Den vanligaste orsaken till läckage är att menskoppen sitter fel – för långt in eller inte helt utvecklad, till exempel. En annan anledning är att du tömmer menskoppen för sällan så att den blir överfull.

För att undvika läckage ska du se till att få in en bra rutin för insättning och redan då kontrollera att menskoppen sitter som den ska, så rund och utvecklad som möjligt.

Välj rätt kopp
Det är viktigt att du köper en kopp som verkligen kan passa dina förutsättningar som t ex hur mycket du blöder. Om du har fel kopp så kan det vara en anledning till att den läcker. Det är inte alltid så att tillverkarnas rekommendationer stämmer, så det kan vara bra att fråga någon om råd.
Hos oss får du alltid råd inför ditt köp – det kan spara dig mycket besvär att ta hjälp inför köpet. Gör vår enkät inför menskopps-köp »

Kan du nå menskoppen?
Det vanligaste nybörjarproblemet är att du sätter in menskoppen lika långt som en tampong.
Menskoppen funkar helt annorlunda, och ska hållas på plats av dina slidmuskler, precis innanför slidöppningen – betydligt lägre ner.  Om du sätter in menskoppen för långt, så kommer den inte att sitta fast innanför slidöppingen, utan flytta på sig och därmed läcka.
Läs mer om isättande här »

Är menskoppen rund eller oval?
Försök känna efter om menskoppen är rund (=utvecklad) eller oval (=inte helt utvecklad) genom att med fingertopparna känna efter på undersidan och lite på kanterna av menskoppen.
Om du använder en väldigt mjuk kopp, så kan det vara så att den sitter bra, trots att den är mer oval än rund. Det här beror på att koppen är så mjuk så att den ändå sitter förseglad mot slidmusklerna. Om du har en mjuk kopp och den läcker, så sitter den inte som den ska.

Snurrtest
Oftast kan du när en menskopp sitter rätt snurra på den i sidled (som en karusell) men inte flytta den varken uppåt eller neråt. Ta ett fast tag kring menskoppens botten och snurra.
Snurrtestet funkar inte för alla, men det är värt att provas. En förutsättning för att menskoppen ska kunna snurra i sidled, är att den är rund och nästan helt utvidgad. En menskopp som är oval, lite ihoptryckt, kan inte snurra och då behöver mer luft komma in i koppen så att den kan veckla ut sig.

Släpp in mer luft
Om menskoppen inte går att snurra, försök att vinkla den bakåt och framåt, och åt sidorna för att släppa in mer luft. ”Slurp”-ljudet som då kan höras är bara ett gott tecken på att mer luft kommer in. Detta ska hjälpa menskoppen att veckla ut sig.
Vissa skruvar på koppen när de sätter in den, och trycker lite på sidorna samtidigt. Även det kan släppa in mer luft.

Överfull menskopp
Om du har i menskoppen för länge, så blir den överfull. Då måste du göra tätare tömningar, så att du kan ta ut den utan att den läcker. När du plockar ut koppen, trycks koppsidorna in och om den är full, så finns risk för läckage.
Följ alltid tillverkarnas rekommendationer om tömning, vanligast är 4 timmar. Då lär du känna din kropp och vet ungefär hur mycket du blöder och behöver tömma menskoppen.

Koppen ”vandrar” uppåt
Om du har menskoppen inne under lång tid och samtidigt blöder mycket, kan menskoppen flytta sig uppåt några millimeter. Om du märker att menskoppen flyttat sig lite, kan det vara dags att tömma den. Ta ut och töm den, och sätt in igen på rätt ställe.

Hålen täpps igen
Håll koll på menskoppens små hål, så att det inte finns blod kvar där. Då funkar inte menskoppen som den ska och kan läcka. Se därför till att hålen rena.

47 tankar om “Menskoppen läcker – vad är fel?

 1. Emi says:

  Hej jag har länge använt menskopp utan större problem men nu och då får jag problem med läckage i början av cykeln på grund av så kallade ”muspruttar”, dvs att luft kommer in i snippan och trycks ut, vilket leder till läckage. Detta händer utan att koppens ens är halvfull och mest under de första dagarna, även när jag kollar noga att den sitter rätt och använder min stora kopp istället för den lilla. Detta är jättepinsamt och jobbigt, det händer mest när jag ligger ner och jag blir väldigt trött under de första dagarna och behöver ofta ligga ner och vila. Vad kan jag göra?

  • Annelie says:

   Hej! För frågor som gäller specifikt din menskopp och dina förutsättningar, så bör du kontakta den som sålt menskoppen till dig alternativt tillverkaren direkt, så kan de först sätta sig in i din problematik och sedan ge råd utifrån din menskopps unika egenskaper.
   Hälsningar
   från oss på menskoppen.se

 2. Lotta says:

  Jag förstår inte varför jag aldrig kan få till det med menskoppen. Varje morgon med mycket mens (tre första dagarna) vaknar jag och det är blod i hela sängen, så har det alltid varit oavsett vilket skydd jag har haft. Jag kan inte resa mig utan att det rinner ner blod på golvet, det är jättejobbigt. När jag sen tar ut menskoppen är den max halvfull, oftast en bra bit under det. Mycket har runnit utanför, precis som vanligt. Den sitter inte så som det rekommenderas i alla texter, utan oftast betydligt högre upp så den sitter runt livmodertappen. Sätter jag den lägre får jag oftast den inte att veckla ut sig, och får jag mot förmodan den att veckla ut sig då glider den ändå ända in efter ett tag.

  Jag har inte riklig mens, och min menskopp är en helt vanlig standard liten storlek för kvinnor som inte fött barn (märke Lena cup). Så jag förstår verkligen inte vad som är problemet.
  Vet inte om jag någonsin fått till någon ”sug”, den bara sitter där. Och när jag lägger mig ner, ja, då rinner det över. Jag har använt menskopp i 3 år nu, och testat två olika. Det läckte lika mycket med förra som men den jag har nu, skillnaden är att den jag har nu är betydligt hårdare och är lättare att veckla ut.

  Jag vill inte känna mig begränsad 3 dagar i månaden, då mensen är som värst och jag vet att det första jag måste göra varje morgon är att gå upp och duscha och torka upp blod från golvet där jag har gått för att komma till toaletten. Jag har inte alls fått mer frihet sen jag började använda menskopp, jag måste forfarande ha (tyg)trosskydd på mig hela dagarna och dagtid tömma koppen kanske var 4-5:e timme (då börjar den oftast läcka och är ungefär halvfull. På ett sätt är det lättare med tamponger, men jag vet att det inte är bra för slidan så jag vill inte använda det längre. Jag vill bara att menskoppen ska fungera för mig som för andra, utan läckage

  • Annelie says:

   Hej!
   Om menskoppen är bara halvfull fast det läcker, så tyder det på att den sitter fel eller att det är fel kopp för din kropp. Anledningen till att den sitter fel kan vara många olika saker, som att koppen hamnar vid sidan av livmodertappen så att du blöder förbi, eller att tappen hamnar i koppen vilket gör att den full för fort och svämmar över. Det kan vara förvirrande, eftersom koppen ser tom ut när du tar ut den.
   Sammantaget så behöver du få hjälp i användningen av den som sålt menskoppen till dig. Prata/maila dem och fråga om hjälp, så att du kan komma fram i funderingarna om detta är rätt kopp för dig och det är bara användningen som behöver justeras, eller om du behöver en annan menskopp.
   Här har vi skrivit mer om livmodertappens betydelse för placeringen av menskopp: Livmodertappen
   Det finns många olika menskoppar, och om du har problem som inte blir bättre av råd kring användning, så kan det vara värt att söka efter en helt annan menskopps-design. Nej, ingen menskopp passar alla
   Hälsningar
   Annelie

 3. Marian says:

  Hej jag köpte min första kopp för 7 år sen, och har nyligen köpt en till för 3månader sen, så jag har 2 storlekar. Ibland jag blöder lite och ibland mycket. Kan jag använda min galma kopp fortfarande?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om din menskopp funkar lika bra som tidigare och känns likadan i materialet, så finns inga hinder att fortsätta att använda den under de dagar som den passar bra.

 4. Anna says:

  Ny använder som så hemskt gärna vill bli helfräst ( nästan där!) men har problem med att den läcker. Även fast koppen inte är full läcker det och jag funderar på om det är för att hålen täpps igen? Hur förhindrar jag att detta händer?

  • Annelie says:

   Hej!
   Hålen kan enkelt göras rena med en mellanrumsborste för tänderna som du kan köpa på apotek eller hos tandläkare. De finns i olika tjocklek, så du kan välja en som ligger nära hålens storlek.
   När koppen läcker så kan det vara bra att kontakta den som sålt menskoppen till dig för att kolla om det finns tips som du inte tänkt på. De har sannolikt erfarenhet av frågor från andra och kanske kan hjälpa dig framåt i användningen.
   Hälsningar
   Annelie

 5. Stina says:

  Alltså har använt menskopp i två år och var helt såld från börjat. Älskat den! Hävdat att den är det bästa som hänt mig. Predikat bitti chef brett, försökt övertala alla jag känner att de ska införskaffa en.

  Men nu har min svikit mig. Från ingenstans har den börjat läcka. Har så vitt jsg vet inte ”hänt” något med mig, har inte fött barn eller liknande. Kan den ha blivit ”gammal”? Behöver jag en större helt plötsligt? Fast det inte det att den blir full, utan det är som att hälften hamnar i, hälften rinner förbi.

  Svintråkigt, för fram tills nu har den varit min trygga vapendragare!

 6. Rebecka says:

  Köpte min menskopp i december man har inte riktigt lyckats få den att fungera. Hur jag än gör så läcker det vissa dagar. Har känt så att den är fullt utvecklad, gjort snurrtestet, tömmer betydligt oftare än vad som behövs. Har nu fått konstaterat att jag har ett vaginalseptum. Som en liten skiljevägg inne i vagina. Mensblodet rinner alltså där och samlas därför inte upp i koppen som det ska. Gynekologen som jag gått till nu tycker att det är märkligt att ingen sett det tidigare men så kan det tydligen vara!

  Förmodligen inte så vanligt man kan vara värt att fundera på!! 🙂

 7. Agnes says:

  Jag vill komma med ett inlägg i debatten 🙂 Jag började använda menskopp i förrgår. Första dagen gick det jättebra, men igår läckte det som ett såll och jag hittade denna artikel. Till slut lyckades jag känna att menskoppen inte var helt utvecklad, den var fortfarande vikt, trots att jag gjort snurrtestet. Min menskopp gick alltså att snurra i sidled, trots att den var vikt. Detta både med c-vikning och punch-in-vikning, jag provade båda. Nu använder jag c-vikning för jag tycker att det är lättare att få koppen att veckla ut sig med den vikningen, men jag måste joxa en del för att den ska veckla ut sig ordentligt.

  Så påståendet om att menskoppen inte ska gå att snurra om den inte är helt utvidgad stämmer inte, åtminstone inte på mig.

  Jättebra sida i övrigt, har hittat mycket matnyttigt här!

 8. Karin says:

  Jag gör allt som står på sidan och tycker att jag har fått in koppen rätt men ändå läcker den. Den läcker inte jättemycket men tillräckligt mycket för att det ska störa och göra att jag inte vågar gå utan trosskydd. Jag tror att problemet ligger i att det alltid finns en viss mängd blod på slidväggarna sär jag för in koppen och att det sedan rinner ner. Finns det något lösning på det här problemet? Annars vet jag inte om det är värt att använda menskoppen alls….

  • Annelie says:

   Hej! Om du har problem med att använda menskoppen, så bör du maila den som du köpt den av, så att de kan ge dig råd. De ”kan” sin kopp och kan ge dig tips utifrån dina förutsättningar (ålder, blödning etc).
   Hälsningar
   Annelie

 9. Sess says:

  Hej! Jag har provat den här koppen på alla sätt och vis, men lyckas inte få till det, det läcker oavsett. Jag har iof riklig mens, och koppen blir halvfull på ungefär 30 min under de 3 första dagarna. (blöder i 9 dygn ca). Man skulle kunna säga att det läcker varje gång jag ändrar position, typ från liggande till sittande osv. Finns det nån lösning på detta? Eller är detta kanske inget alternativ för mig?

 10. Klara says:

  Hejsan!
  Jag har en fråga om hur full koppen ska kunna bli innan den läcker. Jag upplever att min kopp börjar läcka lite om koppen är halvfull, och då måste jag tömma den. Är det normalt att det blir så?

  Annars är jag supernöjd! Och som tur är blöder jag inte så mycket att läckaget blir ett problem, det var bara en liten undran.

  Tack!

  • Annelie says:

   Hej!
   Det som håller koppen på plats är ett undertryck som bildas tack vare de små hålen som sitter uppe längs kanten. Det och musklerna håller koppen på plats.
   Vi sätter in koppen och när den börjar att fyllas, så förändras tryckförhållandet och trycket minskar.
   Under de mest intensiva mensdagarna, så är dessutom musklerna slappare än annars (för att blödningen ska kunna passera ur kroppen så smidigt som möjligt). Då kan det hända att gränsen för hur mycket som musklerna orkar hålla koppen på plats nås tidigare, och det är därför koppen kan flytta sig lättare under dessa dagar.
   Då får vi ta ur och tömma koppen oftare, alternativt komplettera med en något större kopp att använda under de dagar när musklerna är som mest slappa.
   Men musklerna återgår till det normala i slutet av mensen, och då kommer koppen att funka bra igen.
   Hoppas det här förklarar lite om hur det funkar 🙂
   Hälsningar
   Annelie

 11. Alice i Underlandet says:

  Hörde ett tips från en annan sida att om man har problem med att hitta rätt ställe som koppen ska sitta på, så kan man ta tag i bottnen/antennen/ringen på koppen, spänna slidmusklerna lite, och dra neråt tills det inte går mer. Då hamnar koppen så som passar ens kropp bäst…

  Själv har jag ett problem… Oavsett hur jag sätter den så läcker den! Det konstiga är att koppen i sig fylls som vanligt (jag blöder väldigt lite, Max 5 ml/dag+natt, så inte ens min lilla yuuki-kopp blir fylld utav det), och det är inget kladd på utsidan av den… Det är precis som om jag har två livmodertappar, varav den ena är placerad längre ner än den andra (haha) eller som om slidan ”svettas” blod…

  Jag kontrollerar alltid så att bottnen är rund. Det är den (men när jag tar ut den så är den ändå lite vikt, jag är osäker på om det slidmynningen som tar emot eller om den varit så hela tiden) jag gör alltid snurrtestet, den snurrar alltid bra om jag satt den högre upp (längre ner tar slidmynningen emot). Jag vickar alltid på den, för att se så att den sitter stadigt. ÄNDÅ så läcker dem. (Jag har aldrig lyckats att få den att slurpa förutom när jag lossar vaccumet… Och då är ju vaccumet lossat…)

  • Alice i Underlandet says:

   I morse så bestämde jag mig för att pröva något annat och se om det hjälper. Bytte från c-vikning till punch-in-vikning. Det gjorde att jag kunde känna när den vecklade ut sig!

   Med reservbindan på och med äventyr i blicken hoppas jag spänt på att mina trosor ska vara vita (och inte rosa) när jag kollar igen!

 12. Alma says:

  Hej!
  Jag är femton år och har precit börjat använda min menskopp. Men jag har problem med insättningen. Jag försöker föra upp den så långt jag kan, men den åker bara ner igen, alltså den åker nästan ut. Jag försöker trycka upp den mer men det går bara inte. När jag använt den i ca en kvart så känner jag den mellan blygläpparna när jag går. Hur ska jag göra?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du har problem med användning, så bör du maila, besöka eller ringa den som sålt den till dig.
   De ger dig personliga råd utifrån din menskopps egenskaper, din ålder, hur mycket du blöder etc.
   Hoppas det ordnar sig!
   Hälsningar
   Annelie

 13. Inga says:

  Hej!
  Det här är andra gången jag använder min menskopp och det funkar inte alls för mig. Förra gången hade jag en medium och allt rann i princip förbi den. Nu har jag beställt en large och det är exakt samma problem. Den blir aldrig helt luftfylld automatiskt när jag stoppar in den, den buktar alltid lite inåt någonstans. Jag har låtit det vara så men det funkar inte. Jag har också provat att släppa in luft så den blir helt utvecklad med det funkar inte. Jag har vridit, dragit, tryckt, haft den både långt inne och precis så knoppen sticker ut och det gör ont, jag har provat att vika den på alla sätt som går, alla tips och råd jag har hittat på internet har jag testat. Ingenting fungerar. Vad ska jag göra?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du upplever problem så är det alltid bäst att maila den som du köpt din menskopp av, eftersom de bäst känner till den kopp som du har.
   Berätta märke och ev storlek på koppen, hur mycket du blöder, om du ev varit gravid och vilka problem du har, så kan du få personliga råd.
   Hälsningar
   Annelie

 14. Veronica says:

  Hej, jag har en liten fråga. Jag köpte min menskopp, en ladycup för ca 4 år sedan och blev fast direkt, så himla enkelt. Enda problemet jag någonsin haft är att det kan vandra in lite under natten, men den är ändå ganska enkel att få ut. Idag har jag dock haft problem hela dagen med att den läcker och jag känner hur den rör sig. Jag har tagit in och ut den en massa gånger, tittat så att hålen var rena, kollat så att den inte var trasig etc och gör precis som vanligt, men efter 15 min börjar den röra sig igen. Det här har kommit väldigt plötsligt och det har varit obehagligt idag, mest för att jag inte hade något annat tillgängligt mensskydd på jobbet. Jag kokar min menskopp i rikligt med vatten efter varje mens och tvättar bara med tvål och vatten. Kan en menskopp bli utsliten och bara sluta fungera eller vad kan det vara för fel?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det behöver inte vara något fel – det kan vara så att kroppen förändras ganska mycket under fyra år. Då kan du behöva gå upp eller ner i storlek, beroende på hur hela förändringen ser ut. Andra kan få barn, mindre mens och det betyder inte automatiskt att du ska gå upp i storlek. De två exemplena innebär ofta två olika lösningar – men det är (som alltid) individuellt.
   Maila oss direkt på support@menskoppen.se så kan vi svara mer individuellt utifrån dina förutsättningar.
   Hälsningar
   Annelie

  • Marie says:

   Hej!
   Jag är 48 år och har använt min kopp i ca 3 år. Tyckte det var lite svårt första gångerna, men nu älskar jag den. För ett halvår sedan började den läcka för mig. Då upptäckte jag att min livmodertapp svullnat, jag har inte upplevt det tidigare, men det hänger kanske ihop med min ålder. Nu har jag lärt mig att placera koppen runt tappen, för är den utanför blir det såklart läckage. Ni har säkert upplevt när ni använt tampong att det läckt fast tampongen är torr på ena sidan. Nu när jag känner hur jag ska sätta den, så kan en tampong aldrig konkurrera ut koppen eftersom den inte har förmågan att sluta tätt runt tappen. Hoppas detta löser era problem också. Mvh Marie

 15. Johanna says:

  Hej!
  Jag är 18 år och har använt min kopp i ca ett år och är väldigt nöjd, det är bara det att det kan komma lite blod i trosan ibland på grund av att lite av blodet fastnar i slidväggarna när jag ska tömma den. Har man tampong sugs ju detta blod upp av nästa tampong man för in, men då koppen inte gör detta kommer det blod som kommit på slidväggarna ut efter ett tag. Jag försöker att tvätta slidan men ibland går allt inte bort. Jag har ibland trosskydd men då detta irriterar mina slemhinnor vill helst unvika det, och man vill ju gärna slippa handtvätta trosorna för att man får blod i dem. Har ni något råd till hur jag slipper detta?

 16. M says:

  Hej,

  jag har använt min Femme cup Large (köpte innan sortimentet ändrades) för ca ett halvår sedan och nu hunnit använda den 5 gånger. Jag valde denna storlek då jag är 38 år, ej fött barn, och har mycket riklig mens.

  Jag har dock problem med att koppen läcker lite de dagar jag blöder mest även om den inte hunnit bli full. Den kryper också upp väldigt långt ibland , särskilt mot slutet när jag blöder mindre. Jag upplever också att det kan vara svårt att få den att veckla ut sig helt, det är som att blygdbenet trycker emot kanten. Jag upplever den alltså lite för stor, fast ändå lagom i tanke på mängden blödning.

  Har följt alla era råd och hoppats att det ska ge sig med tiden men de här två problemen kvarstår fortfarande efter 5 månaders användning. Tror du att koppen kan vara för stor för mig?

    • M says:

     Jajamänsan!
     Jag gillar er nya hemsida och de nya produkterna, men blev visst lite förvirrad 🙂
     Jag följde rekommendationerna och skaffade den största Fleurcup. Har lärt mig ganska bra hur jag ska få den att sitta bra men ovanstående problem rår jag inte på. Och snart är det dags igen…. 🙂

     • Kiki says:

      Hej!
      Jag har precis samma problem! Den kryper upp och det är svårt att får den att veckla ut sig men trotts att jag sätter in den rätt läcker den när jag har riklig mens utan att vara full…..

      Jag har nu börjat låta den veckla ut sig så fort jag fört in kanten och sedan skjuter jag den på plats – lite motstånd är det men lättare än att få den att veckla ut sig när den är inne.

      Jag har funderat på att köpa en annan sort. Tror ni det kan hjälpa?

 17. Freja says:

  Hej!
  Jag kan knappt använda min menskopp för att den läker hela tiden. Under min 2.a mensdag kan jag inte använda den alls eftersom den läcker helt, vore precis som att koppen inte alls satt där. Kan det bero på att min livmodertapp sitter så långt ned och därför koppen kanske blir ”full” direkt?
  Kan inte ligga ner för då börjar den läka direkt..
  Sen ibland känns det också som att koppen flyttar på sig efter ca 10 min trots att den satt så bra när jag satt in den. Behöver jag en större kopp då?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du har den här typen av problem så behöver jag veta ålder, vilken kopp du har (märke och storlek), om du varit gravid och hur mycket du blöder ungefär (lite/normalr/rikligt) och andra fakta som ev kan påverka (känslighet etc).
   Hälsningar
   Annelie

 18. Lollo says:

  hej!
  jag funderar på att köpa en menskopp. jag har känsligt underliv och blir ofta torr ett tag innan mens, och klåda av de flesta mensskydd. jag har hittills bara hittat ett mensskydd som fungerar hyfsat okej, vilket är bindor och trosskydd i ren ekologisk bomull. dessa blir ju däremot inte så roliga på en badsemester, vilket jag ska på i sommar. är det en dum idé att testa menskoppen för första gången på semestern? jag tänkte att jag inte behövde bada min första mensdag och att jag även kan komplettera med de trosskydd som min hud klarar av. detta till en början och jag känner mig säker med menskoppen.
  jag tyckte däremot att det var svårt att välja storlek. jag läste ovan att någons läckte när hon tränade. jag är ganska aktiv och tränar flera gånger i veckan. jag är 29 år snart och har inte fött barn. jag blöder nog lite till normalt, skulle jag gissa. vilken kopp skulle du rekomendera.

  kan jag använda glidmedel på menskoppen när jag för in den? vilken form av glidmedel i så fall? kan man tvätta koppen i handsprit om man sköljer av den med vatten efteråt? eller har du något annat bra tips att tvätta den med om man är på resa?

  menskoppen verkar verkligen vara ett fantastiskt alternativ! både för miljön och ekonomin.

  tack på förhand!
  /lollo

 19. linn says:

  Hej!
  Jag har haft min menskopp i några månader och är jättenöjd. I början läckte den lite lite, men nu har jag fått koll på det. Mensperioden blir så mycket enklare med menskoppen.

  Men jag läcker jättemycket när jag tränar. Jag går på några friskispass i veckan och det är mycket rörelse och hopp. Då kommer min kopp ur balans på något sätt och det är nästan som att jag inte har något mensskydd alls då. Vad kan det bero på? Har vakumet släppt?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du vet att du har problem med läckage under gympan, försök säkerställa precis innan passet att koppen är tömd och att den verkligen sitter fast där den ska. Då har du gjort vad du kan för att den ska hålla sig på plats under passet. Om problemet kvarstår, så kanske du ändå borde prova en annan kopp.
   Hälsningar
   Annelie

 20. Annelie says:

  Hej!
  Det är lite svårt att veta om det var enstaka problem/otur, eller om det är ett återkommande problem.
  Man kan försöka att göra en insättning och se till att koppen är ordentligt expanderad precis innan man badar för att motverka detta.
  Det är faktiskt inte en vanlig fråga som jag får, så jag har inga klara svar – kanske någon tjej som läser det har något tips baserat på sina erfarenheter?
  Vad gäller din hälsa är det ju inte farligt att få in badvatten i kroppen, det får man ju även med tampong, men jag förstår att det är obehagligt.
  Här på engelskspråkiga forumet för menskoppar finns en tråd om detta: http://community.livejournal.com/menstrual_cups/1657783.html
  Hälsningar
  Annelie

 21. "Kaka" says:

  Jag har lite frågor 🙂

  1. Vart sitter hålen på koppen?
  2. Är det ofta att trycket förändras så att koppen kommer ur position?
  3. Vet barnmorskorna om menskoppen? (Ska typ prata med henne innan jag köper koppen xP)

  Annat ”ämne” som inte handlar om koppen.

  4. Jag använder för tillfället tamponger och jag har ett problem… :S Jag får in d dem men inte på ”rätt” sätt eftersom jag vet egentligen inte den rätta positionen. Detta leder oftast till att det läcker efter 2 timmar. Men jag bytte imorse klockan halv 7 och det har inte läckt än (11.20) 🙂

  Har du något tips på hur man vet den ”rätta” positionen?
  För jag känner ju den inte heller, för då har den iaf kommit långt in…

  • Annelie says:

   Bra att du frågar 🙂
   1. Det varierar från kopp till kopp, det finns ca 15 olika sorters koppar i världen.
   2. Om man från början när man sätter in koppen ser till att koppen sitter ordentligt, och är helt expanderad, så minskar man risken att den flyttar på sig. Det här tar oftast ett par, tre mensperioder innan man hittar ”sitt” sätt.
   3. Det varierar förstås också. De flesta gör det sannolikt inte, men ta gärna med menskoppen för säkerhets skull.
   4. Jag kan inte ge råd gällande tamponger, tyvärr. Jag använder inte längre sådana 🙂

   Eftersom alla ser olika ut, så får man avsätta lite tid i början att lära sig hur det funkar just för en själv. Det tar ju alltid lite tid att lär sig nya saker, det gäller förstås även detta.
   Du får läsa mer på våra sidor, googla på ”menstrual cups” för att hitta tips från tjejer runt om i världen. Det finns ett bra forum på engelska som heter http://menstrualcups.org/ och där finns det jättemycket info!
   Hälsningar
   Annelie

  • Annelie says:

   Hej igen!
   Man blöder inte så mycket som man tror, så det där ”skvimpet” som du frågar om är väldigt ovanligt om du sköter koppen enligt rekommendationerna, vilka är att man från början ska ta ut och tömma koppen var fjärde timma.
   Efter ett tag så brukar de flesta se att man kan utöka tiden mellan tömning/tvätt, och då gör man det. Men tillverkarna säger att man ska ta ut den var fjärde timma, så att man har koll på både kropp och kopp.

   Hälsningar
   Annelie

 22. Rut says:

  (Äsch, jag råkade skriva de här frågorna under fel artikel. Här skulle det vara!)

  Jag har varit väldigt nöjd med min menskopp de 3-4 månader jag använt den hittills. Nu har jag börjat med yasminelle p-piller och haft blödningar nästan konstant i en månad. Visserligen är jag glad att jag slipper bli uttorkad av tampong men koppen läcker lite – jag tror det kan bero på att min livmodertapp sitter jättelångt ner, ca 6-7 cm från slidöppningen. Funderar på om det kan vara så att koppen blir full väldigt lätt eftersom livmodertappen liksom ligger i den och tar upp plats?
  Undrar också vilken funktion de små hålen längs koppen övre kant fyller?

  • Annelie says:

   Hej! Jag lägger ut dina frågor här med ett svar här, men mailar även svar till dig, så att jag kan få veta lite mer om dina individuella förutsättningar.

   Vill dock svara om hålen på koppen:
   Hålen hjälper till att skapa ett litet ”sug”, ett undertryck, när du fört in koppen och ska sätta den på plats. Om hålen inte fanns, så skulle koppen bli svårare att hålla på plats, gissar jag.
   Jag är verkligen ingen fysiker, men har förstått att hålen i kombination med luften som finns inne i koppen, skapar ett litet undertryck som hjälper till att hålla koppen på plats.
   Därför är det viktigt att man håller hålen rena och öppna.
   Detta kollar du genom regelbundet uttagande (i början var fjärde timma), så att inte koppen blir överfull, och undviker att blodet hamnar över hålens höjd. Då finns det risk för lite läckage, men även att koppen flyttar sig inåt lite grand. Om det blir för mycket vätska i koppen, så att hålen täcks över, så kan koppen flytta sig inåt några millimeter eller ännu mer om man inte tar ut den. Det beror sannolikt på att trycket förändras, och koppen kan komma ur sin position.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *