Vet du något om din livmodertapp?
Eftersom mensen passerar ut i slidan genom livmodertappen så kan det vara bra att veta var den sitter. Kom ihåg att tappen flyttar sig något under en månad, så det kan vara bra att kolla flera gånger och jämföra placeringen med när du har mens.

Varför är detta viktigt att veta?
Om du inte har några problem med att använda menskopp, så behöver du inte läsa vidare. Men läs vidare om du har problem som t. ex:

 • att placera koppen rätt
 • du har läckage samtidigt men koppen är tom
 • du har svårt att nå din menskopp när du ska ta ut den
 • det är svårt att få menskoppen att rymmas, det känns som om slidan är för kort
 • om du känner molande värk av menskoppen

Hitta din livmodertapp
Livmodertappen sitter olika högt hos alla, eftersom alla slidor ser helt olika ut.
En icke-upphetsad slida är cirka 10 cm lång/djup. (När vi är upphetsade så är slidan mer flexibel, olika mycket hos olika personer.)
När du ska mäta var livmodertappen sitter, sätt dig på toaletten och slappna av. Stoppa in pekfingret lite i taget för att känna och mäta mot fingret hur långt in du måste stoppa in fingret för att nå livmodertappen.

Hur känns livmodertappen?
Livmodertappen är ungefär lika stor som och känns ungefär som nästippen.
Tappen är både hård och mjuk på samma gång. Vissa beskriver att den känns som en liten munk (bakverket :)).

Hur långt in sitter tappen?
Om du mäter med pekfingret så sitter en högt placerad livmodertapp ungefär 3 fingerleder upp på fingret. En medelplacerad strax därunder, ca 2–2,5 fingerleder in. Allt där under, som t ex 0,5–1,5 fingerled innebär att livmodertappen sitter lågt.

Smärta/obehag
Vissa upplever smärta vid beröring av livmodertappen, andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag, så var försiktig när du letar efter den. Om du känner obehag eller smärta och misstänker att menskoppen är orsaken, så kan det hjälpa att byta till en menskopp som kanske är kortare och därför kan sitta på plats utan att röra vid tappen.

Varför är livmodertappens placering viktig?
När du vet var livmodertappen sitter, så vet du också hur mycket plats som det finns mellan slidöppningen och tappen. Då kan du jämföra den längden med koppens längd:
Om tappen sitter mycket högt så kanske hela koppens längd inklusive piggen behövs för att det ska funka, medan om tappen sitter lågt ner i slidan, så kan piggen klippas av lite eller helt.

Molande värk
Om du har en känslig livmodertapp, så kan menskoppen ligga emot/stöta emot tappen och ge dig illamående eller i värsta fall smärta. Om du får obehag av menskoppen – använd den inte. Rådgör i så fall med din barnmorska/läkare för att se vilka möjligheter som finns för dig att använda menskopp och/eller andra mensskydd.

Sned livmodertapp
Det är ganska vanligt att livmodertappen pekar åt ett håll (sidan, bakåt eller framåt), och även då kan det vara bra att säkerställa att menskoppen verkligen kan samla upp blödningen, så att du inte blöder vid sidan av eller på koppen av kanten. Det här märker du om det läcker och koppen är halvtom/tom.

Mycket högt sittande livmodertapp
Du kan behöva ha hela piggen kvar på menskoppen eller leta en mycket lång menskopp, som kan sitta bra längs med hela slidan (som vanligen är ca 10 cm lång). Om du inte har en lång menskopp, så kan det betyda att det blir svårt att nå menskoppen och hantera den på ett bra sätt, bryta förseglingen o.s.v.

Har du fött barn vaginalt?
Genom den lilla öppningen till livmodern (livmodermunnen) passerar barnet ut under sin födelse – halsen och tappen är alltså väldigt flexibel, precis som hela bäckenet. Efter en förlossning går öppningen tillbaka till att vara ungefär lika stor som ett knappnålshuvud. Men livmoderhalsen är ofta något förlängd efter en vaginal förlossning, och då kan tappen hamna långt ner i slidan, närmare slidöppningen än innan graviditeten.
Vissa som har fött barn känner livmodertappen så långt ner i slidan, att den direkt går att nå med fingrarna, mellan blygdläpparna. Detta kan kännas obehagligt eller smärtfullt – reaktionerna varierar förstås från person till person.
Eftersom hela slidan blir slappare under mens, så kan det dessutom vara så att tappen kommer längre neråt än den brukar under övriga tiden.
Det finns de som har fött barn vaginalt, men som ändå har en högt sittande livmodertapp. Inga regler för placering gäller för alla.

Har du fött barn med kejsarsnitt?
Det varierar (som alltid) hur mycket livmodertappens placering påverkas av en graviditet. Det beror på hur högt din livmodertapp satt innan graviditeten och hur mycket den påverkats av graviditeten i förberedelserna för att ett barn ska kunna passera ut genom bäckenet. Det finns inga regler för placering som gäller för alla. Det finns de som har fött barn med kejsarsnitt som ändå har en lågt sittande livmodertapp. Inga regler för placering gäller för alla.

Mycket lågt sittande livmodertapp
Om livmodertappen sitter på samma höjd som menskoppen så kommer menskoppen snabbare bli full p g a att tappen också kan hamna i koppen. Ett tecken på det kan vara att koppen läcker men när du tar ut den är den bara drygt halvfull. Då behöver du tömma koppen oftare. Du kan också söka efter en kopp som är så stor/bred att den rymmer både tapp och blödning eller så funkar det ändå bra med en kort och liten kopp om du blöder sparsamt, så inte så hög kapacitet behövs.

Det finns en menskopp för de flesta
Det finns idag många menskoppar, och eftersom våra slidor ser så olika ut, så är det bra att det finns många olika. Nu när du läst om livmodertappen, så vet du att vi behöver olika långa, korta, vida, smala och olikformade menskoppar för att få det att funka.
Läs mer om att ingen menskopp passar alla »

Läs mer om livmodern på Wikipedia
sv.wikipedia.org/wiki/Livmoder

27 tankar om “Livmodertappen

 1. Emma says:

  Jag har haft menskopp i flera år och tycker det är toppen förutom att min kissblåsa blir irriterad, jag måste gå på toa mycket oftare. Jag har inte hört eller läst om att någon annan har detta problem. Vad kan det bero på? Jag skulle önska att jag kunde hitta en ännu mindre menskopp men vet inte om det skulle hjälpa.

 2. Ida says:

  Har testat min kopp i flera omgångar och det slutar alltid likadant. Antingen är den för långt ute och då irriterar eller så glider den upp efter en liten stund och sätter sig runt om livmoder tappen vilket gör det här med att släppa ut vakuum helt omöjligt. Det hela leder till ett jäkla dragande och pillande som gör ont! Nu slänger jag fanskapet och kör med tamponger.

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du har problem med användningen så kan det vara små justeringar som gör hela skillnaden så att det funkar bra. Maila den som sålt menskoppen till dig eller tillverkaren direkt, så kan de ge tips kring användningen av just deras menskopp.
   Hälsningar
   från oss på menskoppen.se

 3. Linda says:

  Hejsan. Jag har precis köpt en Lunette 2 för första gången och använder den just nu. Jag upplever att jag får en lätt molande värk i magen som strålar ut mot ryggen när jag har den i. Jag tror att den sitter som den ska för den läcker inte alls. Har klippt av nästan hela ”antennen” och jag får lätt tag i koppen när det är dags att ta ut den.
  Har fått samma känsla de få gånger jag använt tampong.
  Hur vet man att tappen inte skaver precis mot kanten eller om den är i koppen? Om den är i så borde det väl inte kännas någonting? Är koppen egentligen för stor och hård? (Har fött 2 barn och är över 35. Lagom blödning.)

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är tyvärr svårt att svara på om detta är rätt menskopp för dina förutsättningar baserat på den information som du lämnar här. Det bästa är alltid när vi har problem med en menskopp, att kontakta den som sålt menskoppen/tillverkaren för att få kunniga råd kring den menskopp som en har och som inte funkar som den ska.
   Det finns många olika menskoppar (mer läsning om det här: ”Nej, ingen menskopp passar alla”, så det kan vara så att den menskopp som du nu har inte passar just dina förutsättningar.
   Om du vill ha tips på en menskopp som kan passa dina förutsättningar bra, så kan du göra vår enkät på menskoppen.se/enkat-menskopp. Där bör du skriva in vilken kopp som du har idag och vilka engångsskydd som du använder, så vi bättre kan förstå hur riklig din blödning är.
   Hälsningar
   Annelie

 4. Charlotta says:

  Hej!

  Jag har använt menskoppen under ett år nu och är väldigt glad över att inte längre behöva bidra till sopberget med en massa bindor och tamponger. Men förra gången jag hade mens och hade använt koppen några dagar upptäckte jag att livmodertappen hade åkt ner väldigt långt. Den brukar vara svår att nå i vanliga fall. Jag gick till gynekologen som inte alls var ett fan av koppen och menade att undertrycket den skapar kan suga ner livmodern. Hon hade dock själv egentligen ingen erfarenhet av koppanvändning. Kan hon ha rätt? Kan koppen suga livmodern neråt och om det är så: kan jag undvika det på något sätt? Jag vill väldigt ogärna gå tillbaka till tampongerna…

  Tack på förhand!
  Charlotta

  • Annelie says:

   Hej! Som du säkert känner till så är det är viktigt att vi alltid släpper på förseglingen ordentligt innan menskoppen tas ut ur slidan, så att inte tappen sugs med. Mer än så behöver vi inte göra för att koppen lätt ska kunna föras ut ur slidan. Det finns ingen forskning kring påverkan av livmodertappar, precis som det i övrigt tyvärr finns lite forskning kring användningen av menskoppar.
   Men det finns förstås (många!) andra barnmorskor som istället förespråkar användning av menskopp och som själva använder menskopp, och kanske skulle det vara bra om du besöker någon annan som kan undersöka dig och ge sin syn på saken om du känner dig tveksam?
   Hälsningar
   Annelie

 5. Linis says:

  Hej.
  Jag haft problem med att min Menskopp läcker men ändå är tom. Jag hat läst detta om livmodertappen. Jag mätte precis min tapp. Jag når det knappt, detta är min mensdag 1. Jag får pressa tre fingerleder och lite till så når jag den precis. Det sitter även galet långt bak? Jag har försökt att lära känna min kropp med menskoppen i över fem mensperioder nu men börjar på riktigt att ge upp snart!! Hjälp 🙁

  • Annelie says:

   Hej! Sådana här frågor är tyvärr svåra att besvara generellt. Du bör därför kontakta den som sålt menskoppen till dig, så att de kan sätta sig in i dina förutsättningar och sedan ge råd utifrån sin kopps egenskaper.
   Hoppas du får bra hjälp!
   Hälsningar
   Annelie

 6. Sofia says:

  Hej, jag undrar, när jag sitter på toa så sitter min tapp ca 2 fungerleder in, jag känner alltså början på tappen mot fingerspetsen då, men längre ner skriver du att vissa som fött barn även kan känna tappen med fingret, jag förstår inte? För först ska man känna med fingret hur många fingerleder upp den sitter o sen att vissa som fött barn ”kan” till o med känna med fingret. Var inte det meningen? Eller har jag ett mindre framfall för att jag kan känna den? Tack för hjälpen.

  • Annelie says:

   Hejhej – och beklagar att texten har förvirrat dig!
   Det är svårt att beskriva så att alla hittar vad de söker, och här kan det ha varit otydligt. Hur högt/lågt en livmdoertapp sitter varierar mycket från person till person, precis som allt på och i våra kroppar. Vissa har lägre livmodertappar hela livet, andra får det efter förlossning och ytterligare andra märker ingen skillnad i placeringen efter en vaginal förlossning, så det finns inga svar som gäller alla. Jag har förtydligat längre ner på sidan, att tappen ibland kan komma så långt ner att den känns mellan blygdläpparna, vilket kan vara klurigt när vi ska hitta en menskopp som ska både rymmas, sitta bra och samla upp blodet.
   Hälsningar
   Annelie

   • Sofia says:

    Hej. Om jag mäter med pekfingret i avslappnat läge på toa så hittar jag tappen mot framväggen ca 2-2,5 fingerleder in beroende på var i cykeln jag är, men om jag ”krystar” eller ja, tar i lite så åker tappen fram till ca 1-1,5 fingerleder in o jag kan då till o med nå ”bakom” tappen med fingret. Är detta ett problem? Eller rent ut av ”onormalt”? Borde jag söka gynekolog för bedömning? Jag tycker det är läskigt nog att jag kan känna den över huvud taget.

    • Annelie says:

     Hej!
     Det är sällan som vi har anledning att känna efter livmodertappen, så det kan kännas ovant. Vad som är ”normalt” eller inte är tyvärr omöjligt för oss att svara på. Om du känner dig orolig eller har frågor kring det här, så bör du kontakta barnmorska/gynekolog som kan undersöka dig och sedan svara på dina frågor.
     Hälsningar
     Annelie

 7. H says:

  Hej! Undrar om det vakuum som blir när man använder koppen kan vara skadligt för livmodertappen på något vis? Ibland blir det ett väldigt sug, vet att det går att trycka på ena sidan så det försvinner men tycker det känns lite läskigt. Känns även som min tapp har hamnat väldigt långt ner, kan menskoppen ha påverkat detta? Med vänlig hälsning, H

  • Annelie says:

   Hej! Det är inget vakuum som bildas, utan ett mindre undertryck. Det finns inga rapporter om att det ska kunna påverka livmodertappens placering i slidan. Om du har frågor eller känner dig orolig över det, så bör du kontakta din barnmorska/läkare, så kan de undersöka och svara på dina frågor kring det.
   Hälsningar
   Annelie

  • Stina says:

   Jag har upplevt exakt samma sak, första gången så hade jag använt menskopp väldigt länge, hade en lång blödning på flera veckor och livmodertappen var precis i öppningen helt plötsligt. Fick inte ens in fingret. Det var sjukt obehagligt. Använde inte menskopp på länge efter det men har börjat nu igen, väldigt nöjd när jag fått till snitsen så den sitter på plats. Men ikväll fick jag inte in den igen efter tömning och inser att livmodertappen är väldigt långt ner igen. Jag upplever att det blir ett sug som drar ner den på nåt vis. Så obehagligt och jag blir orolig. För jag trivs bra med menskopp förövrigt. Funderar på att testa en annan kopp ifall det gör nån skillnad..?

 8. Sara says:

  Jag har just börjat använda min kopp igen efter barn nummer två och upplever problem med värk. Jag har tänkt att den behöver komma längre upp men efter jag läst detta verkar det ju vara tvärt om ? och detta efter fyra års användande av koppen, man blir aldrig fullärd!

  • Annelie says:

   Hej!
   Kroppen, slidan och mensen förändras verkligen hela tiden 🙂 Beroende på var din tapp sitter placerad, så behöver du anpassa placeringen av menskoppen utifrån det. Det kan ju även vara så att den kopp som funkade bra innan nu känns för lång, om det är så att hela slidan blivit kortare av framfall och mer vävnad i slidan. Hoppas du kommer framåt i dina funderingar!
   Hälsningar
   Annelie

 9. A says:

  Hej!
  Jag har köpt min första menskopp och jag har använt den då och då under några dagar. Det största problemet hittills som jag har märkt är att jag får mer mensvärk av att ha menskoppen inne. Jag kan få ont i magen och lite i ryggen och jag vet inte riktigt vad som är problemet. Jag känner ibland smärtan mer när jag gör vissa rörelser, t.ex när jag böjer mig ner. Jag har känt efter lite i vaginan med fingrarna ett par gånger och jag tror att min livmodertapp sitter ganska långt ner och dessutom lite snett åt vänster. Jag märker också ibland att menskoppen sitter lite snett och är riktad mot vad jag då misstänker är livmodertappen. Jag har inte ont i vaginan och jag läcker inte förutom lite i början (vilket jag tänkte var blodet under menskoppen som rann ut), men jag får som sagt en förvärrad mensvärk. Jag har testat att dra och vrida på den men det verkar inte hjälpa, så jag undrar om det finns några tips eller information om det här?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är tyvärr svårt att svara på utan att sätta sig in i vilken kopp du har och veta alla dina personliga förutsättningar att använda just den koppen. Du bör kontakta den som sålt koppen till dig, så att de får sätta sig in i detta och sedan ge råd till dig utifrån det.
   Hälsningar
   Annelie

 10. Emelie says:

  Jag har besvär av livmoderframfall och där med sitter min tapp så långt ner. Jag har mått så dåligt dom gånger jag har haft mens då jag hatar att använda binda ochans tampong finns det inte en tanke på.
  Så jag beställde en menskopp och har idag prövat den och jag älskar den så. Verkligen min räddning. Jag vet inte men jag antar att tappen hamnat i koppen och jag hade inga svårigheter att få koppen på plats den hitta sitt rätta ställe direkt. Känns så bra för jag trodde aldrig det skulle fungera men det gjorde det och jag är så glad för det 🙂

 11. Jacquie says:

  Även min livmodertapp sitter ibland väldigt långt ner. Gör inte så värst ont om jag rör den så kan ibland peta upp den lite. Bäst för mig verkar att vända den sidan som är ”ut-veckad” på menskoppen där livmodertappen sitter och sedan vecka ut på andra hållet. Likaså när jag vill ta ut koppen så letar jag mig upp på baksidan( min livmodertqapp sitter fram) och trycker över kanten. Kanske kan funka för någon.

 12. Anna says:

  Har testat menskopp för fösta gången och pendlat mellan total frustration och lättnad när det inte läckt. Nu några dagar senare och efter att ha läst på, konstaterar jag att min livmodertapp sitter lågt och dessutom väldigt snett. Efter många försök har jag nu (tror jag) fått till det. Min kopp sitter långt ner (har klippt bort hela piggen och känner ändå koppen tydligt med fingertopparna) och ändå är livmodertappen inuti koppen. När den inte är i, skaver det och är obehagligt samt läcker såklart. Jag känner alltid efter med fingret längs ovankanten på koppen så att inte trappen är utanför.

  Tack för en bra sida och mycket relevant information. Önskar att ännu fler skrev kommentarer för det lär man sig massor på!

 13. S says:

  Tusen tack för detta! Blev frustrerad av att den gled ut hela tiden och när jag stoppade in ett finger så märkte jag att där var min kära livmodertapp! (eller portio som vi säger på latin).
  Ska testa detta!

  Den här sidan är för övrigt helt fantastisk! <3

 14. tina says:

  ja det märkte jag också. Att det läckte under natten, men sen var den ändå bara lite full.. då måste den ha suttit snett eller nå..???

  Det är det enda negativa tycker jag..

  • Annelie says:

   Alldeles innan du hoppar i säng på kvällen, så kan du ta för vana att ta ut, tömma koppen och sedan sätta in den ordentligt och kolla att den sitter så den ska. Då har du minimerat risken att det blir läckage under natten.
   Torka även runt den insatta koppen om du blöder mycket, så att inte blodet hamnar utanför i samband med att du satt in koppen. Trycket i koppen/slidan kan påverkas av att det blir mycket vätska i koppen, och då kan det åka in lite grand (några millimeter eller så), vilket också kan orsaka lite läckage.
   Hoppas det löser sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *