Den här sidan har skapats efter vi har fått mail med frågor om det går att använda menskopp när en inte haft vaginalt penetrerande sex.

Svaret är att det går utmärkt. Men det beror på hur stort skydd som du kan föra in i slidan utan att det gör ont. Om du känner obehag eller smärta, så ska du inte tvinga kroppen.

”Mödomshinnan” finns inte

Forskning har slagit fast att det inte finns någon ”mödomshinna”.
RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) har helt slutat använda det ordet och säger istället ”slidkrans”, som bättre beskriver vad som finns precis innanför slidans öppning. Läs mer om det här och se illustrationer:
Läs RFSUs information om slidkrans »

Ungdomsmottagningen kan svara på frågor

När du har frågor om detta, gå till ungdomsmottagningen i din stad för att få personliga råd från en barnmorska.
Det är alltid bra att ha kontakt med en medicinskt utbildad person, t ex vid en ungdomsmottagning, som kan ge dig råd utifrån din situation. De som jobbar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.
Läs allt om sekretess och tystnadsplikt här och se i vilka fall som tystnadsplikten inte gäller: www.umo.se/Att-ta-hjalp/Tystnadsplikt-och-sekretess
ur.se Myten om mödomshinnan

Se filmen ”Myten om mödomshinnan”

UR har gjort ett program som heter Myten om mödomshinnan (ca 28 min).
Filmaren Lotta Ekelund visar i filmen hur det egentligen ser ut och varför myten lever vidare. Det finns en levande föreställning om att det ska finnas en hinna i slidans mynning som bevisar att hen är oskuld; en mödomshinna. Men föreställningen är en myt, hinnan existerar inte. Forskarna Monica Christianson och Carola Eriksson som avslöjade myten finns med i filmen.
Öppna filmen på ur.se »

S k ”oskuldskontroller” i TV4s Kalla fakta
Även TV4 har tagit upp myten om mödomshinnan, och gjort ett tv-program om s k ”oskuldskontroller”, som sändes i oktober 2015. I samband med det, så gjorde de även en kortfilm om myten. Se kortfilmen här och även inslag från Kalla fakta om kontrollerna:
www.tv4.se/nyheterna/artiklar/myten-om-mödomshinnan-5613d3fcb9a9f6278f000069

7 tankar om “Slidkrans (mödomshinna)

 1. Hymens band says:

  Vill bara säga att visst är det så att de flesta inte har någon ”mödomshinna”, men det är faktiskt ganska vanligt att man har en slags ”hinna” som täcker en del av slidmynningen (kallas ibland ”fibröst band”): https://omduintefarinettfinger.wordpress.com/tag/hymen-imperforatus
  Jag hade själv det, och hade jätteproblem med att använda tampong och att ha sex som ung tonåring. Till slut blev jag så desperat att jag helt enkelt klippte av strängen med en sax. Det gjorde jätteont och jag var rädd att jag skulle få en infektion. Efter det kunde jag ha sex och använda tampong, men hudsträngen finns fortfarande kvar som en hängande hudslamsa, trots att detta var många, många år sedan och att jag sedan dess har fött barn. Det skulle ha varit helt omöjligt för mig att använda menskopp om hudsträngen varit kvar. Det här var ju innan internet fanns och jag trodde att jag var helt onormal och var jätteorolig och rädd både innan och efter min lilla ”operation” på mig själv. Det hade ju varit bra om man hade fått information om att det kan vara så. Varför kan man inte förklara att det ser helt olika ut på olika kvinnor istället för att bara trumpeta ut att mödomshinnan är en myt. Man kan väl kalla den för slidkrans och vara tydlig med att på de flesta går det inte att se om man har haft sex eller inte, men att det faktiskt inte är onormalt om en del av slidkransen täcker slidmynningen och kanske få lite tips och råd om vad man ska göra i så fall!

  • Annelie says:

   Hej – jättebra synpunkt och bra att du skriver om det här!
   Jag vet att många läser runt här på sidorna och i kommentarerna, så det kan bidra till att någon som känner igen sig får mer information.
   Precis som det står på sidan som du länkar till: ”Det finns självklart mellanformer. Biologi brukar funka så.”
   Det är så sant att det inte finns några sanningar eller något som gäller för alla.
   Hälsningar
   Annelie

 2. Emelie says:

  tycker detta var bra information.
  Är man orolig så är det bättre att prata med någon kunnig privat. Så får de komma fram tillsammans hur de vill göra.
  Även om det är en myt så är det många som faktiskt är oroliga över detta, att hugga på dom och säga att de har fel gör inte saken bättre.
  Finns många som inte kan använda menskopp av en massa anledningar, men det finns tygbindor och de fungerar också bra.

  • Annelie says:

   Hej!
   Din kommentar försvann inte (se ovan), men alla kommentarer godkänns av mig innan publicering. Om du fortsätter att läsa på sidan, efter ingressen, så ser du att jag skriver om just detta som du skrev i din första kommentar.
   Hälsningar
   Annelie

 3. Therese says:

  ”Den här sidan har kommit till för att vi har fått frågor om menskoppen kan förstöra mödomshinnan. Om du är orolig för detta eller något annat i samband med att använda menskopp, så ska du inte alls använda menskopp.” Varför spä på denna horribla myt????? Blir fruktansvärt upprörd, det finns ingen hinna eller något som kan förstöras över huvud taget i fittan genom att föra in varken tampong eller menskopp eller whatever! Vill gärna få svar på detta snarast möjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *