VAD ÄR EN MENSKOPP?
Ett mensskydd som sitter inne i slidan och som samlar upp blodet istället för att suga upp det, som tamponger och bindor gör. Vill du läsa mer? Under flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar” i huvudmenyn här ovanför finns massor av information kring menskoppar och användande m m.

Läs mer om hur stora menskoppar är i jämförelse med tamponger
Läs mer om hur stora menskoppar är i jämförelse med tamponger

GÅ DIREKT TILL FULLSTÄNDIG BRUKSANVISNING »

Här en kortfattad beskrivning:

1. Vik ihop menskoppen tills den blir ungefär lika tjock som en tampong. Vik den så att den t ex uppifrån ser ut som ett C eller 7 – då blir den smalare och lätt att föra in. Se fler vikningar här »

2. Stoppa in den en liten bit – inte lika långt upp som en tampong!
När du har ungefär halva menskoppen inne i dig, släpp greppet och låt den expandera. Läs mer om placeringen »

3. På sin plats precis innanför slidöppningen börjar menskoppen veckla ut sig och hålls på plats mot dina slidväggar. För att menskoppen ska öppna sig helt, så bör du vicka på den framåt, bakåt och åt sidorna för att släppa in mer luft i den. När du har luft i koppen bildas en försegling mot dina muskler, som håller koppen på plats. Den glider varken inåt eller ”ploppar” ut.

4. Blödningen samlas upp i koppen, istället för att sugas upp.
Menskoppen sitter där blodet naturligt försöker ta sig ut ur kroppen – utan att torka ut dina slemhinnor. Materialet blir halt/glatt när det kommer emot dina naturligt fuktiga slemhinnor.

5. Ca 12 timmar senare kan du tömma bort, tvätta rent och sätta in igen.
Hur ofta du behöver tömma din menskopp beror på hur mycket du blöder. Börja alltid som nybörjare med att ta ut och kontrollera koppen var fjärde timma. När du känner dig säker på att menskoppen räcker till för dig så kan du utöka tiden.

Ramlar inte menskoppen ut?

Nej, den sitter säkert på sin plats om du satt in den rätt.
Så här funkar det: På koppens övre del finns små hål på sidorna. Det gör att när du för in koppen med lite luft i, så bildas ett undertryck som håller fast koppen mjukt och tätt mot slidväggarna.
Det gör i sin tur att menstruationsblodet rinner in i koppen utan några läckor eller lukt. Det viktigaste vid insättning och uttagande är att inte vara stressad, utan att ta det lugnt och inte spänna sig. Efter några gånger hittar du ”ditt” sätt att hantera den.

Vilket material är menskoppen gjord av?

De flesta nyare menskoppar är gjorda av mjukt, medicinskt icke-allergen TPE eller silikon som inte påverkar slidans naturliga miljö, eftersom den inte innehåller varken blekmedel, parfymer eller absorberande ämnen. Materialet fungerar inne i kroppen utan att rubba dess naturliga miljö.

Känns menskoppen inte alls?

Nej, du kan röra dig precis som vanligt utan att tänka på mensen.
Om menskoppen känns så sitter den inte där den ska och då kan den både skava och läcka. Prova att sätta in den igen.

Men är det inte ruskigt stor?

Vid första anblicken kan en menskoppen i verkligheten kännas stor, sannolikt för att du jämför den med tampong.
En menskopp ska vikas ihop innan den förs in, så det är inga problem. När den viks ihop så blir den smal och är lätt att föra in. När du får mens så är du biologiskt redo att föda fram ett litet bebishuvud, så en menskopp är ingen match för din kropp, utan koppen sitter säkert fast direkt innanför slidöppningen.
En menskoppen är vanligen cirka 5 cm lång, och antennen ska klippas av i en längd som passar dig.
Se exempel på hur stora menskoppar är i jämförelse med tamponger »

Utvalt från webbshopen

Ny

FÖRVARING – PÅSAR & TETROR

Påse Pussy Power – Svart med rosa metallic

15.00 kr

FÖRVARING – PÅSAR & TETROR

Påse Pussy Power – Silver med svart

28.00 kr
NYTT

FÖRVARING – PÅSAR & TETROR

Tetra – Turkos

119.00 kr
NYTT

FÖRVARING – PÅSAR & TETROR

Tetra – Rosa med röda prickar

119.00 kr
NYTT

FÖRVARING – PÅSAR & TETROR

Tetra – Vita prickar på svart botten

119.00 kr
NYTT

FÖRVARING – PÅSAR & TETROR

Tetra – Lila med prickar

119.00 kr

37 tankar om “Så funkar det – korta versionen

 1. Natalie says:

  Hejsan, det står att man kan ha den i 12 timmar, men måste man inte ta ut den när man ska kissa?

  Jag funderar lite på att köpa en men tycker det är svårt att bestämma mig, det är något som tar emot med tanken att en kopp skulle fyllas med ..,
  Men, mina tre första dagar av menstrationen känner jag mig oerhört svullen och öm, jag har ’mycket’ blödningar de första dagarna men kan knappt ha en stor tampong för det gör nästan ont. Och de sista dagarna har jag så lite blödning så det gör ont att dra ut tampongen för det är så torrt.

  Har du några tips och hur menskopp hade varit ett bättre alternativ :)?

  • Annelie says:

   Hej!
   Vissa behöver ta ut menskoppen för att kissa eller bajsa, men det beror på var koppen sitter i dig och hur din muskulatur ser ut. Vissa tar alltid ut koppen på toa, medan andra låter den sitta i om de vet att den inte är full. Efter en tid med menskopp så lär de flesta sig hur ofta de behöver ta ut, tömma etc.
   Tyvärr kan jag inte lova att menskoppen är ett bättre alternativ för dig och alla andra.
   Till dig och andra som inte är helt övertygade, så råder jag er att inte stressa fram ett beslut. Googla istället och läs vad andra skriver om menskopp, hur de beskriver liknande situationer och känslor och ta sedan ställning till om det är något för dig. Låt det ta tid – på köpet så får du mycket kunskap om hur menskoppen funkar, problem som kan dyka upp etc.
   Hälsningar
   Annelie

 2. Fanny says:

  Hej, jag köpte en ladycup och har hittills använt den en mensperiod och är verkligen nöjd! Tycker det har funkat jättebra från start. Det enda problem jag har, som egentligen inte är ett stort problem, är att menskoppen öppnar sig för fort när jag för in den och den liksom sugs på plats och då gör det lite ont i ca 10s. Jag kan liksom höra hur den sugs på plats. Lite svårt att förklara. Det är inte så farligt, men det är lite obehagligt och gör lite ont men det går över fort. De första gångerna jag förde in den hände inte detta utan det började bli så när jag kände att jag började få in rutinen. Använder typ origamivikningen. Det var den som funkade. Förstår dock inte vad det är jag gör annorlunda nu mot början av användningen. Försökte föra in den långsammare och få den att öppna sig långsammare, men det funkade inte. Ladycup är ju lite hårdare och öppnar sig väldigt lätt, men jag gillar den verkligen och tycker den funkar väldigt bra och vill inte byta.
  Undrar helt enkelt om någon har något tips för hur jag kan göra så den inte öppnar sig så snabbt.

  • Annelie says:

   Hej igen!
   Under de 2-3 första perioderna med koppen tar det lite tid att komma in i allt det nya. Det finns ju andra vikningar, som kanske visar sig passa dig bättre. Om du inte redan gjort det, så kan du googla ”menstrual cup folds” på Youtube, så kommer det massor av filmer med exempel. Kanske läser någon här på sidan och kan komma med förslag också, som du efterlyser 🙂
   Hoppas du kommer framåt i funderingarna!
   Hälsningar
   Annelie

 3. Hanna says:

  Hej!
  Jag har mycket svårt att få in menskoppen. Varje gång jag viker den hinner den (trots hårt grepp) slingra upp sig igen och det gör riktigt ont om endast en del har lyckats komma in. Nu när jag äntlign fick in den så skaver den och jag har verkligen försökt att inte sätta den för långt in, klippt av hela skaftet och en liten del av koppens sticker ut, har jag den för långt ut kanske? Jag har hållt på fler gånger att sätta in den och jag försöker tänka så positivt jag bara kan, då jag verkligen vill kunna använda en menskopp. Dock är det ju svårt om jag går bort och ska hålla på att sätta in en menskopp i en kvart på en toalett. Jag har normalstorlek på koppen. Detta är andra tillfället som jag testar den, jag fick hoppa över en mens då jag helt enkelt inte orkade med att hålla på så här. Det står att det är enkelt att sätta in när man väl vikt den, är det bara jag som tycker det är svårt att hålla den vikt? Vad gör jag för fel?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det låter som om du sätter den väldigt långt ner. Ingen del av koppen ska sticka ut ur slidan. Lite av piggen kan sticka ut något ibland, men inte själva koppdelen.
   Maila oss gärna på support@menskoppen.se så kan vi ”prata” mer där!
   Hälsningar
   Annelie

  • Kat says:

   För mig som rutinerad användare av menskopp,
   Låter det som att du har köpt en för stor, eller för hård, menskopp.
   Olika märken har olika mjuka.

   Kolla på internet om fler har recenserat din kopp, och sagt att den är väldigt hård i jämförelse med andra.

   Det ska INTE vara svårt att vika den. Visst, om man som mig gärna har lite glidmedel på koppen,
   Men inte bara som den är. Jag viker min dubbelt bara. som ett V.
   Det är enklast, mina fingrar orkar inte hålla massa mystiska vikningar. 😉

 4. Ayla says:

  Hej!
  jag har nyligen skaffat menskopp, men får den inte att sitta bra. har den större storleken, då jag fick mitt första barn för ett år sen. problemet med menskoppen är att den verkar vara för stor?? den vecklas inte ut som den ska, jag har i omgångar försökt ta ut den, och sätta tillbaka den, enligt anvisningarna. ett av tipsen i instruktionerna, var att man skulle ta tag i underdelen på koppen, inte skaftet, och vrida den ett varv för att vara säker på att den vecklat ut sig, och det går inte! betyder detta att den är för stor, och att jag borde köpt koppstorleken mindre?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det går inte att svara generellt om vi ska ha en stor eller liten kopp beroende på endast om vi fött barn eller om vi är över eller under 30 år, som många tillverkare säger. Även din blödningsmängd och andra fysiska och faktiskt även psykiska faktorer kan spela roll när du väljer menskopp. Därför är det bra att få individuellt råd inför köpet av den första menskoppen, så att du kan få hjälp en bit på väg i djungeln att välja. (En bra start kan vara vår enkät: menskoppen.se/enkat-menskopp)
   Om du har problem av den här typen: Börja med att maila den som sålt koppen till dig och fråga om råd. De ska kunna svara på frågor om sin kopp, som har att göra med hur det funkar för dig, som t ex koppens längd, omkrets, mjukhet/hårdhet etc.
   Hälsningar
   Annelie

 5. Lina says:

  Hej

  Jag har använt en menskopp de senaste två gångerna jag haft mens och den har fungerat mycket bra! Första gången använde jag fortfarande p-piller, vilket innebar att jag hade en väldigt liten mens och bara behövde tömma koppen vare 12e timme. Nu har jag slutat använda p-piller efter 5 år eftersom jag inte längre är i ett förhållande och vill ha tillbaka min sexlust, så nu har jag min vanliga mens igen. När jag beställde koppen gjorde jag det efter den mens jag haft med p-piller, eftersom jag inte ens kunde minnas hur min mens var innan. Men numera är min kopp full efter bara några timmar de första dagarna och det ser ut som att jag har mördat någon varje gång jag tar ut den (jag får blod på händerna och lite överallt). Koppen läcker inte det minsta varken på dagen eller natten, men eftersom den blir full så snabbt undrar jag om jag kan behöva en större kopp eller om jag ska vänja mig vid massakern de första dagarna och tömma den ännu oftare?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är lite svårt att veta hela bilden. Att vi får tömma lite oftare under rikliga dagar är ju inte ovanligt, eftersom hela slidan är slappare, vilket i sig leder till att koppen lättare glider inåt och läcker.
   Oftast så är det nog så att vi själva känner när/om vi är redo att gå upp en storlek. Kontakta oss på support@menskoppen.se om du vill diskutera saken vidare 🙂
   Hälsningar
   Annelie

  • Annelie says:

   Hej!
   Nej, om piggen sticker ut så funkar det inte.
   Om du provar koppen och piggen sticker ut, så måste du klippa av den i en längd som passar dig.
   Piggen finns för att vissa måste ha koppen längre in och då kan det vara svårt att nå koppen utan pigg. Så prova och se om du är en som behöver klippa eller ej. Innan du provar är det omöjligt att veta, om du inte använt kopp tidigare.
   Hälsningar
   Annelie

 6. En som hatar mens! >:( says:

  Hur tar man ut menskoppen? Asså, ska man vika ihop den så som man gör när man sätter in den? Är det inte lätt att mensen typ.. skvalpar över och rinner ut då?
  Kan mensen rinna ” förbi ” menskoppen, asså ta sig ut på något sätt, eller sitter menskoppen direkt mot slidväggarna?
  och: Hur berättar jag för min mamma att jag vill ha en menskopp? Jag är 12 år, fick min mens den 5 April 2012.. Och då vågade jag inte berätta för min mamma, så jag skickade ett sms till min syster där det stod: ” Du säger ju att jag kan prata med dig om allt…. Det är såhär att jag har fått mens.. ” Sen ringde hon upp mig och så fick jag förklara allt.. Sen ringde hon till mamma och berättade.. Sen visade mamma mig bindor och sånt.. men jag vill inte använda binda för jag är rädd att det läcker igenom, och det känns som att det ska läcka igenom när jag har tampong.. Tror att menskopp skulle vara perfekt..

  • Annelie says:

   Hej!
   Att både sätta in och ta ut menskoppen lär du dig med tiden. Om du blöder mycket och koppen blir väldigt full fort, så får du vara försiktigare än andra. De flesta tömmer menskoppen när de sitter på toa, så det gör inget om du spiller.
   Om du har en menskopp som passar dig (din ålder och din blödning), så kommer menskoppen att sitta bra. Tricket är att hitta placeringen som är rätt för dig, och det kan ta ett par, tre mensperioder innan du kommit in i allt om hur det funkar.
   Bra ändå att din mamma visade dig mensskydd och berättade hur de funkar.
   Jag tror att de flesta vuxna, mammor, skolsköterskor etc, inte vet att menskoppen finns. Kännedomen om menskoppen kommer med de som använder internet ofta, vilket ju är vanligare bland ungdomar. De äldre har lärt sig av reklam i tv och tidningar, och eftersom det inte funnits så mycket reklam för menskoppar så har de inte sett att de finns.
   Hoppas du kan berätta om den för henne. Om din mamma eller andra mammor vill maila mig (du måste vara 16 år för att själv kunna köpa en menskopp på nätet), så går det fint på support@menskoppen.se
   Om du bor i en större stad, som t ex Stockholm, Malmö eller Göteborg med flera, så kan det finnas hälsokostbutiker som säljer menskoppar. Gå in och fråga – det är inget konstigt för de som jobbar där. Då kanske du t o m kan få se och känna på en kopp för att få veta mer om den.
   Hälsningar
   Annelie

 7. Helena says:

  Finns det någon exakt ”innehållsförteckning”? Alltså vad är menskoppen gjord av? Jag vet att det är silikon, men är det 100 % silikon? Man vill ju inte ha något i kroppen som eventuellt skulle kunna avge skadliga kemikalier. Har hört om sexleksaker av plast som kan vara skadliga för kroppen.

  • Annelie says:

   Hej!
   Tillverkare är generellt sparsamma med detaljer om sina produkter, sannolikt för att de vill skydda sina tillverkningsidéer. Om du vet att du är känslig även mot silikon, så hänvisar jag direkt till tillverkarna.
   Silikon är ju heller, som du är inne på, ett recept eller en ingrediens, utan en blandning av olika material.
   Hos vissa tillverkare, kanske i länder med mindre hård miljölagstiftning, kan jag tänka mig att de i värsta fall använder tveksamma ämnen i sina menskoppar.
   Jag har fått följande svar från engelska Femmecup, vars koppar jag säljer i butiken:
   ”The Liquid Silicone used to produce Femmecup meets and exceeds IS-10993 and USP Class 6.
   Silicone is made of 60% vinyl functional polydimethyl siloxane and is cured by using a platinum carrier.
   Each batch of material supplied is issued with a Certificate of Conformance. Which in turn means full traceability, ie – date of manufacture, base material comply with (smc) standard material certification and tested for cytotoxic / metal traces.
   This grade doesn’t contain phthalates or BPA’s.
   The material has been certified for invasive applications up to 29 days.”
   Jag har tyvärr inte kunskapen i tillverkning av silikonprodukter, så innan jag säljer en kopp, så kontrollerar jag att tillverkare säger att de uppfyller kraven för medicinskt ren silikon.
   Hoppas att detta besvarar din fråga någorlunda! Om du hittar mer fakta om silikon, så får du gärna dela med dig av den här!
   Hälsningar
   Annelie

  • Annelie says:

   Hej!
   Jag har aldrig hört att menskoppen på något sätt skulle förstöra någons sexliv. Det skulle vara intressant att veta mer om hur ni menar, men jag gissar att ni tänker att menskoppen skulle göra slidan större (?). Det finns många myter om stora tamponger och stora menskoppar, som att de skulle utvidga slidorna eller något – inget kunde vara mer fel.
   Som användare av menskopp blir man medveten om slidans muskulatur eftersom man måste använda musklerna för att sätta koppen på plats på ett helt annat sätt än med tampong, så snarare skulle jag säga att denna träning, medvetenhet och kroppskännedom leder till att man blir säker på sig själv och sin kropp.
   Hälsningar
   Annelie

 8. Filippa says:

  Hej!! Jag undrar om man kan köpa menskoppen nån annan stans än webbshopen? Jag har inte berättat för mamma om min mens än och skulle vilja veta om man kan köpa den i nån affär.

  • Annelie says:

   Du får googla på menskopp+butik+den ort du bor på, så kanske du hittar nåt. Det finns några få butiker som säljer menskoppar, men det är nog mest i storstäderna.
   Hälsningar
   Annelie

  • Annelie says:

   Hej!
   Nej, risken är inte särskilt stor.
   Det är svårt att veta innan du provar menskoppen, men när du gör det så kan du se exakt hur lite eller mycket det är. När du använder tampong och binda så känns det ofta som om du blöder jättemycket, även om man inte gör det, eftersom de inte tar upp blodet så bra, utan blödningen hamnar mer eller mindre på samma ställe i skyddet som fort blir fullt.
   Hoppas du vågar prova! Om du vill ha råd om vilken menskopp som kan passa dig – börja med att göra vår enkät och få mejlsvar från oss »
   Hälsningar
   Annelie

 9. KoppHopp says:

  Tjena, varför kan man inte köpa menskoppen på det gamla, goda fysiska sättet som att gå till apoteket och be lite snällt om den där?

  • Annelie says:

   Aha – ett av mina favoritämnen 🙂
   Visst håller jag med; Jag tror att man – även företagsekonomiskt – skulle ha mer att vinna på att gå över till att även erbjuda menskoppar, snarare än att bromsa utvecklingen.

   Visst är det intressant hur menskoppen verkar utmana så många fenomen i vår kultur? 🙂

   Hälsningar
   Annelie

  • Johanna says:

   Hej var inne på apoteket nyligen och de sa att de skulle få in menskoppar snart ,vet inte när men kolla in senare så kanske du har tur.

 10. matilda says:

  hej hur länge kan en menskopp sitta inne är det som tampong att max fyra timmar kan man att den längre eller riskar man att få en farliga sjukdomen som varna med när använder tampong?

  • Annelie says:

   Hej!

   Bra att du frågar! Det finns inga rapporterade kopplingar mellan användande av menskopp och TSS, som jag tror att du menar. Jag har skrivit mer om det här: https://menskoppen.se/?page_id=95

   Man ska som nybörjare alltid följa tillverkarnas instruktioner. De säger oftast att man ska ta ut, tömma och göra ren menskoppen var fjärde timma. Det beror på flera saker; främst att man på det sättet håller koll på att menskoppen funkar som den ska (inte läcker, flyttar på sig etc). Många tjejer utökar tiden mellan tömning/koll längre och längre och många kan sova med menskoppen. Men du får räkna med att det tar ett par, tre mensperioder innan allt med menskoppen funkar som det ska. Man får ge sig till tåls lite, eftersom det är som att börja på nytt med mensskydd.

   Hälsningar
   Annelie

  • Annelie says:

   Hej!
   Det finns cirka 70 olika menskopps-märken i världen. De tillverkas i olika länder och några av dem i Europa och flera av svenska företag.
   Hälsningar
   Annelie

  • Annelie says:

   Hej Mensjossan 🙂
   Du kan läsa mer om olika koppar, storlekar etc i vår webbshop under fliken Webbshop.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *