Beroende på vem du är, så undrar du nog lite olika saker om menskoppar.

Om du nyligen fått mens eller tror att du ska få mens och därför söker information om mensskydd, så kan det vara bra att känna till att även menskoppen finns.
Du kommer säkert hitta olika svar på dina frågor, beroende på vart du letar efter svar. De som tillverkar bindor och tamponger kommer att säga att deras produkter är bäst, och vi säger att menskopp är bäst – så klart.

Samla information

Det viktiga är – precis som alltid – att du inte provar eller gör något som du själv inte vill.
Samla på dig så mycket kunskap som möjligt innan du fattar ett beslut. Fråga gärna en skolsköterska, gynekolog, barnmorska eller annan vuxen om råd även när det gäller mensskydd.

När kan jag börja använda menskopp?
Rent biologiskt kan du använda menskopp från din första mensdag i livet.
Men under den första tiden när du har mens, så är det mycket som känns nytt – inte minst om du drabbas av mensvärk eller humörsvängningar och PMS. Då kan det kännas skönt att inte stoppa upp mensskydd i slidan, utan att använda bindor eller trosskydd.
Om du redan använder tampong, så är steget inte så stort till menskoppen.

Hur ofta ska jag ta ut menskoppen och tömma den?
Det beror på hur mycket du blöder. Du måste prova själv för att veta vad som gäller för din kropp.
Menskopps-tillverkarna brukar rekommendera att du tar ut menskoppen var fjärde timme, så att du dels håller en bra nivå för hygienen dels så att du lär känna dina egna blödningar.
Mängden blod varierar från person till person, och du kommer att märka att du själv blöder olika mycket under mensens dagar.

Kan jag använda menskoppen när jag sover?

Börja med att ha den på dagtid, så du lär dig om du blöder mycket eller lite och att du blir säkrare på hur du använder menskoppen för att den inte ska läcka.
Om du med tiden ser att du blöder lite, så kan du prova att sova med den. Om du blöder mycket, så finns det en risk att den läcker när den blir full.
Tillverkarna brukar rekommendera att du tar ut menskoppen var fjärde timme, vilket är svårt om du sover en hel natt. Många börjar dock med tiden ändå att sova med menskoppen, men det gör du så att säga ”på egen risk” eftersom hygienen alltid är viktig.
Vi har haft kunder som blöder så mycket att de får kliva upp flera gånger per natt för att byta binda eller tampong. Eftersom menskoppen rymmer mer blod än en tampong, så har menskoppen inneburit att de kan sova längre stunder under natten jämfört med tampong.

Jag använder redan tampong – kan jag prova menskopp?
Visst, om du inte upplever några problem med att sätta in och ta ut tampongen och du känner dig okej med tanken på att använda menskopp.
Om du är tveksam eller funderar över just dina förutsättningar att kunna använda menskopp, så bör du alltid rådgöra med en skolsköterska, gynekolog eller barnmorska.

Men är inte menskoppen väldigt stor?
Vid första anblicken känns menskoppen stor, men det är nog för att du jämför den med tampong.
En menskopp ska vikas ihop innan den förs in, så det är inga problem. När du får mens är du biologiskt redo att föda fram ett litet bebishuvud, så en menskopp är ingen match för din kropp, utan koppen sitter säkert fast direkt innanför slidöppningen.
En menskoppen är vanligen cirka 5 cm lång, och antennen ska klippas av i en längd som passar dig.

Kan jag kissa och bajsa när jag har menskoppen inne?
Ja, det är precis som när du använder tampong. Det kan dock kännas bättre om du plockar ut den innan du bajsar, så att du inte krystar ut menskoppen av misstag.

LÄS MER PÅ ANNAN WEBBPLATS
Läs mer om menskoppen på umo.se (Sjukvårdsrådgivningens ungdomssida) »

20 tankar om “Jag är 13 år – kan jag använda menskopp som ung?

 1. Hanna says:

  Jag är en 14 årig tjej som har haft min mens i ett halv år, jag vill jätte gärna tetsa menskopp, kan man bada med den och dusha? Min mamma säger att dem kan vända upp och ner och kan ploppa ur när som helst är det sant? Vilken storlek skulle passa mig som 14 åring

 2. Klara says:

  Hej, jag är en tjej på 12 år och har verkligen sökt på menskoppar i flera veckor nu och tycker att det låter jättebra. Problemet är att jag inte fått min mens än men jag vill så gärna prova menskoppen från första dagen. Har hört att det inte riktigt finns en åldersgräns, men jag undrar bara om det är rätt tid att prova den?

  • Annelie says:

   Hejhej!
   Jag har precis svarat på dina enkätsvar, där du fått en massa mer tips på saker att tänka på.
   I mitt mail skriver jag bland annat att jag inte tycker du ska prova menskopp innan du har mens. Det är på inget sätt farligt att testa koppen innan, men det säger inte så mycket om hur det är att ha menskopp om du testar före.
   Det är främst för att slidan utan mens är ganska olik slidan under mens:
   Under de mer intensiva mensdagarna så är hela slidan betydligt slappare och fuktigare än annars, det senare självklart på grund av själva blödningen. Vissa har dessutom svårt att ens få in en menskopp under de dagar som de inte har mens och det kan vara svårt att få koppen att expandera/sluta tätt, eftersom slidans muskler då är betydligt mer sammandragna.
   Eftersom du heller inte får något läckage när du inte har mens, så kan du om du testar innan mens tyvärr heller inte se om menskoppen funkar eller ej.
   Det finns som sagt inga hinder för att du ändå testar bara för att du vill, men du bör veta att det inte säger så mycket om hur det är att ha koppen inne när du har mens.
   Så vänta tills mensen kommit igång ordentligt och testa då.
   Hälsningar
   Annelie

 3. Linda says:

  Hej jag är 13 år och hat haft mens i ett halvår. Min mamma använder alltid tampong och hon lärde mig hur man använder tamponger så jag har använt tamponger från första gången jag hade mens och funkar jättebra att ta in och ut den. Enda problemet är att det blir lite torrt och jag har hört att menskopp löser det problemet. Jag har hört mycket bra om menskopp och skulle vilka testa det kan jag göra det eller är jag för ung?

  • Annelie says:

   Hej!
   Det är – som alltid när det gäller kroppen – väldigt individuellt om vi kan använda menskopp eller inte, oavsett ålder och bakgrund.
   Det enda sättet att få veta är att prova och då är väldigt viktigt: Be om råd innan (t ex av oss) och gör sedan inget som inte känns bra! Vi ska inte tvinga kroppen till något – det leder inte till något bra.
   Eftersom menskoppen ska sitta på plats med hjälp av dina muskler, så är din inställning och dina känslor jätteviktiga. Om du är rädd och spänd eller osäker, så kan det påverka muskulaturen så att du spänner dig. Då blir det svårare att föra in menskoppen och det kan göra ont.
   Så det första du behöver göra är att läsa på om menskoppar och ta ställning till om det låter som något bra eller inte för just dig. Sedan kan du börja läsa på detaljer som införande och uttagande, placering av menskopp etc (alla sidor om det finns här uppe under fliken Frågor & svar) för att samla på dig kunskap inför ett eventuellt test av menskopp.
   All det här samlandet av information kommer att göra dig säkrare och bättre förberedd, så att du sedan kan slappna av lättare.
   Men om du känner att du har svårt för det, så låt menskoppar vara så länge, läs på och låt beslutet ta tid. Det är inget beslut som du måste stressa fram!
   Hälsningar
   Annelie

 4. anonym says:

  Hej! Jag är en tjej på 13 år och har ej fått min mens änn. Men när jag får den så vill jag jätre järna ha en menskopp!! Känns så extremt behändligt, och att slippa köpa binder. Även att man kam bada och ba slippa tänka på det! Men då är min fråga kan jag använda menskopp även fast jag är 13/14 (beroende när jag får den). Är jag för liten? I alla fall tänkte jag att jag börjar med binda för att se hue mycket jag blöder där efter kunna köpa en menskopp i stl som passar mig.

  • Annelie says:

   Hej!
   Det här beror på hur stort skydd som du kan föra in utan att det gör ont, så det går tyvärr inte för mig att svara på. Men framför allt: Ge dig tid, läs på massor och kolla vilka nya koppar som kommer ut. Det finns massor av läsning på nätet, så googla ”menstrual cups” och häng med i utvecklingen, även om du inte känner dig helt redo att själv börja förrän senare.
   Hälsningar
   Annelie

 5. Nyfiken says:

  Hejsan! Jag är tretton och fyller fjorton i år. Fick min mens när jag var elva. Jag har extremt (tycker jag) riklig mens, och måste byta nattbind minst två gånger andra och tredje dagen. Natten är dock inte så jobbig, då jag är hemma, men om jag ska sova över hos någon är jag väldigt nervös inför natten. På skoldagar försöker jag byta (de tre första dagarna) nästan efter varje lektion, även fast jag använder nattbinda. Jag skulle gärna vilja testa menskopp, men har haft lite svårt att få in tamponger. Jag sätter in dem för kort, för jag är rädd att snöret ska lossna när jag drar ut dem, och vågar inte trycka upp för mycket… Vilken storlek på mensskopp passar mig?

 6. Theo says:

  Hej! Jag är en tjej på 11 år. Jag fick min första mens i Januari och jag är allmänt ovan vid att ha mens. Mina föräldrar är skilda så pappa vet inte att jag har fått det. I sommar ska jag vara hos honom i tre veckor och då är ju chansen stor att jag får mens. Kan jag använda menskopp eller är jag förr liten? Det hade varit skönt att slippa alla smugglingar av bindor till toaletten i sommar… Och kan jag ha tampong eller är jag för liten för det också? Kan jag bada med tampong/menskopp? Tacksam för svar! 🙂

  PS. Varför är menskopp så dyra?

  • Annelie says:

   Hej!

   Kan du prata med din mamma om hur du känner inför sommaren när du ska vara hos din pappa? Hon kan säkert förstå hur det känns och kanske kan hon hjälpa dig när du känner dig orolig inför det? Jag kan bara tala för egen erfarenhet, men det känns ju ofta mycket bättre om vi har någon med oss att dela jobbiga känslor med, även om det innan kan kännas svårt att ens prata om det.

   Jag tror att du är lite för ung för att testa menskoppen, eftersom mensen ofta varierar så mycket under de första åren vi har mens. Det gör att vi ofta inte blöder så mycket och oregelbundet, och att en menskopp därför kan få svårt att rymmas inne i slidan. Då kommer den heller inte att funka så bra.

   När det gäller tamponger så kan jag heller inte ge så mycket råd, tyvärr. Det inte alls mitt specialområde.

   Jag tänker: Finns det någon ungdomsmottagning i staden där du bor?

   De är ofta jättebra att prata med när det gäller sådana här saker. Trots att det kanske inte känns så just nu för dig, så är det väldigt många som funderar i samma banor som du. När vi går igenom saker för första gången så kan vi känna oss ensamma med våra problem, och då kan det kännas bra att prata med någon som fått ungefär samma frågor förut och som faktiskt kan mycket om människors kroppar. Att dessutom få prata med någon som du inte känner och som du umgås med hemma kan också vara skönt – det ger dig möjlighet att själv ta reda på information om mensen och hur din kropp funkar i övrigt. På ungdomsmottagningarna har de tystnadsplikt och de finns där för att hjälpa till bland annat med precis de frågor som du skriver om här.

   Här finns en lista över alla ungdomsmottagningar i Sverige: http://www.umo.se/ungdomsmottagningar

   Hoppas att det finns en mottagning nära och att du tar steget att gå dit för att prata med dem!

   Hälsningar
   Annelie

 7. Ella says:

  Hej,

  för mig är menskoppen något ganska nytt och undrar lite om det är besvärligt att ta ut den när den ska tömmas och rengöras?

  jag föreställer mig att det skvätter blod eftersom den inte absorberar, och är också orolig om det gör ont att ta ut den, med tanke på att den då är ”utfälld” och större än när den förs in?

  • Annelie says:

   Hej!
   Som med allt, så är detta något som du lär dig med tiden. När du är van, så är det inga problem.
   De flesta sitter nog på toa när de tar ut koppen, häller ut i toan, sköljer av koppen och stoppar in den igen. Efter det så torkar vi som vanligt och är klara. Inget skvättande 🙂
   Hälsningar
   Annelie

 8. judith says:

  Hej! Asså ksn man använda både tampong och menskopp? För det känns som att min inte sitter bra, det typ läcker hela tiden och det är ganska jobbigt…

  • Annelie says:

   Hej!
   Det skulle jag inte rekommendera. En kopp som sitter bra läcker inte, så något är fel.
   Maila istället den som du köpt koppen av för att få råd om hur du kan komma tillrätta med läckaget!
   Hälsningar
   Annelie

 9. Jennie says:

  Hej, jag har funderat på att skaffa menskopp men jag kan knappt föra in en tampong ens 1 centimeter utan att de svider skaver och gör otroligt ont.. efter jag försökt brukar jag gå runt med ”verk” i ca 2 timmar!
  Ska de vara så? och eftersom de är så fallet är, tror ni det är någon idé att testa menskopp innan? vill inte vara fast med bindor resten av livet.. :/
  tacksam för snabbt svar

  • Annelie says:

   Hej!
   De flesta som skriver till oss för råd upplever smärta och obehag i samband med användande av tampong. Tyvärr blir dessa besvär sällan bättre, eftersom tampongerna då orsakar större obalans i slidans naturliga miljö. Det blir en ond cirkel.
   Du behöver hitta en menskopp som passar din blödning, ålder och ev andra förhållanden som graviditet.
   Gör gärna vår enkät på menskoppen.se/enkat-menskopp
   Hälsningar
   Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *