VEM SKA INTE ANVÄNDA MENSKOPP?
  • Om du precis fött barn, så finns infektionsrisk även för menskopp. Vänta tills barnmorskan säger att det är okej att använda skydd som bärs inne i slidan.
  • Om du har haft TSS, Toxic Shock Syndrome.
  • Om du har återkommande bakteriell vaginos så bör du först rådgöra med gynekolog/barnmorska och sedan följa rekommendationer att inte ha menskoppen inne längre än 4 timmar.
  • Om du är osäker på att använda mensskydd som förs in i slidan, ska du inte tvinga dig själv att prova menskopp. Vänta tills du själv känner dig redo för det.
INNAN FÖRSTA ANVÄNDNING

Koka menskoppen i vatten i en kastrull på spisen (den får inte komma i kontakt med botten) eller ångkoka den i mikro i en mugg/skål med 1–2 dl vatten. Om du kokar i kastrull, så kan du ta en ballongvisp och klämma fast menskoppen mellan trådarna, så att den kan sitta säkert i vispen, som sedan kan stå stadigt i det kokande vattnet, på lagom avstånd från den heta kastrullens botten. Om du kan, undvik lösningar som Milton-tabletter, som är bakteriedödande och därmed inte bra att sprida i våra avlopp. Använd dessa bara om du inte har möjlighet att koka/ångkoka.
LÄS! Använd den här första tiden innan du testar att läsa på om menskoppar; googla och kolla på filmer och bilder, läs i kommentarerna här på menskoppen.se Uppe i menyn hittar du flikarna ”Hjälp” och ”Frågor & svar”. När du håller muspekaren över flikarna, så öppnar sig alla sidor i en undermeny. Där finns mycket information som är bra att läsa!

SÄTTA IN MENSKOPP

Prova inte koppen innan du har mens. De bästa förutsättningarna för menskopp är när du har mens. Då är slidan som slappast och halast.

Förberedelser
Tvätta händerna noga innan du tar i menskoppen.
Sitt på toaletten och slappna av.
Blöt menskoppen med vatten, så bli materialet halt.
Om du behöver, lägg vattenbaserat glidmedel på slidöppningen.

Föra in koppen
En menskopp ska inte sitta lika långt in som en tampong.
När du ska sätta in en kopp första gången – tänk bort piggen och tänk istället på hur du placerar själva koppen, eftersom piggen kan komma att behöva klippas av helt eller delvis.

Vik ihop menskoppen
Vik/rulla ihop menskoppen på längden så att den blir smal och tunn och därmed lätt att föra in.
Exempel på vikningar finns på menskoppen.se/faq/anvandande/vika-menskopp »

Kom ihåg att inte trycka in koppen med pigg och allt, som du gjort med tampong! Menskoppen behöver föras in lugnt och få expandera precis innanför slidans öppning. Det kan till och med vara så att piggen inte ska vara kvar på koppen utan klippas bort – mer om det nedan.

För in och släpp mjukt vikningen
Med en hand håller du så långt ner på koppen som du kan, inte på piggen under koppen. Du ska kunna hålla vikningen. Om du tappar greppet, börja om från början och försök igen. De flesta håller med tummen och 2-3 fingrar i ett grepp.
Försök att vända viknings-öppningen bakåt, mot rumpan. Då kan det vara lättare för koppen att veckla ut sig. Om öppningen för vikningen är framåt, så kan blygdbenet försvåra att den vecklar ut sig. Det finns helt enkelt mer plats bakåt, så att koppen kan veckla ut sig.
Behåll vikningen och för in den smalaste delen försiktigt i slidöppningen, koppen lite lutad bakåt.
För in lite i taget, och kom ihåg att slidan lutar lite snett bakåt, så att menskoppen också ska luta bakåt.
När du för in koppen, så flyttar du fingrarna ännu längre neråt mot piggen och då kommer menskoppen att börja expandera på väg in i slidan.
Det är bra, för då släpps lite luft in i koppen och hjälper den att expandera.
Luften behövs inne i koppen för att den ska veckla ut sig och sluta tätt.

Hitta menskoppens rätta position
Koppen ska nu sitta så långt ner så att du fortfarande kan nå koppens botten.
Ta ett tag om botten med tre fingrar och vicka koppen några millimeter åt sidorna bakåt/framåt för att se till att den sitter bra. När du gör detta, så kan du använda dina krystningsmuskler för att ge lite motstånd till koppen.
Du ska klippa bort piggen som sticker ut ur slidan. Klipp lite i taget och testa dig fram, så att du inte klipper av för mycket!
Läs mer om placering här: menskoppen.se/jamen-exakt-var-ska-den-sitta
Här en kortfilm om placeringen: www.youtube.com/watch?v=G5I8XZ6Yl-A

Glider koppen långt in av sig själv?
Om du gjort allt detta ovan och koppen ganska direkt glider inåt av sig själv och hamnar så långt in att en del eller nästan hela piggen åker in i kroppen, så kan det betyda att koppen ska sitta så här långt in men det är inte helt säkert. Kvittot på att koppen ska sitta så långt in är att den sitter kvar på samma ställe och inte läcker.
Om koppen läcker så betyder det att koppen sitter fel eller att du har fel sorts kopp. Mer om det här nedanför.
Om koppen läcker, så måste du ta ut koppen och prova att sätta in den igen och försöka hitta placeringen som passar just dig.

Tömning och rengöring
I början ska du alltid ta ur, tömma och rengöra koppen var 4:e timma.
Då lär du känna din kropp och vet ungefär hur mycket du blöder och hur ofta du behöver tömma menskoppen.
Efter ett 2–3 mensperioder kan du öka ut tiden, när du är säker på hur koppen funkar och att den räcker till för din blödning.
Tvätta händerna noga innan du tar i menskoppen.
Sitt på toaletten och slappna av, ta ut menskoppen, töm innehållet i toaletten eller i handfat.
Skölj av menskoppen med vatten från kran eller vattenflaska och sätt in igen.
Rengör även med tvål om du vill, men var då noga med att skölja bort tvålen.
Om du är på resa, festival etc, så kan du i värsta fall bara tömma koppen och sedan sätta in den direkt utan rengöring. Se bara till att dina händer först är så rena som möjligt!

TA UT MENSKOPP

Tvätta händerna noga innan du tar i menskoppen.
Sitt på toaletten och slappna av.
I den positionen kan du sitta avspänt och kontrollera slidans muskler.
Om du kan kontrollera slidmusklerna med krystningar så kan det hjälpa. Det är ungefär samma som när du ska bajsa, en rörelse som istället kan hjälpa till att föra menskoppen lite närmare slidans öppning.
Om menskoppen hamnat långt in, så kommer du att behöva ta hjälp av dessa muskler.

KOM IHÅG: KLÄM IHOP – VRID – VICKA

Dessa steg är lätta att komma ihåg och upprepa för dig själv när du ska ta ut koppen.
Ta ett ordentligt tag med tumme och 2–3 fingrar kring koppens botten (eller ännu bättre en bit upp på koppens sidor)  – alltså inte på piggen, utan på själva koppen:

  1. Kläm ihop koppen med tumme-finger-greppet
  2. Vrid ca 5 mm–1 cm åt höger eller vänster
  3. Vicka/vinkla koppens botten framåt, i riktning mot magen.

På det här sättet bryter du förseglingen som håller menskoppen på plats.
Kanske hör du ett slurpljud när förseglingen bryts, eller så känner du hur koppens sidor drar ihop sig och koppen blir plattare – det är bra. OBS: Om du inte bryter förseglingen så kan det bli ett mycket obehagligt sug – undvik det.

Vicka och vik ihop koppens sidor, knöla ihop koppen om du måste, eftersom blodet ändå hamnar i toan.
Samtidigt för du koppen vickande utåt ur slidan.
Var försiktig när den bredaste kanten ska ut, och tänk på att vinkla koppen lite, så att smalaste delen kommer ut först.
Om du har något kvar av piggen, så är det extra viktigt att du inte bara drar ut koppen med piggen. Dra med piggen och flytta med hjälp av dina krystningsmuskler ner koppen en liten bit i taget, så att du sedan når koppen och kan föra ut koppen som i beskrivningen här ovanför. Annars är risken att du gör dig illa av suget.

KLIPPA PIGGEN

Menskoppens ”pigg” behöver ofta klippas av helt eller delvis.
Piggen ska hjälpa dig nå koppen så att du kan hantera själva koppen – men piggen ska inte skava mot blygdläppar eller sticka ut ur slidöppningen.
Eftersom alla slidor ser helt olika ut, så måste du kolla hur du själv ser ut inuti slidan för att veta hur långt in menskoppen ska sitta på dig. Mer hjälp på menskoppen.se/jamen-exakt-var-ska-den-sitta

INNAN NÄSTA MENS

När mensen är slut, rengör koppen som vanligt med vatten och ev tvål.
Inför nästa mens koka menskoppen i vatten i en kastrull på spisen eller ångkoka den i mikro i en mugg/skål med 1–2 dl vatten, som du gjorde första gången.

FÖRVARING

Menskoppen ska förvaras ren och helt torr! Gärna där det är svalt och mörkt, som i t ex ett badrumsskåp. En luftig förvaringspåse kan skydda koppen om du t ex har den med i en väska. Undvik tät förvaring eller förvaring i plast och i solljus. Lägg aldrig en blöt menskopp i en tät förpackning.

ÖVRIGT
  • Menskoppen är inte ett preventivmedel.
  • De flesta kan inte ha penetrerande vaginalt sex när du har menskoppen inne. Men allt annat sex går fint!
  • Menskoppens livslängd påverkas av hur du rengör och förvarar koppen. Om inte materialet förändras, så kan du använda koppen. Om du märker några förändringar i hur materialet känns eller att det spricker, så bör du byta ut koppen.

14 tankar om “Bruksanvisning menskopp

  1. Mia says:

    Hej. Jag är nyfiken på hur det är meningen att man ska ångkoka en menskopp i micron. Ska man ha den med piggen nedåt i muggen då eller med öppningen nedåt? På sidan? Ska det vara vatten i menskoppen eller bara i muggen? Jag undrar också om det är något att oroa sig för om ens menskopp har blivit svagt gult missfärgat i höjd med hålen nära öppningen efter några månader? Jag har rengjort koppen noga varje byte. Kan det ha att göra med att koppen når kastrullens botten när jag kokar den? (Jag måste skaffa en ny ballongvisp om jag ska använda en för att hålla koppen ifrån botten, då min sambo vägrar låta mig använda samma verktyg till att rengöra koppen som används till maten)

    • Annelie says:

      Hej!
      Eftersom inte många tillverkare anger någon livslängd på sina menskoppar, så är det tyvärr svårt att svara på.
      Det finns bara en kopp som jag känner till som är gjord av naturgummi, och inte heller det företaget garanterar någon livslängd. Det finns även koppar av TPE, och de säger att en kopp kan användas i ”minst tre år”.
      Jag gissar att detta har att göra med många olika saker, främst att de flesta av dagens menskoppar ännu inte funnits i 5–10 år, så de har inte ännu testats i verkligheten av användare så länge. Men att tillverkarna inte kan garantera livslängden har nog också med att göra att de inte kan kontrollera hur vi hanterar och förvarar våra menskoppar.
      Så länge du sköter menskoppen i enlighet med informationen som du får när du köper den, så har menskoppen goda chanser att räcka länge. Men om du t ex förvarar den i en tät plastpåse i solen eller bränner den i en kastrull så kommer den nog att bli förstörd.
      Om en menskopp känns lika i materialet som den alltid gjort (varken mjukare eller hårdare), inte har några sprickor eller andra skador, så fungerar den fortfarande bra.
      Hälsningar
      Annelie

  2. Julia says:

    Hej! Går det bra att koka koppen direkt efter mensen och sedan använda den direkt vid nästa mens(när man har haft den i påsen hela månaden)?

    • Annelie says:

      Hej!
      Vi är nog en hel del (lata) människor som inte kokar koppen alls. Det är bra att göra det om du är känslig för infektioner, om påsen inte går att tvätta i höga temperaturer, eller om koppen legat löst i en väska på resa eller dylikt. Men silikonet är ett så gediget material att inte bakterier kan bygga på dess yta. Om det däremot finns rester av mens eller sekret på koppen (eller påsen) så kan bakterier byggas bättre. Så vill du vara säker så kokar du den både efter och innan mens, som tillverkarna ofta säger.
      Hälsningar
      Annelie

  3. lo says:

    Hej! Jag har precis införskaffat mig en menskopp av er och jag har några frågor jag inte lyckats hitta någon information om.
    1. Gör det något om den är lite blöt (av vatten) när man stoppar i den i snippan eller är det bättre om man torkar av den med papper?
    2. Efter jag använt tvålen till menskoppen (lunette feelbetter wash) ska jag skölja av den med vatten innan jag stoppar i den i snippan, eller behöver jag inte skölja av den?
    3. Behöver jag göra rent menspåsen något, typ koka den? Eller är det okej om jag kokar den efter mensen är slut och sedan stoppar i koppen i påsen och vid nästa mens tar ut koppen ur påsen och använder den direkt?
    4. Visst är det okej att skölja den i icke dricks bart vatten innan man stoppar i den i snippan (typ som i vattnet i Italien)?

    • Annelie says:

      Hej!
      Här kommer svar på dina frågor:
      1. Det är mycket bättre att koppen är blöt av vatten när du stoppar in den, än att den har små rester från toapapperet på koppen som du sedan för in i slidan.
      2. Vi kan inte svara på frågor om Lunettes produkter eftersom vi inte jobbar med dem. Kolla med den som sålt produkten. Generellt så behövs inte särskilda rengöringsprodukter för menskoppar. Använd en mild tvål nära kroppens eget pH-värde eller bara vatten för löpande rengöring. Det viktigaste är att dina händer är rentvättade innan du tar ut koppen och hanterar den. Det är utanför kroppen som de farliga bakterierna finns.
      3. Om du ser till att koppen är ren och torr när du förvarar den i påsen samt gör ren koppen innan användning så behöver du bara tvätta påsen.
      4. Du kan skölja menskoppen i vatten som du kan tänka dig att bada i. Det räcker.
      Hoppas detta besvarar dina frågor!
      Hälsningar
      Annelie

  4. Maria says:

    Hej!
    Jag skickade för ca 2 veckor sedan en förfrågan per mail om hur jag ska gå tillväga för att välja menskopp men har fortfarande inte fått något svar, varken i vanliga inkorgen eller skräpkorgen. Har läst att andra har haft samma bekymmer att komma fram/få svar, men vet inte hur jag ska lösa det.
    Mvh,
    Maria

    • Annelie says:

      Hej!
      Vi har tyvärr inte fått något mail från dig. Kan du prova att maila igen, alternativt göra vår enkät på menskoppen.se/enkat-menskopp
      Jag provar nu att maila adressen som du angivit här, så kan du se om det går fram till dig, så kan vi hålla kontakten där.
      Hälsningar
      Annelie

  5. elina says:

    Hej, jag har precis börjat använda min menskopp, och ja, den skaver lite och känns lite obehaglig så jag antar att jag behöver en mindre storlek. Dessutom läcker den alltid när jag ska ta ut den så mina händer blir blodiga vilket är mindre mysigt.
    Däremot har jag funderat över en grej. När man ligger ner eller gör olika rörelser som skulle kunna vända koppen i kroppen, skulle då mensblodet kunna åka in i livmodern igen? Denna tanke skrämmer och äcklar mig, och gör det obehagligt att använda menskoppen. Speciellt när jag ligger i sängen. Jag vill liksom inte att mitt mensblod som kroppen vill göra sig av med åker in i kroppen igen.

    • Annelie says:

      Hej!
      Under mensen så har du alltid blod i slidan, oberoende av vilket mensskydd som du har.
      Du kan sporta, göra yoga-övningar upp-och-ner och sova med menskoppen inne utan risk för att mensen ska ta sig in i livmodertappen igen.
      Det finns diskussioner på nätet om ”retrograde menstruation” (betyder ungefär att mensen rinner bakåt) och hur det i så fall skulle kunna påverka hur bra det är att använda menskopp. Om du är orolig för det här, så ska du inte använda menskoppen, utan istället kontakta en gynekolog/läkare som kan undersöka just dina förutsättningar och om det finns någon risk för dig när det gäller detta eller annat. Det är viktigt att vi känner oss trygga med våra skydd.
      Hälsningar
      Annelie

      • Emelie says:

        Men det som kallas ”retrograde menstruation” (i.e. blodet och endometrieceller åker upp och ut genom äggledare) sker hos nästan alla menstruerande kvinnor, inte bara menskoppsanvändare. Kroppen vet att mensblodet ska ut ut och livmoderns muskler förhindrar att blodet åker tillbaka genom cervix.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *