Under denna underrubrik i huvudmenyn samlas frågor som inte har en egen huvudrubrik.
Saknar du något i denna meny? Lämna en kommentar på sidan!

21 tankar om “Övrigt

  1. Nea says:

    Hej! Jag har lagt märke till att era svenska menskoppar är gjorda av TPE medans era andra (samt de flesta andra på marknaden) är gjorda av silikon. Som ni har sagt i tidigare frågor så är båda materialen helt ofarliga. Jag undrar däremot om det är någon skillnad på materialen. Är det olika mjuka? Håller olika länge? Jag läste någonstans att TPE inte är like hållbart som silikon och att man därför skall vara mer försiktig mer att koka menskoppar i TPE. Stämmer detta?

    En annan fråga helt orelaterade till den tidigare är vad som är bäst mjuk eller hård menskopp? Jag läste någonstans att mjuka är mer bekväma men samtidigt har svårare att veckla uppsig. Vad har era menskoppar för mjukhet/hårdhet jämfört med resten av marknaden?

    • Annelie says:

      Hej!
      Om du sköter din menskopp enligt anvisningarna, så håller den länge. Det är tyvärr svårt att säga någon exakt livslängd på en menskopp, oavsett material. TPE-menskoppar kokas och rengörs enligt samma anvisningar som silikon-menskoppar.
      När vi jämför material så är det viktigt att komma ihåg att sammansättningen i en elastomer (plast) inte är lika, så det finns inte bara en sorts medicinskt klassat silikon eller en sorts medicinskt klassad TPE, utan många olika som tillverkas av många olika företag i världen. Deras sammansättningar av materialet är ofta hemliga för utomstående och varje företag lägger ner mycket tid och pengar på att ta fram material som ska vara bättre än konkurrenternas. Det är ju lika i olika företags bindor eller tamponger, där själva produkten är sammansatt av olika ämnen som varierar från olika tillverkare. De har alltså olika lösningar på våra behov.
      När det gäller mjuka kontra stadiga menskoppar så är det bra att det finns olika menskoppar, eftersom alla har olika förutsättningar och kan hitta sin favorit. Det finns dock ingen regel att mjukare menskoppar skulle vara mer bekväma än andra. En menskopp som sitter bra i slidan känns inte, oavsett hur stadig den känns när du håller den i handen.
      Vad som är mjukt respektive stadigt är tyvärr svårt att svara på generellt, eftersom en menskopp kan ha en mjuk kopp-del och en stadigare kant – är den då mjuk eller stadig? Och en kopp som vi tycker är mjuk kan av andra uppfattas som stadig eller kanske t o m hård.
      Beklagar att vi inte kan svara mer konkret än så här och hoppas att du kommer framåt i dina funderingar!
      Hälsningar
      Annelie

  2. Hanna says:

    Hej!

    Jag har precis köpt en ny menskopp och vill åtevinna min gamla kopp på rätt sätt. Vart ska den slängas? Har hittat lite olika information på nätet hittills, vad rekommenderar du?

    • Annelie says:

      Hej! Det finns idag tyvärr ingen återlämnings-/återbruksfunktioner för menskoppar, vilket ju egentligen vore det bästa.
      Det beror på att menskoppar är gjorda i olika länder, av olika tillverkare och av olika material. Att skicka sina använda menskoppar till någon central punkt kanske i ett annat land går ju dessutom lite emot hela tänket att visa hänsyn för miljön.
      Din menskopp måste förbrännas när du inte ska använda den mer. Det finns idag inget annat sätt att ta hand om en menskopp som inte ska användas mer. Klipp sönder koppen i mindre bitar och lägg den i avfallet/soporna som ska förbrännas.
      Hälsningar
      Annelie

  3. Maja says:

    Hej. Jag undrar kring riskerna med att använda silikon/plast i så nära och långvarig kontakt med slemhinnor? Jag misstänker att ni forskat mycket kring riskerna men hittar ingen fakta om det. Jag tänker till exempel på hormonstörande ämnen och otäcka kemikalier som eventuellt tas upp av kroppen.

    Maja

    • Annelie says:

      Hej!
      Eftersom det finns ca 70 olika menskoppsmärken i världen och säkert lika många menskopps-kopior i världen, så kan inte all information om menskoppar gälla för alla.
      Det finns heller ingen oberoende information/undersökning av den här typen som du efterfrågar.
      Det beror på att alla tillverkare har olika ”recept” på hur de tillverkar materialet i koppar.
      Det finns inget ”standardmaterial”, utan, som du skriver, så förekommer silikon, TPE och gummi i koppar. Och dessutom andra plaster, gissar jag, i billiga kopior runtom i världen. Alla har olika egenskaper. Men gemensamt för de som vi säljer är att de är helt fria från latex, och ämnen som är kända för att vara hormonstörande som BPA och ftalater.
      Silikon och TPE-plast är så härdade material att alla beståndsdelar finns förseglade inne i materialet. Det gör att inget av ämnena i materialet kan börja transporteras ut ur det, och in i slemhinnor etc.
      Men ett billigt producerat material kan vara sämre och kan medföra att ämnen inte stannar i materialet utan släpper ut ämnen ur plasten eller silikonet – och det är därför det är viktigt att känna till och lita på koppen som du använder.
      Ett tips är att inte köpa koppar som är avsevärt billigare än andra. Titta efter om förpackningen ser billig ut, med dåliga översättningar på texterna etc. Det betyder per automatik förstås inte att materialet är dåligt, men en helhetsbild kan ge signaler om det är ett seriöst märke eller inte.
      Googla och läs vad tillverkaren skriver, om det finns kontaktinformation på webbsidan, och maila dem och fråga direkt – undersök om svaren som du får gör att tillverkaren känns trovärdig.
      Silikon och plast av hög kvalitet används av de stora, etablerade märkena i världen.
      De menskoppar som säljs i USA är de enda i världen som godkänts av en myndighet; FDA (motsvarande vårt Livsmedelsverket och Läkemedelsverket). Men bara för att produkter inte godkänts av FDA betyder inte att de inte är bra för oss. Det är bara större företag som har råd att gå igenom processen att ansöka till och bli godkända av FDA. Många av t ex spiraler som vi använder i Europa är inte godkända av FDA, medan våra ansvariga här i Europa anser att de är säkra.
      Det här är ett viktigt ämne och jag tycker det är bra att vi tänker på det här – inte bara när det gäller menskoppar.
      Hoppas det besvarar din fråga!
      Hälsningar
      Annelie

      • Camilla says:

        Är det en garanti från er sida att inget av ämnena i era menskoppar läcker ut och börjar transporteras runt i koppen? Och om ni kan garantera det – hur länge håller ni den garantin. För som vi alla vet blir plaster gamla och ju äldre de blir desto ostabilare blir det och risk för läckage ökar.

        • Annelie says:

          Hej!
          Jag vet inte hur mycket du känner till om polymer, som plaster kallas i vardagligt tal. Både silikon och TPE är elastomerer, och olika elastomer förekommer i de flesta menskoppar, precis som vi våra.
          Polymer som är godkänt i medicinska applikationer/produkter innehåller inte ämnen som är kända för att vara farliga för kroppen och kan användas längre perioder inne i kroppen. Materialen har alltså testats för att uppfylla kraven som finns för ”medicinsk kvalitet”, som är den näst högsta säkerhetsklassen. Det betyder att om menskoppens material på något sätt skulle skadas eller bli gammalt, så är ingen skada skedd när det kommer till din säkerhet. Menskopparna som finns i vår webbshop uppfyller som minst dessa krav eller ännu högre, d v s en säkerhetsklass för material som vanligen används för t ex implantat och som kan sitta permanent i kroppen utan risk för personliga säkerheten.
          Hälsningar
          Annelie

  4. emmy says:

    Hej! Jag köpte menskopp för ett tag sedan men har inte vågat använda den än pga att jag läste skötselråden och där stod det att det är viktigt att tvätta den med tvål och vatten mellan varje gång. Och med en tvål med samma PH värde som slidans samt gärna parfymfri. Jag är vegan så utbudet av tvålar är inte så brett. Den handtvålen jag använder är en sk ”naken” tvål (http://shop.goodstore.se/tval-apelsin-100g-faith/139-0) för att minska att man behöver en förpackning till själva tvålen. Men jag har varit osäker på om det verkligen är så hygieniskt att använda den till min menskopp. Borde jag köpa en pumptvål istället då? Dem jag har hittat innehåller uteslutande en doft (som tex den här: http://shop.goodstore.se/handtval-aloe-vera-tea-tree-300ml-faith/172-0). Är det isf bättre att jag tvättar den med en intimtvätt (http://shop.goodstore.se/intimtvatt-200ml-faith-in-nature/197-0) istället för en tvål med lukt? Jag är en väldigt nybliven vegan så jag har inte så bra koll på allt utbud än och det känns så dumt att jag hindras att använda min menskopp för att jag inte har koll på vilka tvålar som funkar eller ej.
    Tack i förhand!

    • Annelie says:

      Hej! Bra att du kollar, så att du slipper vara orolig.
      Jag skulle säga att det viktigaste – oavsett tvål – är att du ser till att alla tvålrester sköljs bort efter du tvättat den.
      Koppen tar inte skada av tvålen på något sätt, utan det enda är risken att tvålrester följer med in i slidan och där skapar obalans, sveda, klåda eller liknande.
      Så är du bara noga med detta, så spelar det ingen roll, egentligen.
      Jag måste erkänna att jag, efter många år med kopp, slarvar med tvål överhuvudtaget. Jag sköljer av min kopp och struntar ofta, på grund av lathet/tidsbrist, i tvålen.
      Men om du är en person som är väldigt känslig för infektioner så ska du ta alla rengöringstips på allvar och vara jättenoga med handhygienen.
      Jag hoppas att detta lugnar dig lite, så att du vågar sätta igång med din kopp nästa mens 🙂
      Hälsningar
      Annelie

  5. Sofia says:

    Hej! Jag ska resa iväg till landsbygden i Nicaragua och bo där i fem månader. Tillgång till rinnande vatten är inte något jag räknar med men funderar på om jag kan ta med menskoppen ändå. Om den kokas före och efter varje mensvecka? Vad tror du?

    • Annelie says:

      Hej!
      Det tror jag.
      Se bara till att du tvättat händerna noga innan du ska ta ur, tömma etc menskoppen. Så att dina händer är helt rena varje gång. Om du är osäker, låt då bli att ta ut den just den gången du kissar etc. Handhygienen är allra viktigast!
      Jag har skrivit mer tips om tvätt/rengöring här: https://menskoppen.se/faq/skotsel/tvatt
      Hälsningar
      Annelie

  6. Matilda says:

    Hej! Jag undrar om menskoppen kan ta skada av att jag använder intimolja när jag tvättar mig? (frågan gäller både vid isättning av menskopp efter användande av olja och om jag duschar och tvättar mig med koppen i – till exempel på gymmet). Man säger ju att olja förstör silikon…

    • Annelie says:

      Hej!
      Det med oljan stämmer – om du har en menskopp av silikon så ska du inte låta oljan komma direkt på menskoppen, eftersom det kan bryta ner materialet. Men om du tvättar dig på utsidan med intimolja utan att det kommer på menskoppen så är det ju ingen fara.
      Hälsningar
      Annelie

  7. Sara says:

    Hej!
    Jag upplever att jag blir mer kissnödig av att använda menskoppen. Det känns lixom som att blåsan är mer full än vad den egentligen är. Är det så att koppen är för stor om den trycker lite på blåsan (har storlek B) ? Eller är det så att jag, som ny användare, inte har vant mig helt? I övrigt sitter den jättebra och trots att jag är ny på det upplever jag inga större problem.
    /Sara

    • Annelie says:

      Hej!
      Om det gör ont, så ska du inte använda menskopp innan du vet säkert att du inte gör dig illa.
      Om det mest bara är obehagligt, så kan du ge dig själv lite tid med koppen, försöka ha den längre ner, kanske?
      De flesta frågetecknen brukar rätas ut efter ett par tre mnånader med kopp.
      Om du upplever fortsatta problem, så kan du maila oss på support@menskoppen.se
      Skriv din ålder, hur mycket du blöder och vilken kopp och storlek du har.
      Hoppas det ordnar sig ändå!
      Hälsningar
      Annelie

  8. Lena says:

    Hej!

    Jag undrar om det finns ngn med erfarenhet av att använda menskopp och ha myom (inåtgående)? Kan det bli svårt att få menskoppen att sitta bra?
    Undrar Lena.

  9. J says:

    Jag har använt menskopp i ca ett halvår (femmecup). Är 17 år gammal och det har funkat bra, förutom en sak. När jag tar ut koppen kommer det ju blod på slidväggarna och när jag sätter in den igen torkar den ju inte upp det blodet, som tamponger gör. Jag försöker att tvätta mig och koppen sitter precis innanför slidöppningen men det blir alltid lite blod kvar som sedan kommer ut, vilket betyder att jag måste ha trosskydd även om koppen inte ens fylls till hälften. Detta är lite störande då det kliar att ha trosskydd för mig. Finns det något sätt att undvika detta läckage?

    • Annelie says:

      Hej!
      Det här är ju ett problem som uppstår precis som du säger, på grund av att menskoppen inte suger upp allt som kommer i dess väg (som tampongen gör). Det enda som man kan göra, är att torka runt koppen och i slidan efter man satt in koppen.
      Hälsningar
      Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *