Du kan bada, träna, vandra och idrotta med en menskopp inne i slidan utan problem.

Menskoppen bildar dessutom en försegling som varken släpper in eller ut vätska i slidan, vilket ju är jättelämpligt när du badar. Det innebär att vattnet som du badar i stannar utanför kroppen.

Inget avfall
För aktiva personer som vandrar och reser är menskoppen mer praktisk än binda och tampong eftersom den inte lämnar något avfall.
Du kan till exempel tömma menskoppen utomhus och sätta in den igen direkt utan att göra ren den vid en akutsituation.
Försök att se till att ha eget vatten med att tvätta koppen med.
Om du gjort en akuttömning av menskoppen och satt in den utan att ha gjort ren den, så är det viktigt att du försöker göra ren den ordentligt så snart som möjligt, för att inte riskera bakterietillväxt.

Syns inte
Eftersom menskoppen bärs inne i slidan, så syns den inte alls.

Testa under lugna förhållanden först
Det är bra att du vet att allt funkar bra innan du tränar eller badar med menskopp första gången. Om du känner dig nervös för det, se till att säkerställa att den inte läcker hemma under några mensperioder och/eller använd extra skydd. Det kan vara bra att tömma koppen och sätta in den så nära inpå ett träningspass som möjligt, så att du ”säkrar” koppen och minimerar risken att den blir för full och därför börjar flytta på sig.

27 tankar om “Bada, träna och idrotta

 1. Frida says:

  Kan man träna gymnastik med menskoppen? Man hoppar mycket upp och ner och den kanske ramlar ut? Sedan undrar jag också om det händer något om den blir full? Kommer det inte gå att ta ut den då eller är det farligt?

  • Annelie says:

   Hej!
   Som vi skriver på den här sidan, så går det fint att träna med menskoppen inne, även gymnastik.
   Men du bör först lära dig ha menskopp så att du känner dig säker innan du tränar med den, så att du är säker på att det funkar som det ska. Det är aldrig farligt om menskoppen blir full, men om en kopp blir full så kan den läcka. Därför bör du alltid i början med menskopp ta ut den var tredje timme, ungefär, och kolla så att den inte blir full fort. Sedan utökar du tiden efter hand.
   Hoppas du kommer framåt i funderingarna!
   Hälsningar
   från oss på menskoppen.se

 2. Klara says:

  Jag spelar basket och undrar om jag ska ha en speciell kopp, om jag ska bada kan jag då ha den i under hela tiden jag varit på stranden utan att byta fortt ( som med tampong ) hjälp behöver veta ? //klara

  • Annelie says:

   Hej!
   Du behöver inte ha en särskild menskopp för att du tränar.
   När du badar med en menskopp så suger den inte upp något av badvattnet, så du måste inte ta ut koppen av den anledningen.
   Men om du t ex vet att du blöder mycket rikligt just den dagen, så kan det vara skönt att ta ut koppen för att vara säker på att den inte blir överfull under tiden som du badat. Du bör heller inte bada, träna eller sova med menskoppen innan du vet att det funkar 100-procentigt. Det är för din egen skull och för att du ska slippa läckage eller att koppen sitter fel så att den t ex glider inåt och bli svår att nå. Vänta 2–3 mensperioder innan du badar, tränar och sover med menskoppen så att du först vet att den funkar bra för dig.
   Hälsningar
   Annelie

 3. Maja says:

  Hej!
  Om man badar med tampong är det ju viktigt att byta den direkt efter badet. Gäller samma sak för menskopp eller kan jag efter badet ha kvar koppen under resterande tid av dagen? Kan jag bada ligga på stranden en halvtimme och sedan bada igen?

  • Annelie says:

   Hej!
   Eftersom inte en menskopp suger upp någon vätska – inte heller vattnet som du badar i – så finns inga anledningar att byta den i samband med bad. Om du vet att menskoppen räcker till för din blödning så är det inga problem. Men testa helst innan du badar med menskopp, så att du vet hur länge du kan ha menskoppen inne utan risk för läckage.
   Hälsningar
   Annelie

 4. Jeanette says:

  Hej, Hur fungerar det att bada på badhuset dvs. i klorvatten, i kombination med menskoppen? Kan menskoppen samla på sig kloret el ej? Jag kokar den varje månad efter mens men har återkommande svampinfektioner och försöker finna lämpliga orsaker till uppkomsten av dem.

  Mvh Jeanette

  • Annelie says:

   Hej!
   Kokning kan inte döda alla bakterier, tyvärr. Riktig sterilisering görs i en autoklav, som används t ex i sjukvården, och kokning är inte lika effektivt men räcker i de flesta fall för din menskopp. Om du vill vara helt säker på att döda alla bakterier på en menskopp, så bör du använda någon form av steriliseringsmetod som dödar samtliga bakterier, som t ex https://menskoppen.se/webbshop/rengoring/milton-sterilisering-mini-tablett-50-st Observera att sådana här produkter dödar även bra bakterier, så jag tycker att vi ska vara försiktiga med att använda dessa. Milton-tabletterna dödar svamp och t ex tarmbakterier.
   När vi har återkommande svampinfektion så kan det vara värt att även se över tvättrutinerna och testa att helt utesluta tvål på slidan, för att minska risken för irritation. Tvålen kan förstås användas i ljumskar, på rumpa etc men även parfymerad s k intimtvål kan påverka slidans naturliga miljö.
   Många har svamp-liknande besvär i slutet av mensen. Om menskoppen har räfflor i botten, så kan dessa då irritera i slidöppningen. Om du kan använda menskoppen utan pigg, så kan du testa att vända koppen ut och in, så att räfflorna hamnar inne i koppen. Det kan också lindra symptomen.
   Hoppas att du hittar din lösning så att du slipper problemen!
   Hälsningar
   Annelie

 5. Alva says:

  Hej!
  Jag tränar rätt ofta och träningspassen är mellan 1,5-2h långa. Jag kör Cheerleading och ibland innan en tävling kan vi ha heldagspass som kan vara upp till 6h och ifall man har mens borde jag ha en menskopp då? Jag har ingen nu men skulle vela ha en men eftersom det är mycket med att man ”särar” på benen när man typ ska ner i splitt eller spagat kommer det läcka ut då? Är en menskopp bättre än tampong när man kör cheerleading?

 6. Lovisa says:

  Hej igen! Jag är en hästtjej som brukar vara i stallet ofta, om det skulle vara så att det är bekvämast för mig att menskoppen sitter långt ner i slidan, kommer det att göra ont eller skava när jag sitter i sadeln?

  • Annelie says:

   Hej!
   En menskopp som sitter rätt känns inte alls, oavsett vad du gör. Koppen sitter inne i slidan (innanför de inre blygdläpparna), så om den sticker ut ur kroppen så sitter den fel. En pigg eller ring som sitter under koppen kan behöva klippas av om den sticker ut. Här behöver du prova dig fram, så att du inte klipper för mycket på en gång så att koppen blir svår att nå.
   Hälsningar
   Annelie

 7. Pauline says:

  Hej!
  Jag funderar på att börja med menskopp, men tänker på hur bra den fungerar under natten. Själv sover jag i snitt 8h/natt och jag undrar om den riskerar att bli full/läcka under den tiden? Är det även hygieniskt säkert att ha den i så länge, med bakterierisk och sånt?

  • Annelie says:

   Hej!
   Svaret är att du inte ska sova med en menskopp förrän du vet att du kan ha den inne i minst 8 timmar på dagtid, så att du är säker på att den räcker till. Hur länge en menskopp kan sitta inne utan att bli full eller läcka beror på hur stor koppen är och hur mycket du blöder. I början ska du alltid ta ur, tömma och rengöra koppen var 4:e timma. Då lär du känna din kropp och vet ungefär hur mycket du blöder och hur ofta just du behöver tömma menskoppen. Efter ett par, tre mensperioder kan du öka ut tiden, när du är säker på hur koppen funkar och främst att den räcker till för din blödning.
   En menskopp ska alltid tas ut var 12:e timme, just på grund av att det annars finns en förhöjd risk för bakterietillväxt.
   Hälsningar
   Annelie

 8. Joanna says:

  Hej!

  Jag undrar hur det funkar att basta med koppen. Funderar mest på ifall värmen kan vara problematisk eller rent av skadlig för koppen?

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Menskoppar av silikon och TPE kan kokas för att göras rena, och en bastu kommer ju inte upp i sådana temperaturer, så det är absolut ingen fara 🙂
   Hälsningar
   Annelie

 9. Inez Jensen says:

  Hej!
  Jag har funderat på att köpa menskoppen men eftersom jag simmar två timmar 4 ggr i veckan så vet jag inte om den läcker ut/in eftersom jag simmar lite längre tid.

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Det beror helt och hållet på vilken kopp och blödning som du har. Om du hittar en kopp som funkar för dig, så ska den vanligen hålla åtminstone i 4 timmar. Men prova först under normala förhållanden och träna med koppen först när du vet att det funkar och du därmed känner dig säker.
   Om du vill ha råd om en menskopp som passar dig, gör vår enkät på menskoppen.se/enkat-menskopp
   Hälsningar
   Annelie

 10. Clara says:

  Men kan den läcka när man badar om man inte har haft den länge? Ska på semester runt nyår, och planerar att skaffa en menskopp, men oroar mig över läckage i poolen?!?

  • Annelie says:

   Hej!
   För vissa funkar det med en gång, medan andra får trixa en del innan de kommer på hur allt funkar.
   Så stressa inte inför denna resan, tycker jag. Jag tycker du istället får vara realistisk och ge koppen två, tre månader innan du kommer in i allt det nya, så vänta med att köpa menskopp, läs på massor innan, kolla filmer på Youtube etc.
   Beklagar att jag inte bara kan lova att allt funkar direkt!
   Hälsningar
   Annelie

 11. Johanna says:

  Hej!
  När jag badar i badkar eller simbassäng med menskoppen kommer det in vatten i koppen, vilket gör att den blir överfull och läcker. Detta gör att jag måste använda tampong när jag badar, vilket inte känns så kul. Koppen läcker inte annars och eftersom jag är ung och väldigt trång kan det knappast bero på att den är för liten. Hur ska jag göra för att slippa detta?

  • Anna says:

   Hej,

   Jag har samma problem. Känns konstigt att det påstås att det inte kommer vatten in. Har haft min kopp i ca 7 år och vet hur jag fungerar ihop med den. Borde vara rätt storlek etc. Finns det några tips gällande detta med simning?

   • Annelie says:

    Hej!
    Eftersom alla kroppar är olika, så kommer det alltid att finnas några människor som inte känner igen sig i all den generella informationen som ges. Vad som kan påverka är hur väl förseglad koppen sitter från början och hur din muskulatur rör sig. Om du t ex har en stark bäckenbottenmuskulatur så kan den påverka hur bra koppen sitter emot musklerna när du t ex omväxlande spänner och slappnar av, som du kan göra t ex under simning. När vi rör musklerna eller spänner och slappnar av, så kan vi påverka placeringen, som när vi t ex krystar för att flytta koppen neråt när vi ska ta ut den. Av den anledningen så måste ju en del plocka ut koppen när de ska bajsa, medan andra måste göra det redan när de kissar.
    En lösning kan ju vara att testa en kopp som är stadigare än den som du har, för att se om den orkar stå emot muskelrörelserna även under simningen.
    Hälsningar
    Annelie

 12. Malin says:

  Hej!
  Jag undrar om någon har erfarenhet av att cykla med menskopp. Kanske att man upplever att koppen trycks in eller så.

  Tack för en mycket bra sida med mycket bra information.
  Jag är väldigt nöjd med min Fleurcup!

  • Annelie says:

   Hej!
   Vi kan väl fråga de som läser här!
   Jag kör spinning själv, och upplever inga problem.
   Som vanligt kan man väl göra så innan man idrottar, om man t ex vet att man blöder intensivt, att man tömmer och stoppar in så nära aktiviteten som möjligt. Gärna att man ser till att förse koppen med så mycket luft som möjligt (vicka koppen framåt/bakåt och åt sidorna tills luft slipper in (kan låta lite slurpande)) så att den är fylld med luft och orkar sitta expanderad mot dina slidmuskler. Då har man ”säkrat” så gott man kan innan.
   Hälsningar
   Annelie

  • Alice says:

   Jag är nybörjade med koppen, men jag har testat att cykla och det fungerar utmärkt!

   Fast då har jag den inte längst ut, utan lite längre in. Har ingen en aning om hur det blir om man har den ”vanligt”.

   Lite sent svar kanske 😛

   • Annelie says:

    Hej!
    Du får gärna berätta lite mer om hur du kom fram till var menskoppen skulle sitta! Kanske kan det hjälpa någon annan, tänker jag 🙂
    Hälsningar
    Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *