När du ska ta ut din menskopp, så måste du lätta på förseglingen som håller koppen på plats.
Annars kan ett sug uppstå, som kan vara obehagligt och i värsta fall smärtsamt.
Det mest effektiva sättet att bryta förseglingen är att antingen ta ett stadigt tag med tre fingrar runt koppens botten/sidor och klämma ihop. Kan du även vicka koppen samtidigt lite mjukt åt sidorna, så kommer förseglingen att släppa och menskoppen kan lugnt vickas ut.

Du kan även behöva knyckla ihop/trycka ihop koppen längs sidorna, så att den blir mindre, när du tar ut den. Det gör du genom att ta ett stadigt tag runt koppen (ovanför piggen om du har den kvar) och knöla ihop. Eftersom du sitter på toa, så gör det inget om det läcker.

Lämpligast är att ta ut menskoppen när du sitter på toalettstolen.
Vissa kan både kissa och bajsa med menskoppen inne, men när du bajsar kan det hända att krystningar trycker ut menskoppen lite. Därför har många för vana att alltid passa på att tömma och rengöra koppen i samband med det.

Film

Nu finns film om uttagande på vår Youtube-kanal: www.youtube.com/watch?v=NetGX3vFLYA

Gör så här
När du ska ta ut menskoppen. Gör det när du sitter på toa – då har du bäst förutsättningar. Kläm ihop koppen så bryter du förseglingen som håller den på plats.
När du ska ta ut menskoppen: Gör det när du sitter på toa – då har du bäst förutsättningar. Kläm ihop koppen så bryter du förseglingen som håller den på plats.

1. Stick in ett finger på sidan av koppen för att trycka in den lite. Då bryts förseglingen. En annan variant kan vara att ta ett nyp-tag med tumme och pekfinger och klämma ihop koppen något för att bryta förseglingen. Då har du redan ett tag för att föra ut koppen.

2. Var försiktigt när du lyfter ut koppen, så att du inte spiller. Den ska föras ut försiktigt i samma vinkel som slidan, som lutar bakåt (slidan går inte rakt upp i kroppen). Ta det lugnt första gångerna, så går det bra. När koppen kommer ut ur kroppen, håller du den horisontellt, så den inte spiller. Men var inte rädd för att trycka ihop koppen så att den inte blir så stor för dig. Om du knycklar ihop koppen, så kan den spilla lite, men eftersom du sitter på toa så gör det inget.

3. Se gärna efter hur mycket du blöder, så lär du känna din kropp. En del menskoppar har måttangivelser, så du kan jämföra och se dina blödningsmönster.

4. Om koppen hamnat långt in och därmed är svår att nå; Krysta lite grand några gånger – lugnt och korta krystningar – (liknar muskelspänningen som du gör när du ska bajsa) och känn hur menskoppen rör sig mot slidöppningen lite var gång. Då kommer den neråt och det kan det vara lättare att nå den. Få inte panik. Ta en paus och försök tänka på annat och prova igen efter en stund.

”Vandrar” ofta uppåt

Slidan är ungefär 10 cm djup i ett icke upphetsat tillstånd. (När vi blir sexuellt upphetsade så påverkar det storleken på slidan – olika mycket för alla, så klart.) Om du ofta har problem med att menskoppen ”vandrar” uppåt och att den ofta är väldigt full, så kanske du behöver ta ut den oftare för att tömma den eller köpa en kopp som rymmer en större blödning.
Det är viktigt att under de första mensperioderna ta ut och tömma menskoppen ganska ofta, även för att kontrollera att du hittat ”rätta” stället för menskoppen, så att du undviker att den blir överfull eller sitter för dåligt fast och därför vandrar uppåt. Ca var 2–3 timme mellan tömningarna är bra i början.

PROBLEM 1: Att inte få ut menskoppen

1. Först och främst: Ta det lugnt – inget kan ”försvinna” inne i slidan, som är formad ungefär som en 10 centimeter lång ficka.
Det är viktigt att du tar det lugnt så att dina muskler slappnar av, för om de är avslappnade så är det lättare för dig att nå koppen. Det är ju dina muskler som håller menskoppen på plats. Du använder samma bäckenbottenmuskler om du t ex gör uppehåll när du kissar eller för att bajsa.
Gör det som du brukar göra för att slappna av; andas djupt, ta ett bad eller en dusch och försök tänka på annat.
Om du upplever smärta så bör du dock alltid kontakta sjukvården, för att undersöka vad som kan vara anledning till smärtan. Du ska inte få ont av att använda menskoppen.
2. Sätt dig hukande på golvet i badrummet, i duschen eller badkaret – vad som känns mest bekvämt. Det kan också funka att sitta på toan och sätta upp ena foten på toalettringen.
När du sitter på huk så trycks slidan ihop, och du kan nå koppen lättare. När du krystar små krystningar sittande på huk, så flyttar sig menskoppen neråt.
3. När du gör dina små krystningar, så kan menskoppen åka tillbaka in mellan krystningarna, men efter cirka 5–10 krystningsrörelser eller något mer så har menskoppen sannolikt kommit så långt ner i slidan att du kan nå den med fingrarna.
4. Var uppmärksam när du ska ta ut koppen, så att du inte tar ut den för fort!
Du behöver släppa in extra luft när du tar ut menskoppen, även om den varit längre in i slidan än vanligt.
Suget som uppstår om du inte sakta för ut koppen kan vara obehagligt. Om du gör det sakta och försiktigt, så undviker du det obehagliga suget.
Om du kan, vicka lite försiktigt på koppen när du för ut den för att släppa in lite luft i taget.

PROBLEM 2: Menskoppen sitter för hårt fast

Menskoppen hålls fast av dina muskler tack vare en försegling.
Om den här förseglingen blir för stark, så kan det suga till lite när du tar ut koppen. Detta är för de flesta inget problem, medan andra kan tycka att det känns obehagligt.
Det gäller förstås att hitta den perfekta balansen med en försegling som är lagom stark att hålla menskoppen på plats, men som inte gör ont när du ska ta ut koppen.
Om förseglingen är för stark och det känns som om menskoppen sitter fast:
1. Tvätta händerna och stoppa in långfingret längs med sidan på koppen. Använd fler fingrar om du kan, så att du får ett bra grepp kring koppen. Tryck till med ett eller alla fingrar.
2. När du trycker till, så kan du kanske höra ett slurpande/pysande ljud eller så känner du hur koppen trycks ihop.
3. Håll i koppen så stadigt du kan, och tryck ihop den ännu mer om du behöver för att den ska kunna tas ut.
4. För ut den sakta, en liten bit i taget.

64 tankar om “Hur ta ut menskoppen? – Om uttagande

 1. Lina says:

  När jag sätter min kopp på plats så sätter den sig liksom runt livmodertappen, det fungerar bra för mig och är inte obehagligt. Men jag undrar om det kan medföra någon risk när man tar ut den? Ibland får jag liksom inte vakumet att släppa helt när jag drar ut den och jag undrar om det kan vara skadligt för livmodertappen? Att den kan ”dras med” neråt eller liknande? Är orolig för att tappen ska ta skada och orsaka nån form av framfall eller så.

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är, precis som du själv skriver, alltid viktigt att säkerställa att undertrycket är borta innan du för ut menskoppen.
   Det finns inga rapporter om att menskopp skulle kunna skada livmodertappen vid normal användning.

 2. Sara says:

  Hej! Jag är lite orolig kring detta med att ta ut menskoppen! Jag får liksom inte in mer än ett finger i min slida, hur ska jag då kunna nypa tag om menskoppen?

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du känner dig osäker på menskopp, så vänta med att köpa en menskopp. Det finns en risk att det inte funkar så bra om du t.ex. är orolig för att kunna ta ut menskoppen, för då kan du omedvetet spänna dig och då kan det påverka hur bra det går. Så istället för att stressa fram ett beslut, läs på mer, googla och kolla på Youtube, så kanske du kommer framåt i funderingarna och känner dig mer redo att prova längre fram.
   Hälsningar
   Annelie

 3. Lisa says:

  Hej!
  Jag har precis börjat använda menskopp och jag tycker det fungerar bra. Jag är bara orolig för en sak, när jag ska ta ut min menskopp så trycker jag ihop den ganska mycket så att jag kan få ut den, men då trycker jag även ut nästan allt blod ur koppen också så att det blir kvar i kroppen. Är det farligt?

  • Annelie says:

   Hej!
   Först vill jag säga att om du är orolig för din hälsa när det gäller det här eller något annat, så är det alltid bäst att uppsöka ungdomsmottagning/gynekolog/hälsocentral etc, så att du kan få ordentliga svar som rör dig personligen. När jag svarar här i kommentarer, så blir det generellt, och kan inte ersätta rådgivningen som du får hos en vårdutbildad person.
   Under mens så finns det blod i slidan, som när du tex sover och har en binda på dig, så kan du ibland känna att blödningen kommer ut när du kliver upp ur sängen, så det är inget farligt.
   Men om du under långa tider går med samma blod i slidan så är det ju förstås inte bra. Du bör alltid ta ut menskoppen åtminstone var 12:e timme för att tömma den och rengöra den. Om du sedan tidigare har problem med bakteriell vaginos, så bör du ta ut koppen ännu oftare, som t ex var fjärde timme, så att blödningen kan passera ut ur kroppen och du kan rengöra koppen. Kom ihåg alltid att ha rena händer när du hanterar koppen, så att inte bakterier följer med koppen in i kroppen igen.
   Hälsningar
   Annelie

 4. Ida says:

  Hej!
  Jag har börjat använda menskopp för första gången idag och allt känns bra förutom uttagandet. Jag har ganska långa naglar och lyckas hela tiden nypa mig själv när jag ska ta ut den, aajjj!! Något tips, förutom att klippa av mig naglarna?
  Tack för en bra sida 🙂

  • Annelie says:

   Hej!
   Du skulle kunna testa att sätta ett toapapper mellan koppen och fingrarna och se om det hjälper till lite, så att inte naglarna kommer direkt emot kroppen. Jag vet att det finns de som har mycket långa naglar och som hittat sätt att få det att funka. Hoppas du kommer framåt i användningen!
   Hälsningar
   Annelie

   • Ida says:

    Hej!
    Får verkligen inte till det. Kan man sy fast ett snöre i piggen tror du? Så att det blir lite som en tampong?

    • Annelie says:

     Hej!
     Jag skulle inte rekommendera det eftersom en menskopp inte ska dras ut på samma sätt som en tampong. Det är mycket viktigt att du kan ta tag i koppens botten och vicka ut den/knöla ihop den så att förseglingen bryts. Annars finns det risk att livmodertappen eller vävnad sugs med utåt och det kan göra ont.
     Hälsningar
     Annelie

 5. Emelie says:

  Hej!
  Jag har börjat på minipiller nyligen och har därför haft mens nästan hela tiden och då haft i menskoppen (och tömt såklart) i ca en månad. Nu de senaste dagarna har det inte varit något blod i menskoppen men när jag tagit ut den har jag börjat blöda (vet inte om det är mens eller om det är pga att jag tar ut den). Sedan när jag tömmer nästa gång är det int heller något blod i men jag börjar blöda efter jag tagit ut den. Så undrar mest om det kan vara pga menskoppen och att den typ river eller inte är bra för min slida eller något?

  • Annelie says:

   Hej!
   En menskopp ska inte orsaka blödning, så det här behöver du låta en barnmorska eller läkare kolla på, så att allt ser fint ut.
   Hälsningar
   Annelie

 6. Karin says:

  Hej!
  Jag provade koppen för första gången idag och utan mens för att vara förberedd. Den gör varken ont att sätta i eller ta ut, dock så får jag som en molande värk i nedre delen av magen, lite som mensvärk. är det något som går över, eller bör jag ta ut den?

  • Annelie says:

   Hej!
   Jag har sett att företag ibland skriver att du ska prova koppen innan mens, men jag brukar avråda från att prova innan du har mens, främst för att det inte ger något bra resultat.
   Slidan före mens är ganska olik slidan under mens: Under de mest intensiva mensdagarna så är hela slidan betydligt slappare och fuktigare än annars, det senare självklart på grund av själva blödningen. Vissa har dessutom svårt att ens få in menskoppen under de dagar som de inte har mens, eftersom slidans muskler då är betydligt mer sammandragna.
   Eftersom du heller inte får något läckage när du inte har mens, så kan du om du testar innan mens tyvärr heller inte se om menskoppen funkar eller ej.
   Egentligen så är det allra bäst att vänta tills du blöder ordentligt, så att slidan är så slapp och hal som möjligt första gångerna du provar. Hoppas det funkar bättre då!
   Fullständig bruksanvisning:
   Hälsningar
   Annelie

   • Louise says:

    Hej,
    Vad jag förstår så menar Karin att hon ville vara förberedd med att veta hur menskoppen fungerar så att hon slipper frågetecken den dagen mensen kom. Smart Karin!
    Jag har samma problem som Karin när det gäller molvärk i magen efter uttagandet av menskoppen och har det fram till nästa byte. Är detta normalt?

    • Annelie says:

     Hej!
     Menskoppen ska inte orsaka värk eller obehag. Det vore bra för dig att försöka förstå var värken känns, om det möjligen är så att menskoppen kommer emot något som t ex livmodertappen, urinröret eller bak mot tarmen eller liknande. Utifrån det så kan du fundera om en kortare/smalare/mjukare kopp skulle kunna lösa problemet.
     Hälsningar
     Annelie

 7. Ellen says:

  Tycker menskopp är himla bra! Ja kommer absolut fortsätta använda min. Men! Ett problem för mig är att när koppen sitter i och jag ska ta ut den, så får jag inte in mer än ett finger. Jag är nog väldigt trång kanske, men att få in både tumme och pekfinger för att ta tag i själva koppen, är helt omöjligt för mig. Det får inte plats där inne!! Jag får ha min kopp väldigt långt ner, och bara ta tag i ringen längst ner. Ja, det blir ett vakuum som är obehagligt, men det går inte på något annat sätt. Förstår inte hur man kan få in två fingrar när koppen sitter där!

  • Annelie says:

   Hej!
   För att bryta förseglingen, så kan du ta ett ordentligt tag kring koppens botten och antingen bara knöla till koppen ordentligt eller vicka till den ordentligt (så mycket du kan) och sedan vicka ut den (omväxlande vicka framåt/bakåt). Med båda de sätten, så bryts förseglingen och du bör kunna plocka ut koppen.
   Hälsningar
   Annelie

   • Ellen says:

    Å jag vet ju det, men jag kan ju inte få tag i koppens botten, eftersom jag inte får in två fingrar… det går ju inte att greppa med bara ett finger tyvärr..

    • Annelie says:

     Hej igen – jag förstår!
     Då finns bara rådet att försöka flytta koppen neråt med hjälp av små korta krystningsrörelser, tills du kan nå botten.
     Du kanske skulle behöva kolla efter en längre kopp eller som har en längre pigg, så att du lättare kan få tag i koppen?
     Om du gör vår enkät på https://menskoppen.se/enkat-menskopp så kan vi försöka hjälpa. Om du gör den och när du svarar på vilka skydd som du använder, skriv vilka engångsskydd som du använder, så kan vi se hela bilden.
     Hälsningar
     Annelie

 8. Alina says:

  Hej. Har precis skaffat menskopp. Min livmodertapp sitter ganska långt ner och speciellt under mensen. Menskoppen liksom suger sug fast runt tappen. Men den varken läker eller är svår att få ut. Undrar bara om detta är normalt och om det är farligt på något vis?

  • Annelie says:

   Hej!
   Menskoppen ska alltid sitta som (o) nedanför livmodertappen, eftersom mensblödningen kommer ut genom livmodertappen. Om livmodertappen sitter snett eller bredvid koppen, så blöder vi förbi menskoppen.
   Vissa har en lågt placerad livmodertapp och då behöver koppen sitta som du beskriver, lite mer omslutande kring tappen. Vissa klarar inte detta alls, utan de upplever smärta vid minsta beröring av livmodertappen.
   Eftersom du inte verkar ha några problem med att koppen sitter där, så ser jag inga problem med det. Du bör tänka på att vara mycket försiktig och verkligen bryta förseglingen, så att du inte drar i livmodertappen när menskoppen ska tas ut.
   Hälsningar
   Annelie

 9. Sandra says:

  Hej! Det är första gången jag avvänder min menskopp när jag har mens. Men jag tycker att den åker in väldigt långt in så den blir lite svår att få ut. Jag har inte behövt ta bort piggen alls utan allt åker in en bit. Har jag för liten menskopp?

   • Annelie says:

    Hej!
    Det går tyvärr inte att svara på dina funderingar utifrån den här informationen. Du bör maila den som sålt menskoppen till dig och berätta mer om dina förutsättningar (blödning, ålder, ev graviditeter etc) och berätta vilken kopp och storlek som du har. Då kan du få ett bra svar från de som ”kan” sin kopp bäst.
    Hälsningar
    Annelie

 10. Klara says:

  Heeej! Är 14 år. Har bara testar min lilla ladycup en gång men tyckte det gjorde så fruktansvärt ont att ta ut den. Lyckades vika den inne i slidan till ett U men den var ändå för stor för att enkelt kunna ta ut. Kan det vara så att min slidöppning heltenkelt är för liten för att jag ska kunna använda en menskopp?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är svårt att svara generellt, men regeln som jag alltid har är: Om det gör ont så ska du inte tvinga dig själv. Ingen ska uppleva smärta av sitt mensskydd, inte heller menskoppen.
   De allra flesta har lite trubbel i början, men ingen ska behöva utstå smärta. Det är ett tecken på att du istället ska låta det vara ett tag.
   Du kan gärna maila Ladycup om råd, eftersom de känner sin kopp bäst.
   Sedan tycker jag att det kan vara bra att ta med menskoppen till din ungdomsmottagning och fråga om råd. Då kan de se både menskoppen och din kropp och slida, och det är det allra bästa för att kunna skapa en bild av dina förutsättningar.
   Hälsningar
   Annelie

 11. Maggan says:

  Första gången jag skulle använda en menskopp så fick jag in den för långt och fick inte ut den.. Den hade fastnat i mig och jag fick panik. På den tiden fanns det ingen riktig information heller om hur man fick ut den. Efter mycket panik & om och men, så fick jag ut den.
  Efter det blev jag öm i underlivet och har mer eller mindre blivit extra känslig. Vill kunna använda den och testa och sätta den längre ner. Men vet inte om jag vågar igen.

  • Annelie says:

   Hej!
   Första rådet är att inte stressa fram ett beslut, låt det ta lite tid innan du slår till igen, läs på, kolla på filmer etc.
   De flesta av oss får olika problem/utmaningar i börja, men efter några dagar så känns det mesta under kontroll.
   Eftersom det idag finns över 70 olika menskoppsmärken, så kan det vara bra att ta råd om vilken du ska köpa så att du har en som passar dig och din blödning.
   Men, som sagt, läs på och se om du efter ett tag känner dig ännu säkrare på att prova igen 🙂 Gör då gärna vår enkät på menskoppen.se/enkat-menskopp
   Hälsningar
   Annelie

 12. Mia says:

  Hej! Jag har fått en menskopp men jag är grymt orolig för att använda den. Jag är nämligen väldigt överviktig och iom att jag har en mage i vägen så är jag osäker på om jag kan få tag i menskoppen eller ens kunna bryta förseglingen. Jag får tex bara in ett av mina egna fingrar och det är inte ens till första knogen. Jag vågar inte prova heller då min partner bor 40 mil bort. :/

  • Annelie says:

   Hej!
   Oavsett anledning, så ska du inte använda menskopp om du inte känner dig helt övertygad.
   Många skriver till mig och säger att kompisar försöker övertala dem att använda menskopp för att det har funkat för dem.
   Men ingen ska göra något som går emot deras egen vilja eller känslor – det gäller även menskoppar.
   Om du inte känner dig säker på att du vill prova, avstå tills du känner på annat sätt.
   Det är viktigt för alla att läsa på mycket innan du börjar använda menskopp.
   Läs under fliken Vanliga frågor och svar här på https://menskoppen.se innan du börjar använda koppen så har du mycket kunskap inför de utmaningar som kan komma.
   http://youtube.com/menskoppen finns filmer med mig där jag t ex berättar om isättande och uttagande.
   http://facebook.com/menskopp kan du ställa frågor till tusentals andra om menskoppar – även om du själv inte börjat använda menskopp.
   Hälsningar
   Annelie

 13. Nicole says:

  Jag har bara testat min kopp en gång, och det gjorde väldigt ont att ta ut den. Så jag drar mig för att testa den igen, trots att jag vill att det ska fungera. Är det vanligt att det gör ont första gången man testar den? Det är väl egentligen inte så konstigt att det inte var så trevligt första gången jag satte in den samt tog ut den, så var det när jag började med tampong
  också. Men vill bara veta om det är normalt? Ska jag fortsätta att använda den och försöka med alla knep du har listat ovan?

  MVH

  • Annelie says:

   Hej!
   Om du får ont av menskoppen, så ska du inte fortsätta. Då kan du göra dig illa.
   Fråga istället den som sålt menskoppen till dig om råd, så att du kan få tips om vad som kan vara fel.
   Hälsningar
   Annelie

 14. Hejhej says:

  Hej! Jag har samma problem som en del andra beskriver, det gör ont runt slidöppningen när jag tar ut menskoppen. Jag försöker vika ihop den men det är svårt när det redan gör väldigt ont. Är menskoppen verkligen något för alla? Jag kan tycka att diskussionerna här är lika normativa som i övrigt när det gäller kvinnors kroppar. Gör det ont eller känns det inte bra så har du bara gjort fel eller också måste du öva lite, men gud förbjude att någon skulle gå tillbaka till bindor och tamponger. Alla ska i slutändan hylla menskoppen. Ni driver vad jag förstår ett kommersiellt företag, men är det rätt att skrämma upp folk med att de måste gå till läkaren om det gör ont att använda era produkter? Alla kroppar kanske inte reagerar positivt på penetration?

  Jag har använt menskoppen en eller några gånger per mens det senaste året och det blir inte bättre. Hur länge ska jag försöka? Hur många spaltmeter instruktionsmanualer ska jag läsa för att denna enkla mensskyddsmetod ska bli enkel? Som det nu är drar jag mig för att använda min menskopp eftersom jag vet att jag måste vara hemma i lugn och ro för att kunna ta ut den. Jag gillar menskoppen i övrigt – den känns bekväm när den sitter på plats att jag behöver inte byta ofta, men jag vet ändå inte om det är värt det. Jag har inte haft sex och vet inte om detta kan ha något med saken att göra, dock skriver ni själva att menskoppen är en produkt för alla.

  • Annelie says:

   Hej – och jag beklagar att du upplever obehag när du tar ut koppen!
   Om en menskopp har en för stor eller hård kant för din slida, så kan det skapa obehag när du sätter in och/eller tar ut. Det finns säkert andra alternativ som kanske är smalare eller mjukare etc.
   Och ja, jag är av den övertygelsen att det finns en menskopp för alla kroppar eftersom det nu finns omkring 40 olika menskoppsmärken och ännu fler storlekar, längder, hårdheter etc. Innan vi provar, så är det inte helt säkert att vi vet vilken kopp som passar, och en kopp som passar bra i några år kan börja fungera sämre när mina förutsättningar förändras, jag föder barn, får framfall eller dylikt.
   Men jag tvingar ju faktiskt ingen att prova menskopp, och jag måste inte övertyga alla om att kopp är det bästa eller enda alternativet.
   Om du inte vill använda menskopp, så måste du inte. Lika lite som jag måste använda tampong eller binda 🙂
   Hälsningar
   Annelie

 15. L says:

  Hej!
  Jag har haft min menskopp i några månader nu och jag ÄLSKAR den. Det tog mig bara en mensperiod att lära mig använda den och nu fungerar det finemang!

  Min fråga är hur starkt silikonet är. Jag har inte behövt klippa av den lilla antennen så jag antar att koppen sitter förhållandevis långt in hos mig. När jag ska ta ut den tar jag tag längst ut på antennen och drar i den, tills den är så pass långt ut att jag kan sticka in ett finger mellan och trycka ut luft ur själva koppen. När jag blivit mer van att hantera den har jag dock plockat ut den med bara en hand, och då struntat i att ta hjälp av andra handens finger utan i princip bara dragit i antennen. Detta blir ju en ganska stor påfrestning för silikonet och jag undrar om det finns risk att antennen går av?

  Ett annat litet problem är när jag ska på toaletten för att göra nummer två… När jag krystar åker även menskoppen närmare öppningen även om jag inte avser tömma den (tex om jag är på en offentlig toalett låter jag den hellre vara där den är). Men det är svårt att inte bry sig om den när jag känner hur antennen börjar sticka ut och detta stör mig i det jag håller på med… Min fråga är om koppen kan råka klämmas ut av bara farten? Eller är själva koppen för stor för att tränga sig ut genom slidöppningen utan att man lirkar lite med händerna? Har du nåt tips på hur man kan hantera denna situation?

  Tack för all hjälpsamhet!

  • Annelie says:

   Hej!
   Det finns 30 olika menskoppar i världen, och jag vet inte vilken kopp du har.
   Generellt kan jag säga att en menskopps pigg ska funka att dra i, men det är viktigt att du gör det varsamt – men då med tanke på slidan. Om baksuget blir för starkt så kan det bli smärtsamt i slidans mjuka delar.
   Vicka koppen åt sidorna och framåt/bakåt samtidigt som du sakta för den ut ur slidan.
   När du fått den så långt ner att du kan ta tag i koppens botten, så är det lättare att hålla tag i koppen och vicka den.
   När du vickar den, så kan luft slippa förbi koppens väggar och då är förseglingen bruten, d v s koppen är lättare att ta ut och piggen ska inte belastas så hårt.
   Om du har stark bäckenbottenmuskulatur, så kan koppen flyttas lite (eller mycket) när du bajsar.
   Antingen tar du för vana att alltid plocka ut koppen när du gör det i så fall, eller så tar du ut och sätter i koppen när du är klar.
   Om koppen hamnar ur sitt läge, även om det är bara någon millimeter, så känns det som ett litet skav, och då är det bäst att plocka ut den och sätta den rätt igen.
   Om musklerna är mycket starka, så kan koppen hamna mycket ur sitt läge när du bajsar, så då är det absolut bättre att ta för vana att plocka ut den innan, så att den inte av misstag ramlar ut och hamnar i toan.

   Hälsningar
   Annelie

 16. Anna-Karin says:

  Hej!
  Jag vill så gärna vara nöjd med min menskopp, för jag tycker i princip att det är en så bra produkt. Mitt problem är bara att det gör så himla ont! Att sätta in den eller att ta ut den är inget problem, utan för mig är problemet skavsår. Jag får sår på blygdläpparna av piggen, jag har klippt och klippt och har nu i stort sett ingen pigg kvar, trots det skaver det, nu i mynningen. Vad kan jag göra?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är viktigt att du kontaktar den som du köpt din menskopp av, eftersom den vet mest om koppen. Berätta vilken kopp och storlek du har, hur gammal du är och hur mycket du blöder och försök beskriva problemen som du gjort här.
   Hoppas det löser sig!
   Hälsningar
   Annelie

 17. Ylva says:

  Hej, jag hade absolut inga problem med min femmecup i början, men nu efter några månader gör det ont att ta ut den. Jag blir alldeles torr efter några dagar och den varken glider ut eller in så smidigt som jag skulle önska. När man tar ut den kan man ju inte vika ihop den helt och då blir den liksom för stor för slidöppningen. Vad ska jag göra?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det kan i perioder vara så att muskler och slemhinnor påverkas av t ex infektioner och att de blir känsligare.
   Är det något annat med din kropp som har förändrats under den här tiden?
   Jag gissar att du har försökt att vika ihop den så mycket som möjligt även när du tar ut den? Och att ta ut bara en liten del i taget?
   Att krysta så att slidmusklerna spänner emot kanske du också har provat?
   Hälsningar
   Annelie

 18. Hedvig says:

  Hej!
  Jag har lite problem när jag ska ta ut min nya femmecup; Precis när nästan ute, och jag byter grepp från att hålla i piggen till att hålla i själva koppen så jag kan vika ut den så börjar det läcka jättemycket! Vilket är rätt så dumt…Antar att jag ska göra på ett annat sätt?

  MVH Hedvig

  • Sanna says:

   Hej! Jag har också detta problem – hoppas nån vill svara!

   PS, svinbra hemsida detta! Saknar dock info om uttagande i kortversionen. Alla jag pratat med om detta har fått den på plats utan större problem men har haft svårt att få ut den (i början) så min tolkning är att huvudproblemet för de flesta ligger just här. Skulle gärna se en film om uttagande på samma sätt som ni visar filmer om isättande.

   Kram!

 19. Annika says:

  Hej, jag har köpt en Yuki storlek liten hos er. Jag får det att funka typ varannnan gång, men nu är jag på mensens första dag och blöder en del. Men jag upplever att koppen börjar läcka när den är typ halvfull (typ upp till det mittersta strecket), ska det vara så eller hur mycket ska den egentligen fyllas med för att räknas som ”full”? Behöver jag den stora koppen kanske? Jag är 29 och har inte fött barn, men har riklig mens första dagen på mensen. Skitirriterande att den läcker och jag har verkligen läst på olika forum om olika knep för att få den att inte läcka.

 20. Jessica says:

  Hej!
  Jag har precis köpt en kopp och är lite orolig över hur man ska ta ut den. Jag använder spiral och har hört att vakuumet som bildas även kan föra ut spiralen om man inte är försiktig. Jag har läst om detta redan men fattar inte riktigt hur de menar. För man kan ju inte ta upp hela fingret för att trycka ihop koppen så vakuumet försvinner ..? Behöver en mer detaljerad beskrivning… Tack på förhand!

  • Annelie says:

   Hej!
   Att en spiral kan följa med ut är så högst osannolikt. Jag har frågat min barnmorska om det och efter att hon svarat att den då måste ha suttit dåligt från början, och att själv ha både satt in och tagit ut spiral så tror jag att risken är minimal.
   Om menskoppen sitter nere, precis innanför slidöppningen, så når man lätt med ett eller flera fingrar för att knöla ihop koppen lite, så mycket så att förseglingen bryts.
   Menskoppen ska för de allra flesta sitta så lågt ner.
   Har du provat koppen ännu?
   Hälsningar
   Annelie

 21. Johanna says:

  Hej! Jag är inne på min tredje mensperiod med min Femmecup och jag älskar den! Det är så befriande att slippa bindor och tamponger, jag blöder dessutom ganska lite så jag behöver inte tömma min kopp speciellt ofta.
  Jag har dock ett litet problem när jag ska ta ut koppen. Allt funkar bra tills koppen nästan är helt ute, men när den översta kanten på koppen ska ut de sista millimetrarna precis vid slidmynningen gör det ont. Koppens kant är ju tjockare än resten av koppen så det är ju inte konstigt egentligen, men finns det något man kan göra för undvika att det gör ont? Tack!

  • Annelie says:

   Hej!
   Prova att klämma ihop kanten på koppen och trycka ihop den lite mer precis på vägen ut.
   Att vinkla den lite och föra ut en liten bit i taget samtidigt som du försöker slappna av i musklerna kan funka bättre.
   Annars kan jag säga att det med tiden kommer att bli lättare, även om det kanske är en klen tröst nu!
   Hoppas det blir bättre!
   Hälsningar
   Annelie

 22. Petra says:

  Hej!

  När jag fick min menskopp som jag beställde för några veckor sedan så testade jag den direkt eftersom jag ville känna mig för hur den funkade innan mensen kom.

  Jag gjorde som det stod och klippte av piggen en liten bit i taget men den stack ut och irriterade så då klippte jag av den helt. När jag haft koppen inne en timme eller så, och skulle ta ut den så hade den åkt galet högt upp. Fick knappt ut den. Många försök senare så gick det.

  Igår fick jag min mens och fick chans att testa den på riktigt.
  Samma sak hände igen! Den åker upp jättelångt och är nästan omöjlig att få tag på. Dessutom så läcker den. Jag har nu testat ett antal gånger att sätta i och ur, snurrat, vickat, krystat och försiktigt trycka till de lite till för att den ska suga fast ordentligt men den läcker iaf.

  Jag har en riklig mens. Blödde 15 ml på ca 1,5 timme men den börjar läcka redan efter en halvtimme så det måste innebära att det inte är tätt.
  Kan det vara så att jag är för stor i underlivet för att ha menskopp?
  Jag hade verkligen sett fram emot att slippa tamponger och bindor men nu verkar det inte som jag blir kvitt dom iaf.

  Hälsningar

  Petra

  • Annelie says:

   Hej!
   Jag beklagar att början med menskopp inte funkat som du tänkt! Det är bra att andra får läsa om dina erfarenheter, eftersom vi alltid säger att testningar av menskopp inte ska göras innan mens.
   Mer om var menskoppen ska sitta och varför man inte ska prova innan mens här: https://menskoppen.se/?p=1366
   Jag mailar dig direkt, så kan vi hålla direktkontakt den vägen!
   Hälsningar
   Annelie

 23. Katarina says:

  Hej

  Jag köpte en menskopp för ca 5 år sedan. Jag försökte verkligen använda den just på grund av miljö och kostnadsproblemen som uppstår med tamponger och bindor. Problemet är uttagningen och det är verkligen inte bara jag som upplever det. Det känns som om en uppdatering av konstruktionen skulle sitta på sin plats.

  Första gångerna jag skulle ta ut den tog det många försök tills jag fick ut den och då hade jag lyckats tillfoga mig rispningsskador i underlivet. Det är inte optimalt att man skall försöka få in flera fingrar i sitt eget underliv på toaletten om man är kall och kanske lite stressad. dessutom kan nog alla hålla med om att det är en anings slipprigt och halt på gummit och just därför blir det ännu svårare att få grepp om koppen.

  Finns det ingen vidare forskning på koppen? Konstruktionen har ju inte ändrats någonting på fem år trotts uppenbara problem med den. Menskoppen är en bra idé men den håller knappast för den breda massan som den ser ut nu.

  Jag använder inte menskoppen längre då det var för stressigt att inte veta om jag skulle få ut den eller inte. Jag vill också tillägga att jag följt alla punkter för hur man skall göra för att få ut den.

  Finns det planer på en ny design? Bättre grepp och lättare att släppa på vakuum?

  • Annelie says:

   Hej!
   Bra att du tar dig tid att skriva här, allt som har med menskoppar tar jag gärna upp på bordet och förbättringsförslag är det bästa av allt! Jag beklagar verkligen att du drabbats av problem som härrör till användandet av menskopp.
   Jag vill passa på att råda alla som upplever obehag att kontrollera om den kopp man valt innebär problem p g a sin fasthet/hårdhet etc och att man därför behöver hitta en ny som passar ens egna behov bättre. Sånt är tyvärr svårt att veta innan man provar, men grundregeln är att man inte ska ha ont av en menskopp och då inte heller när man sätter in eller tar ut den.
   Sedan du började använda menskopp för fem år sedan har det hänt mycket på marknaden. Det kan ha med spridningen av internet att göra, att vi har fått säkrare betalningslösningar som i sin tur gör att vi i högre grad handlar via nätet: Utan nätet skulle inte menskoppen ha en chans. Det är på forum, bloggar etc som vi kan få prata om menskoppar, medan dyrköpta reklamkanaler är bara för stora bind-/trosskydds-/tampongtillverkare. Internet är också betydelsefull för menskoppens spridning, utveckling etc.
   Idag finns ett 70-tal olika märken på marknaden som du i teorin kan handla från olika håll i världen. Här i Sverige säljs ett tiotal märken, och flera av dem har tagits fram och/eller modifierats under de senaste fem åren. Följaktligen finns det mjukare, greppvänligare koppar och säkert är fler på väg, som kommer att vara ännu bättre än det märket som du köpte.
   Men återigen; Det är synpunkter som dina som driver på utvecklingen och gör menskopparna bättre! I takt med att synpunkter och frågor kommer in, så kommer kunskaperna att öka även hos tillverkarna som i större utsträckning kan möta de faktiska behoven.
   Hälsningar
   Annelie

   • Katarina says:

    Det är ganska många som undrar varför det inte finns en ögla eller en liten kula som man kan greppa längst ner på koppen?

    • Annelie says:

     Hej!
     Det finns flera menskoppsmärken som har olika lösningar, bl a de som du nämner. Men med en extra detalj kommer också risken med att den skaver eller sticker ut ur slidan, så det är inte en lösning som passar alla. De allra flesta klarar sig utan någon pigg eller annan detalj, och klipper bort den helt.
     Hälsningar
     Annelie

 24. Karin says:

  Tyckte att det gjorde svinont att få ut den första gången, jag skakade ordentligt ett bra tag, men redan andra gången gick det bättre. Jag tror att ett vanligt fel är att bara dra ut den, när knepet är att få in ett finger emellan väggen och koppen så ofta som möjligt och gunga ut den lite. Om man kniper ett par gånger för att få ut den så långt som möjligt, får in ett finger emellan och sen kniper igen medan man tar tag med tummen kan man få ett rätt bra grepp. Många säger med att det är bäst att sitta ner, men om man gör det, testa att sätta upp ena foten på handfatet eller så för att sära lite till.

  • Annelie says:

   Hej!
   Bra tips, eftersom alla inte funkar lika.
   Man kan även sätta upp foten på toaringen om det känns bättre, eller bara försöka slappna av ordentligt i just slidmusklerna. Det är nåt man kan träna upp och bli bättre på med tiden.
   Hälsningar
   Annelie

 25. Helena says:

  Hej! Jag har precis köpt en kopp och att sätta in den är inga problem, det fungerar alldeles utmärkt, det är att ta ut den som är jobbigt. Det gör helt galet ont att ta ut den. Fattar inte vad jag gör för fel. Det är nästan så att jag fasar för nästa gång den behöver tömmas.
  Behöver hjälp, tack.

  • Annelie says:

   Hej – och jättebra att du tar upp det här på sidan!
   Ofta så hamnar fokus på insättningen och man glömmer bort uttagandet.
   Det är förstås så att det beror på var koppen sitter. Om koppen suger sig fast mot livmodertappen så kan det kännas annorlunda än om den bara sitter hårt fast.
   Om man har svårt att nå koppen, så kan man försöka krysta ner den, så att man når den bättre. Om du sitter på huk, så blir avståndet mindre mellan koppen och slidans öppning. Då kan det vara lättare att få ett bättre tag om koppen för att bryta förseglingen som gör att koppen suger sig fast.
   Hur har det varit för dig? Har du svårt att nå den?
   Om du kan nå den, så sitt gärna på toa när du ska ta ut koppen – det är bra att ta det för vana att sitta på toa när man ska ta ut koppen.
   När man sitter på toa så är det lätt för slidan att slappna av och du kan sitta i lugn och ro och andas lugnt – allt det är viktigt för att slidans muskler inte ska vara spända och hårda.
   Om du har svårt att slappna av, stressar och har en tid att passa etc, så kan det vara svårare.
   När du sitter på toan, ta tag i koppens botten eller piggen under och dra försiktigt utåt.
   Ta ett mer ordentligt tag runt koppens botten, nyp ihop den lite grand och dra långsamt ut koppen. Håll koll på att koppen kommer ut någorlunda upprätt, så att innehållet stannar kvar i koppen.
   Om det här gör ont – stoppa in ett eller två fingrar på vardera sida om koppen innan du drar ut koppen sista biten. Då bryter du förseglingen som håller koppen på plats.
   Fortsätt gärna att skriva här i tråden, så kanske du och jag hjälper andra som har samma problem!
   Hälsningar
   Annelie

   • Helena says:

    Hej igen!
    Tack för tipsen men jag tror jag har gjort som det står.
    Jag får tag i den okej, men precis när den nästan är ute känns det som den ”blåser upp sig” och det gör jätteont.
    Detta även om jag bryter förseglingen med ett finger. Får inte tag med två ordentligt.
    Kanske tappar jag taget lite om den och att det är det som gör ont.

    • Annelie says:

     Hej igen!
     Ja, det låter som om du skulle behöva få ett lite mer stadigt tag om koppen så att du kan föra ut en liten bit i taget.
     Att komma in i allt det nya med menskoppen gör att det emellanåt kan kännas lite besvärligt. Man får trixa lite tills man hittar det som är rätt för en själv. Den första tiden blir intensiv eftersom man hela tiden måste tänka nytt och se vad som funkar och inte funkar.
     Jag hoppas du tycker det är värt att prova vidare!
     Hälsningar
     Annelie

    • Annelie says:

     Hej igen!
     Ja, det låter som om det här är något som du kommer att kunna få ordning på med lite övning.
     Att få ett ordentligt tag om koppen är lite trixigt för alla i början.
     Jag har lagt ut frågan om uttagade i Facebookgruppen http://www.facebook.com/menskoppen och flera tjejer har skrivit tips som kan vara bra att läsa, även för andra som läser den här tråden.
     Hälsningar
     Annelie

     • Helena says:

      Nu har jag använt koppen lite till och det går mycket bättre. Jag tror att det jag gjorde fel var att jag inte bröt förseglingen ordentligt. Nu viker jag koppen lite istället precis innan jag tar ut den – och det funkar jättebra!

     • Annelie says:

      Hej igen!
      Härligt – det tar som sagt ett litet tag innan man kommer på vad som funkar för en själv.
      Bra också att ni rapporterar här i tråden, så att fler kan läsa 🙂
      Hälsningar
      Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *