Det kom ett mail med vanliga frågor – här kommer också svar :)

Mail till menskoppen.seMånga av de funderingar som jag tror att du som läsare har, har jag skrivit mer om på sidorna som finns under fliken här uppe under Frågor och svar.

Sidorna under den fliken kan vara bra att läsa många gånger eftersom det är svårt att ta in allt nytt på en gång 🙂 Här några vanliga frågor som kom i ett mail igår:

Läcker verkligen inte menskoppen?

Det viktigaste svaret är väl att en menskopp som sitter bra inte läcker.
Det skulle ju vara ohållbart om det var så att den läcker. Därför är det viktigt att vi får råd när vi ska välja menskopp, så att vi får en kopp som passar våra förutsättningar så bra som möjligt.

Hur kan menskoppen sitta kvar?

Alla menskoppar har hål upptill runt koppen – olika stora och olika många. De bidrar till att skapa ett litet undertryck när den kommer på plats som får koppen att veckla ut sig och sluta tätt.
Den här förseglingen som koppen bildar mot dina muskler är viktig eftersom den stoppar luft och blödning från att komma förbi koppen där den sitter. Om luft kommer igenom, så kan det bli lite läckage. Därför viktigt att du sätter in den så att den sitter bra och inte flyttar på sig, för då kan luft och även blödningen komma förbi koppen och läcka ut ur kroppen.

Kan jag ha samma kopp även om jag blöder olika?

Generellt så kan du ha samma kopp alla dagar, men för vissa så kan skillnaderna mellan musklernas fasthet/spänst under lugnare dagar skilja sig mycket från musklernas fasthet/spänst under mer rikliga dagar.
Under mensen när blödningen ska passera ut ur kroppen genom slidan, så ställer hormonerna i kroppen om hela dig (märks
olika mycket för olika personer) och det innebär bland annat att musklerna och hela slidan blir slappare och fuktigare – olika mycket för alla, så klart – så att slidan ska hjälpa ägget och blödningen att passera ut så smidigt som möjligt.
När mensen har förts ur kroppen, så har hormonerna återgått till normalläge, musklerna blivit mer sammandragna, slidan mindre fuktig (pga att både sekret och att blödningen tar slut).
De här skillnaderna mellan slappare muskulatur och mer sammandragen muskulatur KAN påverka hur lätt eller svårt det är att föra in en större kopp.
En större kopp som kan vara svår att föra in i början av mens kan gå lätt att föra in under de mest intensiva dagarna – och för vissa är skillnaden stor, medan andra inte märker någon skillnad.
Men sammantaget så ska inte menskoppen provas innan mens, för att det skulle vara missvisande. Det kan dessutom bli obehagligt om det är torrt och musklerna är sammandragna, så vänta tills det är dags eller vänta till
mitt i mensen, så går det sannolikt lättare och dessutom kan du med egna ögon se om det inte funkar – då läcker det ju. Det är ju omöjligt att se om menskoppen inte sitter bra om du provar innan mens.

Men var ska den sitta?

När det gäller placering av koppen och att klippa piggen etc, så har jag
skrivit mer om det här:
menskoppen.se/jamen-exakt-var-ska-den-sitta

Kolla även in vikningar för att kunna föra in menskoppen smidigt:
menskoppen.se/faq/anvandande/vikningar

Hur ofta ska jag ta ur koppen?

I början ska du alltid ta ur, tömma och rengöra koppen var fjärde timma.
Då lär du känna din kropp och vet ungefär hur mycket du blöder och hur ofta just du behöver tömma menskoppen.
Efter ett par, tre mensperioder kan du öka ut tiden, när du är säker på hur koppen funkar och att den räcker till för din blödning. Inte förrän du är helt säker ska du t ex sova med menskoppen. Det är för att undvika att den åker inåt och därmed läcker etc och dessutom blir svår att nå – vilket kan vara jobbigt. Så ge dig själv lite tid med det nya med koppen.

 

Så vad väntar du på?
Beställ din menskopp

menskoppen.se/webbshop

Vilken menskopp ska du välja?

Gör vår enkät så får du svar från oss – gå till enkäten »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.