Nej, ingen menskopp är ekologisk eller ”organic”

Menskopp ekologisk organisk

Ganska ofta så får vi frågan om menskopparna som vi jobbar med och som går att köpa här på webbplatsen är ”ekologiska” eller ”organiska”. De som frågar söker miljövänliga alternativ till tamponger, bindor och trosskydd.

Men är menskoppar ekologiska?
Kan de ens vara ekologiska?
Det korta svaret är: Nej.

Svensk definition av ekologisk produkt är:
”…produkter som odlats och förädlats enligt EU-direktivet för ekologisk produktion.”
Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Ekologiska_produkter

Menskoppar Svensk definition av organiskt material:
”Organiskt material kallas det material i marken som är av organogent ursprung (främst ofullständigt nedbrutna växtrester). Det organiska materialet brukar delas in i olika kvalitetsklasser, till exempel mår och mull.”
Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Organiskt_material

Det finns experiment med exempelvis plaster som utvunnits ur växter men något sådant material finns inte i menskoppar. Det finns alltså ingen ekologisk menskopp. Menskoppar är alltid (oavsett material) tillverkade av polymer som i dagligt tal kallas plaster. Men – och det här är ju grejen – genom att gå från engångsskydd till menskopp så bidrar du i mycket stor utsträckning till en mer hållbar utveckling. Genom att sluta köpa nya produkter varje månad (plast, papper etc) så kan du med en gång bryta det negativa mönstret – så att byta till menskopp är riktigt bra för både dig själv och miljön i stort.

Men är menskoppar då organiska?

Några menskoppsföretag kallar sina menskoppar för ”organic” och får oss att tro att de menskopparna är ”grönare” än andra menskoppar. Det kan vara så att någon inte korrekt översatt ordet ”ekologisk” (på engelska ”organic”) och att det därmed i grunden är ett översättnings-fel. Men eftersom en menskopp heller inte kan vara ekologisk så blir det ju också fel.
Vi får anta att de syftar på samma sak som vi skriver om här ovanför, vilket ju i grunden inte är sant – de menskopparna är inte heller ekologiska.
Den här typen av förvillande och förskönande marknadsföring med miljöargument tycker vi inte bidrar till att informationen kring menskoppar blir tydlig eller ärlig. Vi vill gå så långt att det är ”greenwashing”, d.v.s. att ett företag påstår att deras produkt är miljövänligare än andra.

Slutsats

Nej, menskoppen är inte ekologisk (eller organisk, vad det nu skulle vara).
Men genom att använda menskopp (alla olika sorter) så slipper du fortsätta miljöbelastningen och kan direkt bidra till en hållbar utveckling. Du väljer ett miljövänligare alternativ än engångsskydd.

”Greenwashing”
Begreppet ”greenwashing” (grönmålning/gröntvättning) är vanligt i alla branscher idag. Det är när företag försöker att få en produkt att verka mer miljövänlig än den egentligen är. Det kan vara genom att använda gröna färger på oblekt papper, använda påsar i oblekt bomull etc eller att använda ord som ”miljö” i sina reklambudskap, gröna illustrationer på förpackningarna eller sigill/märken för att få den att verka mer pålitlig än andra. Det här förekommer även i menskopps-branschen, som du säkert sett.
Om det är viktigt för dig att veta på vilket sätt och under vilka arbetsförhållande som menskoppen är tillverkad – kontakta företaget som gör koppen eller den som säljer den. Dessvärre finns det idag flera nordiska företag som verkar ha en miljöprofil men som i själv verket valt att tillverka sina menskoppar i Kina.

Mer om material – undersök innan du köper

De menskoppar som vi säljer är tillverkade inom EU och tillverkarna följer EU:s miljö- och arbetsmiljölagar. De är samtliga tillverkade av medicinskt ren TPE eller silikon och är fria från latex och ämnen som är kända för att vara hormonstörande, som Bisfenol A och ftalater.

Läs mer

Vi har skrivit mer om piratkopior och billiga menskoppar här »

Frågor eller synpunkter om detta?

Kommentera gärna nedan! Fler röster är bra.

2 tankar om “Nej, ingen menskopp är ekologisk eller ”organic”

 1. linda says:

  Plaster innehåller en massa kemikalier som på olika vis inte är bra, men ett alternativ till plast kan ju exempelvis vara gummi som är ett naturligt material (gummiträdet) och kan därför ses som organiskt. Är alla menskoppar gjorda i plaster eller finns det rågummi menskoppar, exempelvis? Många tack!

  • Annelie says:

   Hej!
   De första menskopparna tillverkades av gummi (läs mer om menskyddens historia här: menskoppen.se/om/historik).
   Materialet är inte särskilt flexibelt och en menskopp i gummi är ganska hård, om vi jämför med t ex nya plaster som TPE och silikon, vilket kan göra det lite smärtsamt för vissa att använda. Jag hoppas att utvecklingen av menskoppsmaterial går framåt i takt med att menskoppar blir allt mer kända, och kanske kan vi snart se moderna material som är bättre för miljön som helhet. Men det går inte att komma undan att användandet av menskopp alltid kommer att innebära ett mer miljövänligt alternativ jämfört med att använda engångsskydd.
   Det finns sedan mitten av 80-talet en brun gummikopp som heter the Keeper. Den innehåller dock latex.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.