Redan i 40-årsåldern kan kroppen börja ställa om till menopaus, klimakteriet – kärt barn har många namn.
För andra börjar det inte förrän långt senare och andra kanske inte alls märker av hur mensen förändras. 
Även under den här fasen i livet, när mensen varierar mycket och ändrar karaktär, passar menskoppen jättebra!

De flesta i den här åldern har haft mens i minst 20 år. Under den tidsperioden har förstås tankar och känslor kring mensen förändrats mycket och säkert avdramatiserats. Men även själva blödningarna ändrar karaktär:

Kanske blöder du mindre eller mer än tidigare? Kanske växlar det hastigt mellan små och stora blödningar?
Då är menskoppen ett jättebra alternativ: Du behöver inte ha både trosskydd, bindor och tamponger med överallt i rädsla för att drabbas av en hastig större blödning.
Menskoppen funkar lika bra för dig ända från flytningar till mens. Det är för att menskoppen är gjord av silikon, som inte torkar ut slidan. Så oavsett om det kommer mycket mensblod eller lite, så funkar menskoppen lika bra.

Mina blödningar är annorlunda jämfört med tidigare
Det är vanligt att blödningen innehåller mer klumpar än den gjort tidigare. Dessa samlas enkelt upp i menskoppen, jämfört med binda och tampong. Kom bara ihåg att ta ut och hålla koll på hur mycket du blöder, till en början var fjärde timma, så att du lär känna dina blödningsmönster, som kan förändras under den här tiden.
Med  klumpar i blodet så blir menskoppen fortare full, eftersom de tar upp plats, så håll koll under dagen.

Blödningar blir rikliga flytningar
I klimakteriet kan blödningarna göra långa uppehåll eller helt ersättas med rikliga flytningar.
Även i dessa fall kan en menskopp vara bra, istället för att du använder trosskydd eller olika mindre mensskydd.

Användande
Beroende på hur mycket du blöder, behöver du ta ur och tömma menskoppen olika ofta.
Många tömmer blodet i toaletten, andra i handfatet eller i duschen.
Du behöver inte tömma varje gång du går på toa, utan kan både kissa och bajsa utan att ta ut din menskopp.
Vissa blöder rikligt och behöver tömma ofta, medan andra kan vänta i cirka 12 timmar innan de tömmer och sätter in igen.
Tillverkarna rekommenderar vanligen att du tömmer din menskopp var fjärde timme, så börja med att använda menskoppen på dagen för att leta dig fram till en användning som passar dig.

PS I England används uttrycket ”Go through the changes”  eller ”Going through the change of life”. Det låter mycket trevligare än klimakteriet, kan jag tycka. Precis som med mycket annat kan det vara tänkvärt att fundera över hur vi tänker om våra kroppar och deras enorma kapacitet. 

6 tankar om “Jag är 45 år – kan jag använda menskoppen?

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Nej, det räcker att löpande skölja av koppen med vatten från en kran eller vattenflaska. Det viktigaste är att du tvättat händerna innan med tvål och vatten eller handdesinfektion.
   Du kan även göra en s k ”fultömning” men då tvätta koppen direkt när du har möjlighet, för att minimera risken för bakteriepåväxt. Läs mer om detta på Hur gör jag ren menskoppen?
   Hälsningar
   Annelie

 1. Zarah says:

  Hej.
  Jag vill bara säga att jag tycker att den här sidan är så fin! Jag har klickat runt och läst i alla hörn av hemsidan (man måste ju kolla alla fakta innan man köper, förstås. :)) och jag blir så glad när jag ser alla fina, kloka svar och små funderingar. Det är också fint att man kan gör en enkät, tycker jag!
  En liten fundering har jag: Jag har sett att en annan butik erbjuder bytesmöjlighet mot en extrasumma (inom viss tid, och exklusive frakt) och eftersom jag är helt ny, men absolut säker på att jag vill ha en kopp – bara inte på vilken – så klurar jag på om det är något ni här på menskoppen.se också kanske kan tänkas erbjuda i sinom tid?

  Ha en fin dag!
  Mvh/
  Zarah

  Ps. För övrigt håller jag helt med om att ”change of life” är ett vackert och hoppingivande uttryck, till skillnad från tråkiga, kliniskt nedstämmande ”klimakteriet”.

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Tack för väldigt snälla ord och att du håller med om hur vi ser på och kallar klimakteriet 🙂
   Om möjligheter till byte: Eftersom vi är oberoende och säljer många olika menskoppsmärken (och ändrar vårt sortiment över tid) utan särskilda samarbetsavtal och krav från bara en tillverkare, så har vi sannolikt inte samma ekonomiska möjligheter som vissa andra försäljare har som ofta är generalagenter för menskoppsmärken. Vår styrka är istället att vi kan hålla oss oberoende och få kunskap från rådgivning kring många olika koppar, snarare än att alltid behöva sälja de koppar som vi har, oftast bara en stor och en liten kopp av ett märke. För under de här åren har vi lärt oss att alla människor inte passar med alla koppar, vi behöver ha flera alternativ och vi behöver ha råd – och det är där vi kommer in 🙂
   Tack igen!
   Hälsningar
   Annelie

 2. Anita says:

  Hej,
  Jag är 40 år
  blöder mindre än tidigare alltså ganska lite numera
  Har varit gravid 2 gånger senaste 5 åren.
  använder bindior och tycker att det är lite obehagligt med tanponger
  Nu undrar jag om menskopp är någonting för mig och i så fall vad jag ska välja

  Mvh Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *