Bajamajornas vän: Menskoppen

Blir det festivalliv i sommar?
Då är menskoppen närmast oumbärlig.

Men se till att du på förhand vet att koppen funkar  – en festival är ingen bra plats att testa menskoppen första gången, eftersom det finns frågor (ska piggen klippas?, vart ska den sitta i just min kropp?, räcker koppen till för min blödning?) som du behöver hitta svar på innan du är helt van med koppen. För de flesta tar det 2–3 mensperioder innan de kommit in helt i användandet.

När du känner dig säker på din menskopp, så är festival-argumenten många:

1. Lätt att ta med – även om du inte är säker på att mensen ska komma.

2. Diskret – både i packningen och genom att den inte skapar sopor på toaletter.

3. Smidig oavsett hur mycket du blöder om din mens ändrar karaktär under tiden.

4. När du är mer van vid den så vet du om det räcker att tömma den 2 ggr/dygn.

5. Det blir smidigt att ta spontana nattbad i en sjö eller i havet, eftersom menskoppen varken släpper ut blodet eller suger upp badvattnet i slidan.

6. Du kan slappna av och koncentrera dig på musiken och ditt sällskap.

RENGÖRING

Kräver särskilda instruktioner under intensiva dagar med sämre hygienstandard än vi är vana. Samma instruktioner gäller för när du är t ex på en resa i ett annat land, som har t ex sämre tillgång till rent vatten än vi har här i Sverige:

Innan festivalen: Rengör koppen ordentligt och förvara den sedan torrt i sin rena tygpåse. Plastpåsar eller täta förpackningar undviks. Se dessutom till att koppen verkligen är torr. Bakterier gillar blöta material, inte torra.

Under festivalen: Om du är säker på dina blödningar eftersom du är van, så kan du begränsa dina antalet tömningar. Då vet du ungefär hur länge koppen kan sitta inne utan att bli full.

När du tar ut koppen, ha gärna en vattenflaska med dricksvatten till hands, som du kan skölja koppen med.

Rengör dina egna händer ordentligt innan du hanterar koppen. Om det inte finns någon behållare med rengöringsskum i bajamajan, ha gärna våtservett med för att se till att dina egna händer är helt rena. Kom ihåg att de dåliga bakterierna finns på dina egna händer, inte inne i slidan, så det är viktigt att du själv inte för in dåliga bakterier via dina fingrar.

Undvik att torka koppen med papper, eftersom det kan bli pappersrester kvar på menskoppen som följer med in i slidan. Att belysningen är sämre eller inte finns alls i bajamajor, gör att det är bra om du inte pillar så mycket med koppen under tiden du tömmer den och sätter in den igen.
Då är det bättre att snabbt tömma koppen om du är osäker på hur mycket du blöder, och sedan sätta in den igen utan att skölja av den. Då får du vara mer noggrann med att göra ren dig själv efter du satt in koppen.

Efter festivalen: Så fort du har möjlighet på natten eller när du kommer i närheten av en ”vanlig” toalett på en tåg- eller busstation, en bensinmack eller en vägkrog, ska du göra ren din kopp ordentligt med rikligt med vatten.

OBS: Den här typen av användning görs mer eller mindre ”på egen risk” eftersom ingen tillverkare kan garantera koppens funktioner när du frångår deras rekommendationer att regelbundet tömma och tvätta koppen ordentligt. Om du är mycket känslig för infektioner, så bör du förstås alltid rådfråga läkare.

Köpa menskopp

Vill du köpa menskopp men vet inte vilken som passar dig – gå direkt till vår enkät, så får du mejlråd från oss!

Festival sommar med menskopp

4 tankar om “Bajamajornas vän: Menskoppen

 1. Helena says:

  Jag vet att det kanske var en dum idé, men jag använde faktiskt menskoppen under ett veckolångt scoutläger förra sommaren när jag bara hade haft den en period innan. Mot all förmodan fungerade det.
  Mitt tips är iallafall att ta med sig en liten flaska handsprit och en vattenflaska in på bajamajan – först spritar du händerna och sen tvättar du menskoppen. Det fungerade åtminstone för mig.

  • Annelie says:

   Hej!
   För vissa funkar det direkt med menskopp, men jag vill inte överdriva enkelheten, så jag försöker göra folk förberedda på att en får trixa lite i början. Härligt att det funkade bra för dig!
   Absolut kan du ta med dig hur mycket grejor som helst, och en vattenflaska har du ju oftast med dig när du reser, så det är bra.
   Att tvätta koppen med handsprit är dock inget som jag rekommenderar. Då är det bättre att ta så lite i koppen som möjligt med händerna (för att undvika att händerna smutsar ner koppen), och skölja av koppen med vatten som du har med dig. Detta för att minimera risken att det följer med skadliga ämnen in i slidan.
   Dessutom är många koppar gjorda av silikon, som i sig består av många olika beståndsdelar (olika för varje kopp), och hur dessa olika beståndsdelar reagerar på spriten kan jag heller inte så mycket om.
   Så sammantaget så rekommenderar jag att du tar så litet som möjligt i koppen, inte lägger den bredvid toan på bajamajan (inte särskilt rent där) t ex, och använder vatten från en sjö som du kan tänka dig att bada i, från en vanlig vattenkran om du har det eller köpt vatten om du inte har någon annan utväg.
   Hoppas du kan njuta även av sommaren 2012!
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.