Det händer att menskoppen luktar illa, även om du använt menskoppen länge och inte varit med om det tidigare. Det är i de allra flesta fall helt ofarligt och misslukten kommer att försvinna. Det händer de flesta någon gång.

Fel på koppen?
Om din menskopp luktar illa innan du använder den första gången, så kan det vara fel på den. Kontakta den som sålt koppen till dig. Den kan dock lukta plast eller liknande utan att det är något fel på koppen, eftersom både TPE, silikon och gummi – som koppar är tillverkade av – kan lukta plastigt. Alla menskoppar är tillverkade av olika polymer – vad som vi lite slarvigt kallar för plast – så det är inte så konstigt.

Infektion?
Om din menskopp luktar illa och lukten sitter kvar, så bör du kontrollera att du inte har någon infektion i slidan. Var noga med att koka eller ångkoka koppen för att få den verkligt ren och vänta med att använda den igen tills du vet om du har t ex en bakteriell vaginos som behöver behandlas.
Se också till att försiktigt gnugga insidan av koppen med en mjuk svamp, så att du vet att ytan är helt ren. Det kan bli lite påbyggnad av missfärgning som försvinner med en mjuk svamp och lite mild tvål (se längre ner på sidan, där jag gjort en film om just det).
Du kan använda menskopp även om du har risk för återkommande bakteriell vaginos, men i det fallet så är handhygienen viktigare än någonsin och för säkerhets skull bör du inte ha koppen inne längre än 4–6 timmar i taget. Detta för att minska risken för bakterietillväxt inne i kroppen.

Luktar plötsligt illa
Om menskoppen luktar riktigt illa, så se till att koka/ångkoka den och låt den sedan stå luftigt på en sval plats utan direkt solljus som i ett badrumsskåp eller liknande. Det händer att vi råkar ut för detta och i de flesta fall försvinner lukten helt och hållet efter några dagar.
Se också till att försiktigt gnugga insidan av koppen med en mjuk svamp, så att du vet att ytan är helt ren. Det kan bli lite påbyggnad av missfärgning som försvinner med en mjuk svamp, vanligt kranvatten och lite mild tvål (se längre ner på sidan, där jag gjort en film om just det).

Vad luktar illa?
Det är förstås en smaksak vada misslukt är, men oftast så luktar inte mensblodet i sig själv något alls. Vad som i och kring slidan luktar illa under mensveckan är oftast bakterier från tarmen som tar sig neråt slidan till det näringsrika blodet som finns där – det gillar de. Så egentligen så är det i det läget viktigare att hålla rumpan ren och området mellan rumpan och slidan.

Husmorstips: Vinäger/vatten-blandning och citron/vatten-blandning
Det finns menskoppstillverkare som föreslår detta för menskoppar som börjat lukta illa, så vi får anta att det inte kan skada koppen:
Blanda lika delar vinäger och vatten och låt din menskopp ligga i lösningen i en timme. Skölj av den och låt den självtorka luftigt, svalt och utan direkt solljus.
Samma gäller för en blandning av vatten och citronsaft, och att låta koppen ligga i en timme, skölja av den och sedan låt den självtorka luftigt och svalt.

Kom ihåg hålen!
Om du gör en rejäl rengöring, så kan det vara värt att även rengöra hålen med små mellanrumsborstar för tänderna, som finns att köpa hos tandläkare och på apotek.

Aldrig diskmedel, diskmaskin eller metoder som innebär olja
Rengör aldrig en menskopp med diskmedel.
Diska den aldrig i diskmaskinen.
Tvålar eller annan rengöring som innehåller någon olja kan förstöra koppen eller ligga kvar på koppens yta och sedan påverka slidan och/eller koppens material.

10 tankar om “Menskoppen luktar illa/stinker – Vad göra?

 1. Sofia says:

  Hej!
  Jag har insett att tvålen jag använt till min menskopp ett tag nu innehåller olja och har även lagt märke till att min menskopp börjat lukta illa. Är det dags för mig att köpa en ny eller går det att rädda?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det här är tyvärr svårt att svara på bara utifrån det som du skriver. Det är ju möjligt att oljan skadat koppen, men om koppen luktar illa så kan det bero på många olika saker. Prova att koka den, låt den ligga på en sval plats och lufttorka för att se om misslukten försvinner. Det är inte ovanligt att en menskopp luktar illa, och att koka den i några minuter i rikligt med vatten och sedan låta den lufttorka är ett bra första steg. Hoppas det ordnar sig!
   Hälsningar från oss på menskoppen.se

 2. Bella says:

  Hej!
  Jag har nu provat att använda menskopp under de senaste tre dagarna av min mens. Och det har funkat jättebra! Men under den andra och tredje dagen när jag har tömt koppen (tar ut morgon och kväll) har den luktat extremt illa och jag vet inte riktigt varför. Har bara använt tampong under mina tidigare menser och aldrig varit med om något liknande och vet inte riktigt hur jag ska reagera nu.

  Med vänlig hälsning, Bella

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är viktigt att du kan säkerställa vad det är som luktar – är det din blödning eller koppen? Försvinner lukten efter du gjort rent koppen och koppen vilat till nästa mens?
   Det kan vara bra att kontakta barnmorska för att undersöka så att du t.ex. inte har bakteriell vaginos.
   Hoppas du kommer framåt i funderingarna!

 3. Antonia says:

  Hej Annelie!
  Jag har haft ett liknande problem. Jag hade glömt att ta ut menskoppen så den hade varit i kanske två till tre dygn. När jag tog ut den luktade såklart innehållet väldigt illa och det gjorde även min menskopp Jag tvättade den med parfymfri tvål, desinficerade den och kokade den sedan ännu, två gånger. Eftersom den luktade illa blev jag orolig ifall jag fått någon bakterie, svamp eller liknande. Är det något jag borde kolla upp? Och gäller det som du skrivit tidigare; att låta koppen stå och lufta nu till nästa mens för att bli av med lukten?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är alltid bäst att kontakta den som sålt till dig, så att de kan sätta sig in i din situation och ge råd som gäller för den koppen/märket som du har köpt.
   Hälsningar
   Annelie

 4. Eva says:

  Samma situation med min kopp, dvs dålig lukt, kokade och luftade, ingen förbättring. Koppen var två år gammal, så jag antog att den nått sitt bäst före datum och skaffade en ny.

 5. Stina says:

  Hej hej. Jag hade en väldigt hektisk dag (översvämning från avlopp) och glömde ta ut menskoppen på morgonen- avloppskatastrofen ar då ett faktum- och tog inte ut den för ens på eftermiddagen. Då hade menskoppen suttit i sedan på kvällen före. När jag tog ut den luktade innehållet väldigt illa och sedan har koppen luktat mycket. Jag är enligt min vetskap helt frisk och har inga problem i underlivet. Jag har kokat den men den luktar fortfarande. Jag har läst informationen men skulle vilja ha lite mer hjälp. Gjorde jag något fel?

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Nu när menskoppen är ren, så bör du låta den ligga ren på en sval och luftig plats till nästa mens, så bör lukten försvinna med tiden. Jag låter din kommentar ligga här på sidan, så kanske någon annan har tips att dela med sig av.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *