Är 80 ml riklig mens?

Kanske har du på sociala medier sett en kampanj som bygger på uppgiften att en ”normalriklig” mens är under 80 ml? Det har fått mig att undra lite över vad som egentligen är normalriklig mens och hur mycket jag ska blöda för att jag ska känna att jag bör uppsöka läkare. (Pro tip: Du ska alltid uppsöka läkare/barnmorska om du är orolig över något.)

Kampanjen ”80 ml” presenterades med mycket fina illustrationer av svenska tecknare. Den visade bilder av mens på ett sätt som är ovanligt att se i medier, och därför tror jag många uppmärksammade den. Det är t ex inte ofta vi ser mensblödningen illustrerad, så det var bra att den kunde visas som den många gånger ser ut, även om den var i tecknad form. Bakom kampanjen står ett läkemedelsföretag som tillverkar ett läkemedel för behandling av myom (som bl a ofta innebär mycket rikliga blödningar). Läs mer om kampanjen här: dagensmedia.se/marknadsforing/kampanjer/80ml-satter-ljus-pa-okand-sjukdom-6576771

Hur mycket blöder du?
De flesta som jag känner (olika åldrar/bakgrund/fött barn-inte fött barn etc) blöder mer än sammanlagt 80 ml under en mensperiod, och de vet det, eftersom de kan se och mäta mängden i sina menskoppar. En menskopp rymmer vanligen ca 15–30 ml, och om de blöder en full menskopp per dag blir det under en mensvecka i vissa fall långt över 80 ml.
När vi använder tampong och binda så är det svårt att mäta hur mycket vi blöder, och vi använder ofta större skydd än vi behöver ”för säkerhets skull”, så att titta enbart på hur stora skydd som vi använder och hur ofta vi byter ger inte heller en tydlig bild av blödningsmängden.

Mensblödning
När du har mens, så är det som kommer ut inte enbart blod. Varje månad så förtjockas i slemhinnan i livmodern för att ta emot och ge näring till ett befruktat ägg. Om du inte har något befruktat ägg så stöts livmoderslemhinnan ut ur livmodern som mens – genom livmoderhalsen, livmodertappen, ner genom slidan och slutligen ut ur kroppen.

Hur ser mensen ut?
Allas mensblödningar ser olika ut. En blödning kan kännas olika trögflytande eller tunn, den kan vara nästan genomskinlig eller grumlig, klarröd, mindre röd eller brun eller ha klumpar eller vara helt slät. Klumparna kan dessutom vara olika hårda, och ibland är de väldigt mjuka och geléaktiga.
Allt är normalt – inget är konstigt och mensen skiftar från dag till dag, månad till månad men också från år till år. Men, som jag skrev i början, om du märker skillnader i din blödning som gör dig orolig – kontakta alltid vården så att du kan undersökas och få svar på dina frågor och funderingar.

Hur mycket är det?
Eftersom mensen ser så olika ut, så kan den förstås fylla ut ditt mensskydd olika mycket. Om du t ex blöder stora klumpar, så blir en menskopp full fortare än annars. Och räknas det som mens? Jag vet faktiskt inte, men jag tycker det – allt ska ju kunna samlas upp.

Sammanfattningsvis så känns den här lägre gränsen på 80 ml lite väl snålt tilltagen och kanske gör det att många av oss blir oroliga i onödan? Kan det vara så att det har varit svårare att mäta i tamponger och bindor, så att gränsen bör höjas nu när menskoppsanvändningen ökar? Om du vet mer om det här eller vill kommentera – gör det gärna i kommentarerna!

6 tankar om “Är 80 ml riklig mens?

 1. Agneta says:

  Jag har just haft en sån där blödardag: startade med att tvätta lakan och madrasskydd för att det läckt blod, tömde sedan menskoppen tre gånger under dagen och varje gång var den så bräddfull att den höll på att åka ut av sig själv. Det blir 40 mm per tömning. Sedan har jag blött vidare utan kopp ett tag på kvällen och fyllt en binda. Så minst 150 mm på ca 16 timmar, oklart hur mycket av detta som är blod. Har ändå knaprat i mig 2*2 tabletter tranexamsyra också. Men när det blir såhär ebbar mensen också ut snabbare, redan imorgon lär jag vara nere på halva mängden.

 2. Stina says:

  Tack systrar, för att ni kikat på detta! Det är ett stöd att höra era tankegångar. Jag har varit stressad över mina blödningar efter två graviditeter. Nu, tre månader efter avslutad amning samt ackupunktur, har jag kommit ner till ca: 125 ml mensvätska utspritt på fem dagar. Första mensen efter förlossningen med barn nr två, blödde jag upp till tre dl. Jag misstänkte myom, men ultraljud visade att det inte var fallet.
  125 ml är fortfarande mycket, men absolut hanterbart. ??

 3. Amanda Rosendahl says:

  80 ml syftar på rent blod. Och som ni förstår betyder det att man inte kan gå på hur mycket man tömmer ur menskoppen. Förvirringen kring detta gör säkert att många kvinnor blir stressade. Om man misstänker att man har riklig blödning (pga att man får byta mensskydd oftare än varannan timma, gå upp på natten och byta, ställa in vardagsaktiviteter, lider av blodbrist) så får man kontakta läkare/barnmorska/gynekolog som kan hjälpa till att utreda. Det går inte på något sätt att mäta själv hemma. Är lite frustrerad över kampanjen 80ml eftersom namnet antyder att detta är något mätbart, vilket det inte är (för gemene man/kvinna). Önskar att du som menskoppsföretag och mensguru kunde hjälpa till att lysa upp kunskapsskymningen. Läs på 1177 kring menstruation för pålitlig fakta kring området.

  Mvh
  Läkarstudent

  • Annelie says:

   Hej!
   Ja, det är så här jag också känner, och det var därför som jag skrev inlägget. Bra att du tog dig tid att skriva!
   Hälsningar
   Annelie

 4. Ylva says:

  Det kan inte vara så att det är 80ml rent blod som är mycket, men eftersom det kommer så mycket annat, ja, slem så blir det nästan alltid mer som faktiskt ska ut?

  • Annelie says:

   Hej!
   Ja, det är lite samma sak som jag undrar här också. Men det är ju så som blödningen ser ut, och jag förstår inte hur någon kan mäta hur mycket av blödningen som är blod och inte.
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.