Under den här fliken har vi samlat de mest förekommande frågorna om problem i samband med menskoppsanvändandet.

Frågor om dessa eller andra problem
Om du har andra problem som du vill att vi  ska ta upp, maila oss gärna på info@menskoppen.se eller skriv direkt i kommentarerna här på sidan, så kan du få svar både från oss och andra.

41 tankar om “Problem

 1. Ester says:

  Hej! Jag är 22 år och har använt menskopp sedan 1 år tillbaks och tycker det går ok, lite olika varje gång. Jag har två problem som jag vill ha svar på.

  Jag har normal storlek och har inte riklig mens då jag har p-piller (har aldrig fött barn) . Menskoppen vecklar ut sig direkt och jag sätter den ganska långt ner, annars vecklar den inte ut sig. Dock så kommer det mens i sidan av menskoppen ofta och den fylls inte helt och det läcker lite ändå. Behöver jag köpa en större storlek, sitter den fel? Har ju testat att sätta den längre upp men då vill den inte veckla ut sig.

  Sedan upplever jag ofta magont när jag har menskopp inne som försvinner när jag tar ut menskoppen. Det gör ont både i livmodern men också i resten av magen. Jag kan inte heller kissa ordentligt utan det känns som den trycker på blåsan.

 2. M says:

  Hej, jag är 16 år, oskuld och fick nyss min första menskopp. Det är en Belldot Evelina Menskopp i minsta storkeken men när jag skulle sätta in den så gjorde det ont, jag fick nog inte in den rätt men jag kan inte förstå hur den någonsin kommer kunna sitta där in utan att göra ont. Jag använder tampong och det har aldrig varit nått problem. Om jag väl får in hela menskoppen en liten bit i all fall och den fälls ut så gör det jätte ont och så vill jag ta ut och då gör det om möjligt ännu ondare, asså jätte jätte jätte ont och nu vågar jag inte försöka mer. Jag gör förmodligen jätte fel men jag vet inte vad jag ska föra åt att det gör så ont.

  • Annelie says:

   Hej! Det låter utifrån det som du skriver här, som om den här menskoppen är för vid eller på annat sätt fel för dig. Men vi bör alltid kontakta den som sålt menskoppen till oss eller tillverkaren direkt för råd kring användningen av den menskopp som vi redan har. Hoppas du får bra hjälp!
   Hälsningar
   från oss på menskoppen.se

 3. Anna says:

  Hej, det är min första gång jag använder menskopp och tömmer den varje morgon och kväll i samband med toabesök. Problemet är att jag behöver krysta lite för att få tag i koppen och då om jag är nödig känner jag att kiss/bajs kommer ut först vilket inte känns så hygieniskt. Då kan man få lite kiss på koppen vid uttag och det känns inte helt rent att bara skölja ut med vatten de gångerna. Även ett problem då jag inte kan ha i koppen vid nummer två behov.
  Så frågan är:
  – Är det okej att skölja av med rinnande vatten även med kiss på?
  – Hur ska jag lösa problem i samband med toabesöken?

  • Annelie says:

   Hej!
   Inte alla kan gå på toaletten med menskoppen inne, så du bör försöka ta för vana att ta ut koppen innan du kissar och/eller bajsar, så undviker du problemen.
   Om misstänker att en menskopp är smutsig, så kan du skölja av den ordentligt med vatten. Det finns mycket liten grogrund för bakterier på en menskopp, så generellt sett så är det inget som du behöver oroa dig för.
   Hälsningar
   Från oss på menskoppen.se

 4. Emma says:

  Hej, 20 år. Inte oskuld. Har nyligen köpt en lunette storlek 1 (den lilla). Testade den igår under min första mensdag och fick in den efter lite om och men. Dock så känner jag den inuti mig pga att den inte åker tillräckligt långt in. Och detta gör lite ont. Jag har försökt några gånger då jag tömt den men verkar inte få knepet till det. Nu dag 2, så fick jag inte in den alls. Jag vet att jag är väldigt trång av mig och undrar om det blir bättre eller om jag måste lägga ner det hela pga min egen storlek? Har fler tjejer detta problem?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om det gör ont, så ska du inte prova mer just nu.
   Du bör kontakta den som sålt menskoppen till dig eller Lunette direkt för att få kunniga råd just kring den koppen, eftersom alla menskopps-märken är olika. Menskoppar är också olika stora – fast en menskopp heter ”liten” så kan den vara ganska stor, jämfört med andra märken. Jag har skrivit mer om det här: ”Nej, ingen menskopp passar alla” »
   Om du vill ha tips och råd på en annan menskopp, så kan du göra vår enkät på https://menskoppen.se/enkat-menskopp
   Hoppas du kommer framåt i funderingarna!
   Hälsningar
   Annelie

 5. nanna says:

  Hej!
  Jag har precis provat min nyinköpta femmecup men vågar nog inte göra om detta igen 🙁 Fick inte ut koppen då den åkte för långt in. Det gjorde den redan efter en kvart och det läkte även igenom den. Vad gör jag för fel? Vet som sagt inte om jag vågar mig på det här igen då jag be min partner om hjälp för att få ut den..

  • Annelie says:

   Hej – och beklagar att du råkat ut för detta!
   Det första du behöver göra är att maila den som sålt koppen till dig och fråga om råd, så att du kan utreda om detta är en kopp som det är värt för dig att försöka vidare med. Det är ju tyvärr så, att när det uppstår problem så spänner vi oss och då är risken att det händer igen kanske större, så låt det vara tills du känner dig mer säker på att du har rätt kopp.
   Slidan är ju cirka 10 cm djup, så längre än så kommer inte en kopp. Men det kan vara besvärligt om koppen åker långt in och snurrar runt, och lägger sig på sidan. Då behöver vi ta hjälp av krystningsrörelser för att försöka föra koppen neråt och försöka få den inom grepphåll. Jag har skrivit mer om det här: https://menskoppen.se/faq/anvandande/ta-ut-menskopp
   Hoppas du kommer framåt i dina funderingar!
   Hälsningar
   Annelie

 6. Malin says:

  Hej jag har använt minn kopp nu i ett par månader och börjar äntligen känna mig säker med den. Men nu efter några dagar i denna och förra mensen har jag blivit väldigt öm i hela yttre området kring slidöppningen. Vad kan det bero på?

   • Annelie says:

    Hej!
    Om du får ont av koppen så måste du gå till en ungdomsmottagning/barnmorskemottagning/gynekolog och undersöka så att det inte är något allvarligt problem som menskoppen eller något annat orsakat. Det är alldeles för viktigt att strunta i. Gör också ett uppehåll för att se om det blir bättre utan koppen.
    Jag hoppas att det inte är orsakat av koppen, men det är tyvärr omöjligt för mig att svara på så här på distans.
    Hälsningar
    Annelie

 7. Anna says:

  Hej!
  Jag tycker menskoppen har fungerat heeelt fantastiskt för mig! Men nu, 4 månader efter att jag slutat med p-piller och därmed fått rikligare mens så lyckas jag inte få den att hålla tätt de första 2 dagarna. Jag gör precis som jag alltid har gjort och jag tycker mig att den sitter som den ska och jag känner runt den så att den är korrekt utvecklad men det är precis som att blodet är så tunt i början att det ändå kommer förbi? Ofta när mensen är riklig de första dagarna så är jag blodig när jag sätter in den. Kan det vara problemet, då väggarna inte är ”torra” och gör att koppen håller tätt bättre? Vid mindre riklig mens så är det aldrig ett problem för den att hålla tätt och jag känner aldrig någonsin av den när jag sätter in den (inte heller vid riklig mens). Tack för hjälp!

  • Annelie says:

   Hej!
   Vissa har små skillnader och kan utan problem använda samma menskopp över hela mensen.
   Andra, som du beskriver, upplever att det är stora skillnader, och att en mindre kopp som funkar bra under lugna dagar halkar omkring och flyttar på sig under rikliga dagar. Andra beskriver att en stor kopp som funkar bra under rikliga dagar får svårt att veckla ut sig och sitta bra under lugna dagar.

   Det här beror på hur slappa dina muskler blir under mens, jämfört med hur de är när mensen avtar. Tillsammans med att slidan blir mycket halare när du blöder mycket, så kan det bli sådana här skillnader som du beskriver. För vissa så är dessa skillnader stora, medan andra upplever liten skillnad.

   Det här betyder att en stor kopp som funkar bra (sitter bra och känns inte) kan få svårare att sitta bra när musklerna är mer sammandragna och slidan lite torrare, som det blir när mensen klingar av. Men det betyder också att en mindre kopp halkar omkring, flyttar på sig och läcker för att den inte kan sitta bra.

   Eftersom du använt menskopp ett tag, och verkar ha fått det att funka bra, så behöver du troligen en större kopp som kan fylla upp bättre och sitta stadigare.

   Om du vill ha råd, så kan du göra enkäten på https://menskoppen.se/enkat-menskopp Beskriv då vilken menskopp och storlek på koppen som du har nu, samt även vilka engångsskydd som du använder när inte menskoppen funkar.

   Hälsningar
   Annelie

 8. Stina says:

  Hej

  Jag är 21 år och har haft menskopp i ca 2 år
  De senaste gångerna jag använt den har det kommit någonting kulaktigt i slutet av mensen, det luktar illa också
  Jag vet inte om jag vågar avända koppen när det blir så här.
  Kan det vara var?

  Jag blöder mycket först men sen avtar det och blöder väldigt lite i några dagar.
  Jag har inte fött barn eller varit gravid.

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du är orolig för något i samband med mens så är det absolut viktigt att du kollar upp det på en ungdomsmottagning, där det jobbar både sjuksköterskor och läkare. Då kan de titta på det och se om det är något som t ex behöver behandling. Det brukar kunna ge svar på det mesta och göra så att du slipper oroa dig.
   De har tystnadsplikt.
   Det är inte ovanligt att mensen och blödningen ser ut som om den skiktat sig/delat på sig, så att en klar vätska kommer och en lite kraftigare blödning. Det är många som skriver om detta eftersom de ser det för första gången när de använder kopp. Innan med binda och/eller tampong så har det inte synts.
   Men för att vara säker på att allt är som det ska, så tycker jag genast att du ska göra en undersökning så att vi inte missar något.
   Här finns länkar till landets ungdomsmottagningar: http://www.umo.se/ungdomsmottagningar/
   Hälsningar
   Annelie

 9. E says:

  Hej! jag köpte min första menskopp (lunette storlek 1) i julas och har använt den under två mensperioder. Den första veckan fungerade den utmärkt i början, inget läckage, bekväm osv… de sista dagarna av mensen började jag dock känna mig torr och det var svårare att föra in koppen, dessutom började det att klia. Obehagen försvann någon dag efter att jag tog ut den. Samma sak hände under andra mensen, men då började problemen direkt och i slutet av veckan kändes det som om jag fått ett sår, antingen av att jag kliat eller av att det skavt eller något. Jag har försökt googla problemet och fråga vänner med menskopp men vet ingen som upplevt samma sak, snarare verkar det som om tamponger brukar torka ut. Har funderat på om jag är allergisk men jag är inte överkänslig mot något och har inga andra allergier… vill verkligen kunna använda min fina kopp!

 10. anonym says:

  Hej!

  För ungefär en månad sen så köpte jag min första menskopp, en Lunette storlek 2, på apoteket. Jag är 18 r och har aldrig fött barn men tog den största storleken ändå pga väldigt riklig mens (kan ha en super-tampong i max två timmar, ofta inte ens det). Har även problem med bakteriell vaginos som kommer tillbaka, så jag tänkte att menskopp lät som ett jättebra alternativ då den inte torkar ut och stänger in såsom bindor och tamponger gör.

  Nu till problemet… jag sprack när jag förde in den. Och ja, jag vek ihop den som man ska. Gjorde den så liten som möjligt, men den kändes ändå alldeles för stor. Att ta ut den var ännu värre – har nog aldrig haft så ont i hela mitt liv, höll på i över en timme innan jag fick ut den. Provade några dagar senare när jag hade mindre mens, men samma sak hände igen.

  Vågar absolut inte prova den igen… börjar nästan misstänka att jag har vestibulit nu på grund av det här och det gör mig jätteledsen. Har funderat på att skaffa en mindre och mjukare variant, men eftersom jag har så mycket mens så är jag rädd att jag i så fall kommer bli tvungen att byta jätteofta. Plus att det nu, ända sen jag har testat menskoppen, t.o.m. gör jätteont att föra in tamponger och så har jag inte haft det förut.

  Vad ska jag göra? Vill så gärna att menskoppen ska fungera för mig, men är bara jätteledsen och besviken nu…

  • Annelie says:

   Den här personen har fått ett personligt mailsvar från mig.
   OBS: När det gäller köp av Lunettes koppar, så är det bäst att innan maila dem på info@lunette.fi och eftersom företaget finns i Finland så läser och svarar de även på svenska.
   Personal på apotek känner tyvärr sällan till mycket om menskoppar, att det finns över många olika märken etc och att det finns alternativ till det menskoppsmärke som de valt att sälja.
   Hälsningar
   Annelie

   • Helena says:

    Hej!

    Jag ville bara inflika lite när jag lästa detta. Jag köpte min lunette på ett apotek och den personal som jag frågade om rådgivning gav mig mycket bra information. 🙂

    • Annelie says:

     Hej!
     Naturligtvis finns det medarbetare på apotek som kan menskoppar, men tyvärr verkar detta inte gälla för alla i hela landet. Bra dock att du kände så! 😀
     Hälsningar
     Annelie

 11. Linni says:

  Hej!
  Jag har använt menskopp tidigare men tröttnade pga att det var meckigt att koka den men kanske mest för att jag började fundera på hur man skulle tömma den. Tömmer ni andra i toan eller handfatet? Tömmer man i toan är det risk att det blir röda spår i toan och att tömma i handfatet känns ofräscht. Jag skulle nog tycka att det vore lite äckligt att tvätta händerna om jag vet att någon hällt blod i handfatet innan. Jag funderar också på om det är risk att blodet koagulerar och sätter stopp i avloppet.

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du är orolig för röda spår i toan – som det ju kan bli vilket skydd du än använder eftersom det kommer ut från din slida och inte bara från menskoppen – så kan du lägga lite papper i toan innan du sätter dig.
   Om du inte orkar, vill eller har möjlighet att koka koppen, så kan du använda steriliseringstabletter eller en spray för att göra ren koppen innan mens.
   Det finns ingen risk att blodet som kommit ut ur kroppen koagulerar i avloppet.
   Hälsningar
   Annelie

 12. Tina says:

  Hej!
  Jag köpte en menskopp igår och provade den direkt. Jag tyckte på en gång att den tryckte framåt mot kissblåsan så att jag blev kissnödig. Kissade men kände fortfarande efteråt att det tryckte emot. Jag har inte sett något om det här problemet här så jag tänkte fråga om någon annan upplevt det och vad man ska göra för att undvika det. Den läckte även lite grann trots att jag kollat enligt konstens alla regler att den vecklats ut ordentligt. Den verkade också röra sig uppåt i kroppen men det kanske beror på att på att ”antennen” fortfarande är av orginallängd? Å andra sidan är det ju svårt att klippa av den vid rätt längd om jag inte vet hur långt upp koppen hamnar..!

  Tankar? Råd?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det här låter som om du har lite nybörjarproblem, eftersom koppen läcker och den glider inåt.
   Jag tror att du är inne på rätt spår när du behöver se om inte piggen behöver klippas av delvis eller helt.
   Maila oss gärna på support@menskoppen.se, så kan vi ställa fler frågor.
   Hälsningar
   Annelie

    • Annelie says:

     Hej Jenni!
     Det är jättesvårt att svara generellt på vad kissnödigheten beror på. Om menskoppen trycker emot kissblåsan, så kan det bero på att koppen är för lång, för vid/stor eller för hård. Du kan ju börja med att undersöka om du kan ha en mindre kopp, om du inte fyller den som du har.
     Hälsningar
     Annelie

    • Lena says:

     Ni är inte ensamma. Har aldrig kissat så mkt som jag gör med menskoppen i. Blir kissnödig direkt efter toabesök igen. Haft den ngra månader nu och upplever i princip samma problem som Tina. Jag har en Lunette. Finns det samband?

  • Malin says:

   Jag blir också kissinödig men jag har fått för mig att jag inte har haft detta problemet innan men jag fick det för typ tre menade sedan

 13. s says:

  Hej!
  Jag har mens max fem dagar per månad men nu efter andra användningen av min nyinköpta yuki-kopp är jag inne på dag 9! Händer det andra tjejer också att mensen blir rikligare på grund av menskoppen i början?
  Jag har hunnit använda min menskopp två mensperioder. Första gången var knepig och jag läckte väldigt mycket, men den här månaden tyckte att den fungerade utmärkt. Fjärde dagen på mensen fick jag så sjukt mycket menssmärtor att jag låg dubbelvikt i sängen och kved. Sedan visade det sig att koppen hade åkt sjukt långt upp. Smärtan gick över när jag tog ut den, och jag lät kroppen ”vila” lite från den, eftersom mensen snart skulle ta slut – trodde jag! Efter följde 5 dagar av små brunaktiga blödningar som det ser ut sista dagen, tills idag på den nionde dagen då blödningarna började om igen. Vad är det här??? Jag har sedan tolv års ålder haft en häpnadsväckande regelbunden mens, och inte nog med att den är en vecka tidig så stannar den alldeles för länge! Jag har inte använt koppen sen jag tog ut den då den gjorde ont, och har heller inte känt mig sjuk eller trött. Äter ej någon form av p-piller och vet att jag inte är gravid. Känner ni igen detta problem? Är det normalt?

  • Annelie says:

   Hej!
   Jag beklagar verkligen att du upplever problem med mensen!
   Det är oftast tvärtom när jag hör beskrivningar om menskoppen och vad jag upplevt själv, att mensen blir kortare eller åtminstone upplevs som kortare med menskopp.
   Att ett mensskydd skulle kunna förlänga eller göra mensen mer riklig är ju inte så troligt, eftersom mensen är den blödning som kommer med ett obefruktat ägg som redan finns i kroppen och som ska transporteras ut ur din kropp en gång i månaden.
   Att koppen glider inåt och läcker är ett tecken på att den inte sitter bra. Då kan man antingen försöka att säkra den mer genom att förse den med mer luft, eller så kan det visa sig att koppen har fel storlek (för liten eller för stor).
   Under de första två, tre mensperioderna så ska menskoppen aldrig sitta längre in än fyra timmar i taget. Det är ungefär så lång tid som vi behöver på oss för att upptäcka om det finns risk att koppen läcker, åker in etc.
   Att frångå 4-timmarsregeln innan man är säker kan resultera i att koppen glider inåt och det blir obehagligt, antingen att den sitter fel, den läcker eller att det gör ont/blir svårt att ta ut den.
   Hälsningar
   Annelie

 14. Anna says:

  hej!
  jag började använda min menskopp igår och allt gick bra. fick i den, fick ut den.
  sedan sov jag även med den inatt och nu har den åkt upp jättelångt och jag får inte ut den!
  jag har försökt krysta ner den och jag får grepp om den, men jag ändå inte ut den!
  vad är nästa steg för att få ut den?

  • Annelie says:

   Hej!
   Först: Den kan inte ta vägen någon annanstans, så du kommer att kunna få ut den.
   Sedan: För att få ut en menskopp som åkt in för långt, så måste man kunna krysta, d v s göra ungefär samma rörelser med magen som när man bajsar, om jag ska försöka beskriva det för den som inte fött barn vaginalt.
   Jag har skrivit mer om det i slutet på den här sidan: https://menskoppen.se/?page_id=79
   Till alla som läser i tråden: Jag rekommenderar INTE att sova med menskoppen förrän man är helt säker på allt kring isättande, urtagande och det som rör hela användningen. Hur lång tid den här första invänjningsperioden blir är förstås olika för alla. Men det kan ta ett par, tre mensperioder innan man känner sig helt säker så att man kan sova med koppen. Då har man först utökat från de rekommenderade 4 timmarna och sett att det funkar.
   Risken att koppen under de första mensperioderna åker in är jättestor innan man lärt sig hur koppen funkar – och om det händer när man sover så blir det besvärligt.
   Maila oss gärna på support@menskoppen.se så ser vi det snabbare än här i kommentarstråden!
   Hälsningar
   Annelie

   • Lina says:

    Ett litet tillägg – om man krystar ner koppen så att man når den men ändå inte får ut den kan man prova att trycka lite på sidan eller vicka på koppen om man kommer åt, så att det pyser in lite luft. Då går det lättare. Undertrycket (typ vakuum fast inte riktigt) gör att koppen sitter säkert, men kan även göra att den suger sig fast när man ska ta ut den…

 15. Anna says:

  Hej! Jag har köpt en Fleurcup i stl s hos er och har nu använt den för första gången. Isättandet och uttagandet har inte varit några problem och den har inte läckt överhuvudtaget. Mitt probem är dock att koppen då och då trycks neråt, vilket gör att jag känner den och det är väldigt obehagligt. Jag får också en molnande smärta när jag sätter i koppen, jag gissar att det är för att jag stöter emot livmodertappen. Jag har haft samma problem med tamponger tidigare och även de har ibland ”glidit ner” så att jag känt dem, men de har inte orsakat samma obehag som koppen gör när den kommer för långt ner. Jag har sett att flera har skrivit om problemet att koppen försvinner för långt in i slidan, men för mig är problemet det motsatta. Vad kan jag göra för att koppen ska sitta där den ska och inte glida neråt? Jag har nästan klippt av hela antennen, så det är inte den som stör. Tack på förhand!

  • Annelie says:

   Hej!
   Om menskoppen kommer ur sitt läge och glider utåt så beror det på att trycket i koppen förändras, och det hänger ihop med hur mycket luft som finns i den.
   Det kan i sin tur bero på att koppen blir för full, man måste tömma den, men kanske framför allt att man bör fylla den med luft igen, och kanske ägna ännu mer tid till att vara säker på att man fyller den med luft (vicka fram och tillbaka, åt sidorna) tills man hör slurpande ljudet. Ibland kan man sedan både vicka och dra lite neråt för att få den optimalt på plats.
   Under de dagar som man blöder som rikligast och är som slappast, så kan man behöva justera oftare.
   När det gäller livmodertappen; har du läst den här sidan som kanske kan vara till hjälp: https://menskoppen.se/?page_id=1254
   Maila oss gärna på support@menskoppen.se om vi kan hjälpa dig individuellt.
   Hälsningar
   Annelie

 16. J says:

  Hej. Jag provade min kopp (femmecup) några gånger utan att ha mens bara för att veta att den funkar. Jag är 17 år, har inte barn och är inte oskuld. Är dock lite känslig i undelivet.
  Men till saken: när jag tog ut koppen tredje gången jag provade var den lite blodig. Jag tror att det har kommit av att jag fått en liten blödning när jag satte i koppen, är detta normalt? Eller borde jag sluta använda den?

  • Annelie says:

   Hej! Alla har helt olika fysiska förutsättningar, men menskoppen ska inte skada dig, då är det något som är inte funkar.
   Att menskoppen framkallar blödningar är heller inget som brukar förekomma.
   Men – och detta gäller alla som upplever oro, obehag eller smärta i underlivet inte bara när det gäller menskoppar – du måste kontakta din barnmorska/gynekolog så att de får kolla att allt är okej.
   Man ska aldrig gå och grubbla över nåt, utan bara beställa tid eller gå direkt dit om de har öppen mottagning, så att du får se att allt är som det ska.
   Maila oss gärna på support@menskoppen.se om du har fler frågor!
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *