Om du haft TSS så bör du inte använda varken menskopp eller tampong.
TSS kallas lite missvisande för ”tampongsjukan”, men kan drabba även de som inte använder mensskydd, som till exempel barn. TSS-fall saknar idag ofta samband med menstruation eller användande av vissa mensskydd, och sjukdomen ses framför allt vid olika typer av hudinfektioner men även vid till exempel bihåleinflammation. (Källa: Folkhälsomyndigheten)
Sår i slidan – använd inte menskopp eller tampong
Om du skadar slidan på något sätt när du använder menskopp, som t ex river upp ett sår med nageln eller liknande, så bör du undvika att använda menskopp/tampong tills såret har läkt. Kontakta alltid sjukvården för säkerhets skull om du är orolig.
Symptom på TSS
Om du misstänker att du har TSS, ta ut menskoppen och sök vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Vid TSS får du snabbt hög feber och samtidigt något eller några av följande symtom:
– kräkningar eller diarré
– hudrodnad eller röda ögon
– svullna handflator och fotsulor
– ont i musklerna
– ont i huvudet
– yrsel och kallsvettning
– illaluktande flytningar
(Källa 1177 – Läs hela informationen om TSS här »)
Handhygien alltid viktig
I förebyggande syfte bör du alltid vara noga med renhållningen av dina egna händer och menskoppen, för att förhindra bakterietillväxt. Kom ihåg att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten innan du t. ex. sätter dig på en toalett för att ta ut koppen. Det är utanför kroppen som de dåliga bakterierna finns – inte inne i din slida. Det är förstås viktigt att tvätta händerna ordentligt för att inte bakterier från t. ex. rumpan finns kvar på dina händer efter ett toabesök. Men för slidans och menskoppens del så är handhygienen innan toabesöket minst lika viktigt.
Om du är orolig för att drabbas av TSS, bör du följa tillverkarens rekommendationer, som oftast är att tömma menskoppen och rengöra den var fjärde timma. Låt aldrig en menskopp sitta inne längre än 12 timmar i taget.
Mer läsning
Läs mer om TSS på Folkhälsomyndighetens webb »