Menskoppar tillverkas i olika material som TPE, silikon och gummi. Generellt så ska du inte använda fett, olja eller oljebaserat glidmedel på menskoppar – oavsett material.

TPE
Om du har en menskopp av TPE (termoplastisk elastomer):

 • Använd bara vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel
 • Använd inte olja eller fett som glidmedel

Silikon
Om du har en silikonmenskopp:

 • Använd bara vattenbaserat glidmedel
 • Använd inte olja eller fett som glidmedel
 • Använd inte silikonbaserat glidmedel

Behövs glidmedel?
De flesta klarar sig bra utan att använda glidmedel på sin menskopp.

Det beror på att materialet i menskoppar är helt annorlunda än det som finns på en tampong:
Så fort du blöter en menskopp med vatten, så blir materialet glatt/halt – det skiljer sig verkligen från en tampong som kan vara sträv både när du sätter in och tar ut den.

Sekretet gör menskoppen hal
Även det egna sekretet fungerar bra ihop med menskoppens material, och gör materialet halare.
Tack vare att menskoppens material inte suger upp ditt sekret, så påverkas heller inte din fuktbalans av att du använder menskopp – även här stor skillnad jämfört med tampong, alltså. En tampong suger ju ofta upp slidans sekret, vilket gör att det kan svida både när du för in och tar ut menskoppen, och över tid så kan detta orsaka obalans i slidan.

Koppen ska vikas ihop innan den förs in
Även olika vikningar gör koppen mer eller mindre innan införande, så det kan vara värt att kolla upp innan:

Att placera glidmedel
Om du känner dig osäker på att sätta in och ta ut koppen, så kan du med fördel använda vattenbaserat glidmedel om du känner att det skulle underlätta i början. Lägg då på glidmedlet på slidöppningen, så att inte själva koppen och dina händer blir för hala av glidmedlet.

8 tankar om “Kan jag använda glidmedel med menskoppen?

 1. Linnea says:

  Hej! Jag måste använda vaselin när jag sätter in tampong men funderar på om jag ska prova med en menskopp! Men man får ju inte använda vaselin på menskoppar men tror du att jag kommer ha problem med att få in den eller ska den bara in en liten bit?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är tyvärr svårt att svara på hur det funkar för var och en när vi provar menskoppar, och det gäller även hur lätt det kommer att gå att föra in och placera menskoppen.
   Vissa ska ha menskoppen ganska långt ner, andra behöver föra in den längre (läs mer om det på https://menskoppen.se/livmodertappen), så det går tyvärr heller inte att säga på förhand, eftersom det också beror på hur stor/lång koppen är.
   Om du känner dig tveksam till att använda menskopp, fatta inte beslutet nu på en gång, utan läs på mycket om menskoppar först (googla, kolla på Youtube etc) så att du sedan kanske känner dig säker på att du vill prova, för då går det sannolikt bättre för dig när du är mer övertygad om att du vill prova.
   Hälsningar
   Annelie

 2. Anna says:

  Hej! Går det att använda vaselin på menskoppen? Är ganska trång där nere och har svårt att få upp min menskopp ibland. Hade samma problem med tamponger

  • Annelie says:

   Hej!
   Nej, inga oljebaserade produkter får användas på menskoppen, eftersom det finns risk att de skadar materialet.
   Använd en vattenbaserad produkt för att vara säker på att du inte skadar menskoppens material.
   Hälsningar
   Annelie

 3. Sara says:

  Hej!
  Jag smorde in underlivet med olja utan att tänka på att det var dåligt för menskoppen, och satte sedan in den som vanligt. Hur vet jag om menskoppen är förstörd? Den ser inte annorlunda ut.
  Mvh

  • Annelie says:

   Hej!
   Om en menskopp ändrar sina egenskaper och blir t ex oljig på ytan (när du gjort ren den), spricker, blir hårdare eller spröd eller liknande, så finns det anledning att tro att den behöver bytas ut.
   Hälsningar
   Annelie

 4. Malin says:

  Hej!
  Jag undrar varför man måste använda vattenbaserat glidmedel. Jag fick hem min menskopp för några dagar sedan (den är gjort i mediciniskt silikon) och idag när jag hade lite problem att få ut den använde jag kallpressad kokosolja vilket funkade jättebra. Men kan det alltså förstöra menskoppen i längden?

  • Annelie says:

   Hej!
   Jag har inte fått någon formell information från någon av silikon-menskoppstillverkarna om att det är okej att använda kokosolja på deras produkter. Därför skulle jag i nuläget inte ge det rådet till någon, eftersom det då alltså kan finnas en risk att det på något sätt förstör materialet.
   De, precis som vi, har säkert läst på nätet att folk använder de två ihop, men eftersom tillverkarna inte själva skriver det i sina råd, så kan inte heller jag göra det, tyvärr.
   Det är möjligt att deras rekommendationer kommer att förändras med tiden, om de t ex själva har kunnat undersöka användandet av kokosolja över tid. Men eftersom det finns många olika fabrikat av olja, och många olika fabrikat av menskoppar, så kan det vara svårt att hitta generell information.

   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *