Du kan inte få svampinfektion av själva menskoppen.

Om du använder en tvål med högt pH-värde eller sköljer i ett vatten med högt pH-värde kan det i sig medföra svampinfektioner.
Vanliga tvålar har generellt högt pH och innehåller ofta kemikalier.

Slidan har lågt pH, d v s miljön har hög surhets-grad, pH-värde ca 4. När vi har mens, så stiger pH-värdet i slidan något. På apotek finns intimtvålar som har lågt pH-värde. De är dock avsedda för att tvätta utanför slidan, så även de har för högt pH jämfört med slidans eget pH-värde.

Var därför väldigt noga med att skölja bort tvål och tvålrester från menskoppen om du använder tvål – oavsett vilken sort du använder.

31 tankar om “Svamp och menskopp

  1. S says:

    Hej. Kan man få klamydia av sin menskopp? Jag har haft klamydia, gick på behandling i 10 dagar. Jag har kokat koppen efter och före mens, men nu när jag använt koppen den första mens perioden efter klamydia behandling, så känns det som att det svider i skidan. Har alltid kokat före och efter, så brist på kokande har det inte varit. Men överlever klamydia bakterierna även om man kokar?

    • Annelie says:

      Hej!
      Klamydiabekterier överlever inte i luften, så du kan inte smitta dig själv. Läs gärna mer här: http://www.umo.se/sex/konssjukdomar/klamydia/
      Vi råder alla att kontakta en mottagning för att få svar på frågor av den här typen, så att de både kan ge individuella svar och undersöka dig om det behövs.
      Hoppas det besvarar din fråga!
      Hälsningar
      Annelie

  2. Anna says:

    Hej!
    Jag upplever att får svampinfektion direkt efter mens efter att jag använt menskopp. Jag tvättar aldrig koppen med tvål, men rengör den noga med varmt vatten samt kokar innan och efter. Det börjar alltid på mensens sista dagar, då jag upplever att koppen smärtar att ta ut. Är det något jag bör göra annorlunda? Jag har väldigt tunna slemhinnor och har ganska lätt för att få svampinfektion. Tack! 🙂

    • Annelie says:

      Hej! Det kan bero på att menskoppens greppyta och/eller pigg/resten av piggen/piggen skaver mot slemhinnorna och sedan orsakar obehag och irritationen. Det går tyvärr inte att ge generella råd kring användningen, så du bör kontakta den som sålt menskoppen till dig så att de kan sätta sig in ordentligt i dina förutsättningar och sedan ge råd utifrån koppens egenskaper.
      Hälsningar
      Annelie

    • Linnéa says:

      Jag har exakt samma problem! Gillar min menskopp och tycker att jag sköter den bra (sköljer i vatten när jag tömmer, kokar innan och efter mensen) men under mensens två sista dagar får jag milda svampliknande symptom och dessa håller i sig några dagar efter mens. Vill inte överbehandla mot svamp. Undrar om det kan räcka med att klippa av en bit av piggen, märker att denna skaver ibland, men löser det problemet på lång sikt?

      • Annelie says:

        Hej! Det kan absolut vara så att piggen och/eller greppytan irriterar slemhinnorna. Prova att vända koppen ut och in, så vet du om det kan vara rätt väg att då. Hoppas du kommer framåt i funderingarna!
        Hälsningar
        Från oss på menskoppen.se

      • Julia says:

        Även jag har precis samma problem. Har använt min kopp i två år utan några problem alls, men under denna höst har jag också svampliknande symptom sista dagen av mensen och någon dag efteråt. Det går över av sig självt, men om det fortsätter återkomma så vill man ju naturligtvis ta reda på vad som är fel. Kokar koppen innan och efter mensen och sköljer den bara med vatten (dumpade intimtvålen efter att detta skett första gången). Läste lite av de andra kommentarerna här och hittade något om att det kan bero på tappvattnets pH-värde. Jag har ju flyttat till en ny stad under hösten, men kan vattnet alltså vara den enda anledningen? Och hur tusan löser man det i så fall? Eller kan det vara att det är dags för mig att byta ut den menskopp jag har mot en ny? Så himla otrevligt att råka på detta efter varje mens…

  3. hanna andersson says:

    Hej,

    Varje gång jag använt menskoppen, alltså efter mensen är slut, så har jag lite obehag precis i slidöppningen. Det gör inte ont, utan ett obehag och det kliar lite. Det försvinner efter någon dag, och det har varit såhär de två senaste gångerna jag har haft mens. Alltså inte hänt tidigare. Jag är just nu ute och reser och svårt att gå till gynekologen här, men ska göra de så fort det finns tillfälle!

    Tänkte om någon hade tips eller visste vad detta kan bero på!

    Tack!

    • Annelie says:

      Hej!
      Du bör alltid fråga din barnmorska/gynekolog när du har frågor om din hälsa, som svampinfektion etc. Passa då också på att fråga om vilket mensskydd som de förespråkar att du använder. Vi här på menskoppen.se kan inte ge råd istället för att de undersöker dig och sedan ger råd.
      Om du t ex genomgår någon form av behandling mot svampen och vill vara säker på att svampen blir helt ren, så kan det ibland inte räcka med kokning. Då kan du istället använda Milton steriliseringstabletter som dödar även svamp. Milton-tabletterna hittar du här: https://menskoppen.se/webbshop/rengoring/milton-steriliseringstablett
      Hälsningar
      Annelie

  4. Elle says:

    Har läst runt lite här, och jag tycker att ni alla ska vara lite försiktiga med att behandla er för svamp utan läkarutlåtande. Det känns mer troligt att det är bakteriell obalans, och en svampbehandling utan att ha svamp är inte bra 🙂

  5. Ulrika says:

    Hej!
    Jag har en liten fundering om det här med tvål.
    Kan man inte använda speciell ”underlivstvål” när man tvättar ur koppen om man nu skulle vara känslig?
    Givetvis skölja ordentligt efter.
    Det var bara en tanke jag fick!

    Hälsningar Ulrika.

    • Annelie says:

      Hejhej!
      För koppens del så spelar det ingen roll vilken tvål som du använder, eftersom kopparna är tillverkade i mycket tåliga material. Vad som är viktigast är att skölja av koppen ordentligt, så att inga tvålrester följer med in i slidan – oavsett hur bra tvålen är så kan den orsaka obalans i slidans naturliga miljö. Välj en tvål som är bra för dig och miljön i stort så kommer den också att vara bra för koppen. Koppen behöver ingen särskild tvål.
      Hälsningar
      Annelie

  6. Eva says:

    Hej,

    Har använt kopp jättelänge, först en i gummi som förra året byttes ut mot en i silikon. Jag har sedan den nya koppen varje gång fått känningar av svampinfektion efter/i slutet av mensen, som dock gått över av sig själv efter några dagar. Jag kan inte se annat än att det är koppen på något sätt, och då den nya koppen?? Jag tvättar bara i vatten, aldrig i tvål. Enbart två skillnader finns sedan förut, en ny kopp i annat material samt att jag flyttat och då möjligen bytt vatten (från Gubbängen till Södermalm så inte jättelångt).

    Tar gärna emot tips på vad man kan göra, detta är mycket irriterande! Kan man fortfarande köpa gummikoppar? Jag läste någon som tipsade om att rengöra koppen i äppelcidervinäger, men detta bör väl svida som sjutton??

    • Fiafia says:

      Var ett bra tag sedan denhär frågan ställdes, men hoppas det kan vara någon nytta att jag svara ändå! Jag har inte koll på Stockholms vattennät, men OM ditt vatten kommer från en annan vattentäkt nu än innan så kan det spela in. Om det nya vattnet har högre pH. För mig blev denna skillnad tydlig med betydligt mer svamp efter flytt till ort med högre pH. Efter tips tvättar jag nu min menskopp (och även underlivet vid mens) med vatten med EN SKVÄTT äppelcidervinäger i. Absolut inte ren vinäger! Vattnet ska bara bli surt istället för basist. Upplever att det har hjälpt! (Dock är svampen tillbaka som aldrig förr efter en penicillinkur, och jag ska nu äta Fluconazol i minst 6 månader för att försöka knäcka skiten, men det är en annan historia !)

      • instapillan says:

        Hej Fiafia! Har själv åkt på ett antal Fluconazolkurer hit och dit, och experimenterat med det ena och det andra för att bli av med mina upprepade svampinfektioner. Varken läkare, google eller gynekologer kan förklara varför de kommer tillbaka. Har slutat med vaginavänlig tvål, våtservetter, barnolja, provat äta havtornsolja och kalk för pH-balansen. Inget har hjälpt. Har tre vänner som har samma problem, utan att någon kan förklara varför eller råda bot. Hur gick det med kuren, och har du några fler råd och erfarenheter?

        • Hanna says:

          Hej
          Jag har haft en hel del problem med svamp och bakteriell vaginos och illaluktande flytningar under åren. Ingen läkare fattar varför det kommer tillbaka. Av en slump hittade jag en FB grupp som jobbar med att detoxa ut Candida överväxt. Det är en jäst som alla har naturligt i tarmfloran men av olika anledningar, som användande av antibiotika, mediciner av olika slag och intag av socker (som finns dolt i det mesta idag) och annat, börjar föröka sig och sprida sig i kroppen på olika ställen. Bl.a. då även i underlivet. Blir man av med Candidan, som tydligen 80% av befolkningen lider mer eller mindre av, så försvinner även dessa problem i underlivet.

          Användandet av antibiotika i tablettform och salva gör så att svamp och dylikt försvinner för en tid för att sedan komma tillbaka, igen och igen… Enda sättet att bli av med Candida för gott är dock att ”svälta” ut den, att inte ge den något socker alls och annat under en period. Läkare brukar inte erkänna att det är ett problem för det kan ge så många olika diffusa problem till ganska svåra. Plus att det inte går att ge ett piller så är det borta. Man måste jobba själv med dieten, ta bort sockret, då det är det den lever på.

          Jag vet att det här kan låta flummigt men det är en stor mängd människor som blir av med både svamp, eksem, hudproblem, magproblem och annat genom att göra det här. Är ni intresserade av att läka er naturligt så rekommenderar jag er att gå med i gruppen Candida Cleanse Sweden på FB. Där finns otroligt mycket hjälp och stöd. Kolla även på http://www.candidagrupp.com. Mycket info där med. Finns ett gratistest att göra för att se om man troligtvis har Candida överväxt eller inte.

          • Annelie says:

            Hej! Jag tackar för tips som kan hjälpa någon att komma vidare i jakten på en lösning. Jag måste dock påpeka att vi inte kan ställa oss bakom den här informationen och förespråka det som står på webblänken som du delar. Jag ser att de förespråkar en särskild produkt och sådant gör mig alltid misstänksam, även om de skriver att de inte är bundna till den på något sätt. Men jag räknar med att de som läser här kan använda informationen som finns där som du har gjort, som ett steg på vägen att samla ihop mer information om ett område som drabbar så många men inte alls verkar prioriteras inom forskning etc.
            Hälsningar
            Annelie

          • Ide says:

            Hej!
            Vill bara säga att jag håller med ovan skribent, fick diagnosen kronisk svamp förra året efter mycket kamp med att hitta rätt gynekolog, fick medicin och läste på om candidadieten. Frågade även min mamma om denna diet då hon arbetar som biomedicinsk analytiker. Även läst böcker inom ämnet och forskningsrapporter, jag tror verkligen på den kosthållningen vid svampproblem!

            Är källkritisk av mig som person och är inte lättövertalad när det kommer till kost! Men jag kan verkligen rekommendera dieten! Svampar älskar b.la socker, det är ett faktum och i dagens samhälle då det finns socker i den mesta maten…
            Jag håller nu en candidadiet/paleokost och känner mig frisk efter flera års kämpande!
            /F

  7. Magda says:

    Jag har också haft problem med återkommande svampinfektioner när jag använt menskopp vilket jag har gjort de senaste fyra åren. Före jag började använda menskopp hade jag inte haft svamp. Sen något år tillbaka har jag helt slutat att tvätta menskoppen med tvål och nu funkar det mycket bättre. Jag ser till att koka den och försöka rengöra den så mycket som möjligt efter mensen. Nån gång ibland får jag en svampinfektion ändå men det räcker oftast med en tablett Pevaryl för att den ska försvinna. Förutom det här tycker jag menskopp funkar väldigt smidigt på alla sätt!

    • Annelie says:

      Hej!
      Bra att höra om tvålresterna, för de är nog stora bovar i sammanhanget.
      Det räcker nog ofta att skölja koppen och att vara mer noga med att koka den efter och innan mens, tror jag.
      Hälsningar
      Annelie

  8. Johanna says:

    Kan man använda menskoppen även om man har en pågående svampinfektion? Är det något extra man ska tänka på i så fall?

    • Annelie says:

      Hej!
      Först vill jag säga att jag inte är medicinskt utbildad, och att du bör rådgöra med din gynekolog eller barnmorska för bra råd.
      Min lekmanna-gissning är att menskoppen är det bästa mensskyddet vid svampinfektion eftersom den inte täpper till (bindor) eller suger upp (tamponger) och därmed orsakar obalans i slidan.
      Dock bör du vara extra noga med hand- och kopphygien.
      Var även försiktig med tvål, som kan påverka pH-balansen i slidan. Om du använder tvål, se till att skölja bort den ordentligt så att inga tvålrester följer med in i slidan.
      Hälsningar
      Annelie

  9. Helena says:

    Hej! Jag är lite orolig för att jag får svamp av menskoppen.
    Har använt min kopp i fyra mensperioder, och de två sista har jag fått svamp direkt efteråt. Jag vet inte vad felet är . Tvättar den väldigt noga (ibland med tvål).

    • Annelie says:

      Hej!
      Om du är orolig för svamp, så bör du ta det lugnt med tvålen. Det är oftast tvål eller tvålrester som skapar obalans i slidans eget ph-värde.
      Var också noga med att koka koppen före och efter mensen för att vara säker på att den är ren.
      Koppen i sig har inte den miljön för att bakterier och dylikt ska kunna gro på den, som de kan göra på andra material. Så håller du bara koppen ren och fri från tvålrester, så ska det funka bra.
      Var noga med att skölja av koppens kanter, hål etc, så att ingen tvål följer med in i kroppen.
      Hoppas det löser sig!
      Hälsningar
      Annelie

    • Annelie says:

      Hej!
      Jag vet faktiskt inte. Jag har aldrig läst instruktioner från tillverkare som nämner det.
      Sammansättningar av aktiva ingredienser i olika tvålar och tvätt-/rengöringsmedel kan ju vara ett snårigt område att ge sig in i.
      Om man provar något som inte tillverkaren skriver, så finns det risk att det negativt påverka materialet i koppen, så jag vill inte rekommendera något annat.
      Kanske någon som läser detta har tips eller svar?
      Hälsningar
      Annelie

  10. my says:

    hej, ville bara påpeka att det fortfarande står fel,
    ”Slidan har högt pH, d v s miljön har hög surhets-grad, pH-värde ca 4. När vi tjejer har mens, så sjunker pH-värdet i slidan dessutom ännu mer.”

    slidan har ett lågt pH, surt=lågt pH (neutralt ca 7) och mens gör att pH-värdet stiger. det borde stå:

    ”Slidan har lågt pH, d v s miljön har hög surhets-grad, pH-värde ca 4. När vi tjejer har mens, så stiger pH-värdet i slidan.”

    • Admin says:

      Nämen – jättestort tack för att du hjälper mig att få detta rätt, så att inte tjejer får fel information!
      Tack igen!
      Hälsningar
      Annelie

  11. Liza says:

    Skrivfel 😉 under mens så höjs ph värdet i slidan. blodet är svagt basiskt. Det är därför produkter som tex lactal (mjölksyra) kan förebygga svampinfektioner genom att hjälpa till att ph justera slidan om man använder lactal före/under mensen.

    • Admin says:

      Helt rätt – tack för att du tog dig tid att påpeka detta! Nu har jag rättat den viktiga texten, som jag tror att många tjejer läser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *