Billiga menskoppar – kolla upp innan köp

Piratkopia menskopp

Om du nu väljer att gå över till ett hållbart och hälsosamt mensskydd för dig själv här i Sverige så gör det utan att bidra till illegal tillverkning och exploatering av folk och miljö som sker på andra håll i världen. Om du vill vara säker på att din menskopp är bra för dig och håller en längre tid, så är materialet av yttersta vikt.

menskoppar_valjaVad kan du göra? Gör lite research innan du köper din menskopp!
På det sättet kan du säkra inte bara din egen hälsa, utan även undvika att köpa en menskopp som är tillverkad under dåliga förhållanden.

Det är ungefär som när du köper halvbra kopior av kläder, skor och väskor – men kan vara mycket sämre för din hälsa.

Om du tycker det är okej, så är det upp till dig, men om du vill vara en ansvarsfull konsument så finns det en del att tänka på innan du köper menskopp.

Låt mig förklara – och det här blir ganska långt eftersom ämnet är komplicerat – men viktigt för dig och miljön i stort:

Nu när menskoppar blir alltmer kända och faktiskt tillverkas och säljs i alla världsdelar, så dyker också menskopps-kopior upp.
”Vad bra”, kan vi tycka vid en första anblick.

Varför är menskoppen billig?
Men det finns anledning att se upp: Om en menskopp är mycket billig så kan det finnas en anledning till det – det är precis som med alla typer av varor som du köper.
Om menskoppen är mycket billigare än andra – vad beror det på? Att tillverkaren har en extremt effektiv organisation och som inte drivs främst av vinstintresse? Ja, så kan det vara, så klart.

Men anledningarna är ofta andra – här kommer tre:

1. Dåligt/billigt material
Tillverkarna bryr sig sällan om vilka ämnen som finns i koppens material och hur säkra de är att bära i kroppen. Det kan finnas inslag av tungmetaller, gummi eller farliga ämnen i vad som marknadsförs som medicinska kvaliteter – och vi har som konsumenter liten möjlighet att kolla upp det. Vanligast är att de använder material för industriellt bruk eller material godkänt för kontakt med livsmedel, som i t ex burkar, matlådor etc.
Det går tyvärr inte att se skillnaderna med blotta ögat.
Många företag i Kina erbjuder ”medicinskt rent” material som ska möta alla myndighetskrav i västeuropa och säkert gör några det, men sannolikt inte många.
De använder sig av beskrivningar som ”FDA approved”, vilket är rent bedrägligt eftersom FDA (amerikanska Livsmedelsverket/Läkemedelsverket) inte godkänner material, utan bara bestämmer vilka menskoppar som får säljas i USA. FDA gör inga tester på menskoppar, utan godkänner att ett företag får sälja sina produkter i USA.
Det finns folk som i olika menskopps-forum säger att de efter att ha köpt och använt billigare kopior och har fått allergiska reaktioner som klåda, så det finns anledning att se upp. En menskopp ska inte ge dig klåda, så sluta använda koppen om du märker en sådan reaktion. Maila sedan den som sålt koppen till dig och fråga om råd.

2. Dåliga arbetsförhållanden
Varan kan ha tillverkats av företag som inte bryr sig särskilt mycket mer än att tillverka en stor mängd varor och sälja mycket av dessa och tjäna pengar på att sälja just många.
Den som tillverkar koppen har litet eller inget ansvar för den människa som i fabriken under hårda förhållanden tillverkat koppen (ofta i ett låglöneland) eller utsläpp inne eller utanför fabriken i det landet (och bryr du dig inte om dessa etiska eller miljömässiga aspekterna så borde du åtminstone fortsätta läsa).

3. Dåligt för miljön
Att köpa en kopp som tillverkats långt från oss själva är förstås inte bra. Förutom miljöpåverkan för en kopp som skickas från USA till oss i Sverige, så har vi liten möjlighet att se hur väl fabriken lever upp till miljökrav när det gäller utsläpp etc.

En googling på Alibaba resulterar i mängder av resultat. Menskopparna är antingen kända i menskoppsbranschen som kopior eller no-name-koppar.
En googling på Alibaba resulterar i mängder av resultat. Menskopparna är antingen kända i menskoppsbranschen som kopior eller no-name-koppar.

Vem gör så här?
Det finns en uppsjö företag i alla länder som arbetar på det här sättet och det är mycket vanligt i Asien. Det blir allt vanligare i takt med att vi kan handla var som helst i världen via internet.
Företagen gör business på att kopiera andra företags produkter och material men där materialet inte genomgått några kvalitets- eller säkerhetskontroller och sälja inom Asien, men också till oss i övriga världen. Dessa material är förstås därför billigare att köpa. Det är som hela ”branschen” som erbjuder kopior av kläder, skor och väskor av typen som du ofta hittar på semesterorter.

Det här är menskopparnas motsvarighet. De ser kanske bra ut när du köper dem, men när du granskar dem närmare så ser du skillnad.

Tack vare internet så kan de billigt och enkelt nå en betydligt större köpsugen marknad i hela världen via t ex Tradera, Ebay, Aliexpress eller Alibaba. (Det är även här som svenska återförsäljare köper större kvantiteter för att sedan sälja vidare till konsument i Sverige.)

Hur ser jag att det är en kopia?
För ett tränat öga så är det oftast lätt att se vilka menskoppar som är kopior. Det är mycket enkelt om den har identiskt utseende med en redan befintlig kopp. Den kan ha en förpackning där det står bara ”Menstrual cup” eller ett menskopps-namn som det inte finns någon annan information om på Internet.
En piratkopia sakna viktiga detaljer som t ex hål längst uppe på sidorna eller skilja sig mycket från bilden på förpackningen/webbsidan jämfört med verkligheten. Det finns en handfull billiga menskoppar som förekommer på många olika håll under olika namn och med varierande förpackning.

Misstänker du att du hittat en menskopps-kopia?
Saker att se upp med:

Piratkopia menskopp
Den här förpackningen har använts i många år för piratkopierade koppar. Om du ser den, så kan du vara säker på att det är en piratkopia i den. Ofta så misstämmer också innehållet med koppen på förpackningen. Numera är dessa piratkoppar ofta rosa men kan ha olika form, piggar etc.
 • Menskoppen har inget namn. Det står bara ”Menstrual cup” på förpackningen där andra förpackningar har produktens namn.
 • Den har ett namn som du sedan tidigare inte känner igen. Googla och googla igen. Se till att du söker på engelska och över hela världen, ihop med ”menstrual cup”, så att du får med sökresultat även utanför Sverige.
 • Företaget eller märket har ingen egen webbplats. Det har de allra flesta idag, även utanför Sverige och även mindre företag. Det är ett sätt för dem att ha kontakt med sina kunder, så har de ingen webbplats så kan det vara ett tecken på att de inte vill ha någon kontakt.
 • Har säljaren ett företag/organisationsnummer?
 • Är det lätt att t ex skicka mail till säljaren, även efter du köpt koppen? Om de inte inbjuder till det så kan det vara en indikation.
 • Priset. Om det skiljer sig från 250–350 kronor så är det en detalj att ta med i bedömningen.

Har du redan köpt en billigare kopp:

 • Hade menskoppen en väldigt lång leveranstid, mer än två veckor?
 • Stämmer den inte överens med vad du förväntat dig i kvalitet?
 • Stämmer bilden på koppen som du såg på nätet innan du köpte koppen inte överens med koppen som levereras hem till dig? Bilderna på Internet kan se attraktiva ut och är inte sällan snygga illustrationer som är gjorda i dator och inte fotografier på varan. Det är också ganska vanligt att koppen som levereras ser helt annorlunda ut än på bilden – med exempelvis en annan typ av pigg under koppen. Så agerar inget seriöst företag.
 • Får du klåda av koppen, som enligt informationen ska vara av av medicinsk kvalitet?  Om du reagerar med ihållande klåda, så reagerar du på materialet och det är sannolikt inte bra att använda.

Vad kan du göra?

 • Om du har köpt koppen på ett ställe som du kan maila – gör det och fråga mer om menskoppen, tillverkningsmetoder, var den tillverkats, material etc.
 • Fråga också om hur du ska tänka när det gäller olika storlekar innan du köper. Får du trovärdiga svar så är det bra.
 • Om du har köpt menskoppen via t ex Ebay så kan samma försäljare vara svår att hitta igen. De dyker senare upp under andra namn men med samma kopp i en ny förpackning.

Men vad är skillnaden?
Etablerade menskoppsföretag har arbetat länge med att ta fram eller välja material som är pålitliga för att bäras inne i kroppen och som har bra egenskaper över tid. Materialet och kopparna tillverkas i seriösa fabriker som följer miljölagar och har anställda i fabrikerna som får avtalsmässiga löner och är försäkrade.
Menskoppsföretagen själva har medarbetare som de betalar försäkringar och arbetsgivaravgifter för.
Men framför allt så finns de seriösa menskoppsföretagen för dig när du har frågor, behöver hjälp eller vill fråga om generella råd.
Det kostar förstås att säkerställa att kunderna har det bra med sin menskopp och att ta ansvar för att varan är gjord av ett bra material.

Läget i Sverige
Exempel 1:
Under de senaste åren så har vi sett att det finns en ny marknad för koppar här i Sverige.
Den marknaden har växt fram från seriösare företag som var med på första menskopps-vågen här i landet för ca 5 år sedan och som av olika anledningar sedan dess har lagt ner sina företag.
Men deras menskoppar har efteråt köpts upp av helt andra företag som egentligen inte jobbar med menskoppar. Dessa företag kan inget om menskoppar, utan har köpt ett helt lager av menskoppar billigt från någon som lagt ner sin verksamhet med enda syftet att hänga på ”menskopps-vågen” som så sakta kommer igång i Sverige nu.
Det innebär för din del att kopparna är flera år gamla redan när du köper dem och att de kan ge begränsad service kring menskopparna eftersom de inte kan något om användande eller om utvecklingen av menskoppar.
Exempel 2:

Exempel på piratkopp från Kina som liknar de stora märkenas koppar.
Exempel på piratkopp från Kina som liknar de stora märkenas koppar.

Ett annat fall som vi nyss upptäckt är ett svenskt företag som köpt in en kopia av en menskopp, som i hela världen är förbjuden att sälja efter en strid med en av de största menskoppstillverkarna. Den är tillverkad i Kina och säljs nu extremt billigt till det svenska företaget, tack vare att det inte finns någon marknad i övriga världen för den förbjudna koppen. Men än till denna dag så ligger den ute för försäljning på detta företags hemsida och marknadsförs via annonser på Google när du söker på menskoppar. De har dessutom nu höjt priset på koppen, så att det krupit närmare 200 kronor, så att sälja den här piratkopian är tydligen ganska lönsamt för företaget.
Saker att se upp med: Om företaget har bara lite information om menskoppar på sin webbplats, så är det ett tecken på att de inte kan så mycket om menskoppar. Har de många bra svar på vanliga frågor? Delar de med sig av sin kunskap och inbjuder till dialog? Om inte, så kan det betyda att de inte har så mycket kunskap att dela med sig av. Det är en viktig signal.
Var en engagerad konsument – du ska köpa en vara som du ska föra in i kroppen, du har rätt att få svar på dina frågor kring det.
Se råd högre upp på sidan om hur du kan kontrollera företaget innan köp!

Varför är detta viktigt?
Om du nu väljer att gå över till ett hållbart och hälsosamt skydd för dig själv här i Sverige så gör det utan att bidra till den illegala tillverkningen och exploatering av folk och miljö som sker på andra håll i världen. Om du vill vara säker på att din menskopp är bra för dig och inte ger en allergisk reaktion och håller en längre tid, så är materialet av yttersta vikt.

Om oss
Sedan starten 2008 har vi testat ett antal menskoppar och valt ut olika märken som vi sålt till svenska kunder. Vi är inte knutna till ett enskilt menskopps-märke utan väljer de märken som vi tycker fungerar bra för våra kunder.
Var och hur menskopparna tillverkas är alltid en grundläggande fråga för oss innan vi väljer att sälja märken. Det finns funktionellt bra koppar som tillverkas av stora skandinaviska företag men som av kostnadsskäl förlagt tillverkningen till Kina. På grund av att tillverkningen sker så långt från oss och vår kontroll så har vi valt att inte sälja dessa koppar. Varför göra det när det finns företag som tillverkar bra koppar inom EU och följer vår arbetsmiljö- och miljölagstiftning?

PRV om piratkopior
”För konsumenten kan piratkopierade varor verka billiga och bra, men verkligheten är ofta en helt annan. Varorna kostar ofta lika mycket som originalen. Vanligen är de emellertid tillverkade i material av undermålig kvalitet och uppfyller sällan grundläggande säkerhetskrav. Att använda sådana varor kan därför vara direkt livsfarligt. När det gäller läkemedel och livsmedel är riskerna med förfalskningar uppenbara. Läkemedlet kan vara verkningslöst och såväl läkemedel som livsmedel kan innehålla farliga substanser. Även andra varor kan dock vara farliga för konsumenter. En teddybjörn tillverkad av giftigt material eller med lösa delar kan exempelvis vara farlig för både barn och miljö. Vidare kan en undermålig karbinhake få ödesdigra konsekvenser för en bergsklättrare. För mer information om förfalskade läkemedel rekommenderas du att besöka Läkemedelsverkets webbplats.
Handeln och tillverkningen av piratkopierade varor kontrolleras dessutom ofta av kriminella grupper, vilka använder handeln för att bland annat tvätta pengar. Vanligen tillverkas varorna även under vidriga arbetsförhållanden, som inte sällan innefattar barnarbete. Utöver de uppenbara riskerna med piratkopierade varor kan handel med dessa även leda till att seriösa företag slås ut och att arbetstillfällen går förlorade.”
Läs hela texten »

Har du synpunkter eller kommentarer – dela med dig här nedanför!

6 tankar om “Billiga menskoppar – kolla upp innan köp

 1. Disa says:

  Vet ni om Organicup är ett bra märke? Blev lite nojig efter att dom nämnt fda.
  Fattar inte heller riktigt hur man ska veta att materialet är bra. Om menskopparna är gjorde i Sverige eller Danmark, är dom okej då? Eller kan dom importera dåligt material från asien som sedan blir menskoppar här?

  • Annelie says:

   Hej!
   Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor om menskoppar som vi inte jobbar/har jobbat med.
   Vad du kan göra är att maila dina frågor om material och tillverkningsland direkt till dem.
   Hälsningar
   Annelie

   • Disa says:

    Fick detta svar från dom: (Om någon annan som läser detta funderat på OrganiCup och vill veta)
    ”Our cup is molded in China, with silicone raw material from Dow Corning USA.
    Unfortunately, China has gotten a bad reputation in terms of labour and quality standards. OrganiCup is made at a top professional factory that also produce medical grade baby bottles for some of the biggest baby care product companies in China.
    SGS quality control inspects all production batches to make sure that they meet our product specifications and requirements. Products are then shipped to us in Copenhagen.”
    Vet inte hur jag känner inför det svaret. Inte som att jag kan kolla upp att dom faktiskt gör tester på dom. Sedan känns det inte så miljövänligt eller bra för dom som arbetar.
    Hur ligger det till med eran ”Svenska menskoppen”? Vart kommer silikonen ifrån och vart görs dom?

    • Annelie says:

     Hej igen!
     Svenska Menskoppen är tillverkad i Sverige av ett material som också är tillverkat i Sverige. Materialet görs alltså först i en svensk fabrik och skickas sedan till en fabrik där kopparna tillverkas. Materialet är dock inte silikon utan en annan sorts polymer som heter TPE. Det materialet som vi valt håller en ännu högre säkerhetsklass än medicinskt klassade menskoppar vanligen gör, eftersom det är godkänt för användning till t ex proteser, som ska sitta permanent inne i kroppen. Det innehåller alltså inga ämnen som är farliga att bära långa tider inne i kroppen.
     Men när du väljer menskopp, så ska du inte titta enbart på materialet. Du bör först och främst hitta en storlek och design som passar dig, beroende på hur t. ex. hur mycket du blöder. Om du köper en kopp bara utifrån dess material så finns ju en risk att den inte passar så bra, utan att den blir för liten eller stor och därmed svår att använda. Det kan vara svårt att välja, eftersom olika märkens ”stor” och ”liten” ofta betyder olika saker. Mer om det här: menskoppen.se/ingen-menskopp-passar-alla
     Hoppas att du kommer framåt i funderingarna – vi finns på support@menskoppen.se om du har fler funderingar.
     Hälsningar
     Annelie

 2. Tessa says:

  Hej, vilka märken rekommenderar ni? Vilka väljer ni att sälja? (eftersom ni byter utbud så är det svår att hålla koll på vilka märken ni använder)

  • Annelie says:

   Hej!
   Det stämmer att vi ändrar på vårt utbud, om det kommer nya märken som 1) är tillverkade av bra material som är godkänt att bäras inne i kroppen och 2) tillverkas under kontrollerade former av seriösa företag inom EU samt 3) fungerar bra för många användare.
   Vi är ju ingen oberoende part när det gäller menskoppar – vi är ju ett företag som själva säljer menskoppar – så vi kan inte marknadsföra andra koppar på vår webb, eftersom vi är helt fristående och inte t ex är generalagenter åt några märken, d v s vi kan välja och vraka bland de bra alternativ som finns.
   När folk gör vår enkät och vi ser att de koppar som vi just då säljer troligen inte passar den personen, så rekommenderar vi gärna andra märken som vi vet uppfyller de tre kraven här ovanför. Men även de rekommendationerna ändras över tid, eftersom utvecklingen går framåt.
   Syftet med detta inlägg är att uppmana folk att själva fråga och ställa krav på de som säljer menskoppar. Det kommer ständigt nya koppar och genom att själv göra efterforskningar, maila, fråga etc, så kan du kartlägga om produkten verkar bra, informationen kring koppen är tillförlitlig, och om företaget som du köper från verkligen kommer att kunna ge dig stöd även efter du gjort ditt köp, när frågorna om användning kan komma.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.