ut-menskopp
   Du bör kontakta den som sålt menskoppen till dig för att få råd kring användningen av den, utifrån koppens egenskaper. Då får de sätta sig in i dina förutsättningar och sedan ge sina kunniga råd.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *