Det är vad det heter: Mens

Eufemism - menskoppen.se

Jag har aldrig gillat omskrivningar. Tyvärr stöter jag på sådana väldigt ofta eftersom jag jobbat med mens och menskoppar i snart åtta år.

Ett finare ord för omskrivningar är ”eufemismer”.
Även i menskopps-branschen är sådana tyvärr vanliga. Vissa kallar menskopparna för m-kopp. Andra månadskopp. I England och USA används varumärkenas namn istället för ”menstrual cups”.

Jag tycker det är inte bara ett slöseri med tid, utan också ett svek mot oss själva. Jag menar, om vi som har mens inte kan säga ordet ”mens” till varandra – hur ska vi då kunna prata öppet om de tabun som finns kring det?
Så länge vi använder de här omskrivningarna så bidrar vi till att tabubelägga ämnet.

Mens. Det är vad det heter – varken mer eller mindre.

2 tankar om “Det är vad det heter: Mens

 1. Annelie says:

  Säger som alla, fantastistiskt. Jag blev ledsen att jag inte hittat detta tidigare, torra slemhinnor av tamponger och svampinfektioner av bindor… No more? MEN så en dag, den enda hittills, drabbades jag av någon slags blödning som inte gick att hejda. Det var en väldigt tunnflytande blödning, nästan som färskt blod, och hur jag än gjorde så fick jag inte koppen att hålla tätt. Det rann vid sidan om, och rakt ut. Någon som har drabbats av något liknande och har någon teori?

  • Annelie says:

   Hej! När vi blöder förbi, så är det bra att kolla om möjligen livmodertappen hamnar vid sidan av koppen eller nedanför koppen. Tappen rör sig och sitter olika högt under mens, och när vi fött barn så är livmoderhalsen förlängd.
   Blodet kan ju också variera mycket under mensen, från att vara jättetjockt och trögflytande och mörkt, till att vara tunt och ljust. Det kan också lägga sig i olika skikt i koppen, så att den tjocka blödningen hamnar längst ner och den tunnare och mer genomskinliga vätskan överst.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.