Mensmage – finns det?

Mensmage, menskoppen.se
Om mens är ett känsligt ämne i samhället så är bajs kanske ännu svårare att tala om – så det är dags att vi gör det också, tycker jag. Kom ihåg att jag inte är någon läkare eller vårdutbildad – jag är bara en vanlig person som har mens och får varje månad lös mage.

Mensmage, menskoppen.seÄmnen som vi sällan pratar om är också ofta svårt att hitta mer läsning om och framför allt statistik. Därmed är det också svårt att hitta lösningar som verkligen funkar. Jag förstår att just bajs är svårt att mäta – ”Hur hårt/mjukt/mycket/ofta/sällan bajsar du?” är inget som går att klart svara på eller för den delen mäta för de allra flesta av oss.

Mensmage vanlig
Men nu ska jag skriva om det, för att jag tror att det finns många som känner igen sig och som känner sig annorlunda eller rent av konstiga, precis som när det gäller ens mens. När folk skriver till mig om mens och menskoppar, så tänker jag ofta ”det är inte en ovanlig fråga, den får jag ofta” och om det kan finnas kunskaper som vi kan dela med oss så folk kan sluta oroa sig, så vill jag göra det. En del skriver faktiskt om sina besvär med lös mage under mens, så det här inlägget handlar om bajs och hur avföringen kan förändras under mensen.

Min historia
Jag har så länge jag kan minnas alltid haft dålig mage när jag har mens. Med dålig så menar jag att jag inte haft väldigt mycket mensvärk, utan fått gå ofta på toa för att jag känt att magen varit orolig. Ofta har avföringen varit lös eller t o m diarré.
Det har ibland varit svårt för mig att t ex gå iväg till skola och jobb för att jag är så beroende av att ha nära till en toalett. Så det här är förstås något som i allra högsta grad begränsat mina möjligheter att känna mig fri under mensen.
Jag tänker att det måste finnas fler som jag som har det så här utan att ha något infektion i kroppen (om du har det, så kan det orsaka diarré).

Läsning på ämnet

1. Vårdguiden
Det finns inget skrivet om avföring på sidan om ”Mensbesvär” på Vårdguiden.

2. Reklamsajt för tablett mot diarré
På reklamsajten för Imodium (som motverkar diarré – obs att jag inte stödjer den produkten eftersom jag inte vill medicinera utan försöka hitta anledningar till varför kroppen reagerar), så skriver de att ”många kvinnor har symtom på diarré under mensen” men att forskningen inte är enig om vad det beror på. De skriver också att det finns teorier om att det har att göra med hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon) som produceras under mensen, och att det förändrar sättet som musklerna runt tarmväggen drar ihop sig, och att det gör hela matsmältningssystemet känsligt och att det orsakar diarré. De skriver också att 1/3 får mag- och tarmsymtom i samband med mens, inte bara diarré utan även det motsatta, förstoppning.
Den här förklaringen om progesteron återkommer här och där på nätet, inte bara här.
Kom ihåg: Innan du börjar använda läkemedel, så rådgör alltid med en läkare, så att du inte medicinerar i onödan och det inte fungerar.

3. Tidningen Må Bra
De skriver att symptom som diarré och förstoppning i själva verket kan vara endometrios och att det kan blandas ihop med IBS. De skriver inga källor till sina uppgifter. Här är deras artikel »

4. ”Efter endometrios” – personlig blogg
Även här skrivs om kopplingen mellan hormon, tarm och endometrios.
Läs blogginlägget här »

Skriv gärna i kommentarerna här nedanför och berätta vad du vet, hur du har det och om du har hittat något som lindrar besvären!

28 kommentar till “Mensmage – finns det?

 1. Ida says:

  åh tack för ditt inlägg! Jag och kompisen kallar alltid våra problem med magen under mens för mens mage. Jag själv blir extremt lös i magen under första dagarna.
  Är inne på dag 1 av mens nu och sitter på toa hela tiden.
  Varför talas de aldrig om sånt här i skolor och på mvc?

 2. Elin says:

  Tack för detta inlägg! Så viktigt att prata om! När jag har mens kan jag sitta på toa hur länge som helst på morgonen (brukar lugna sig senare under dagen). Som någon skrev ovan så är det nästan som att tarmmuskulaturen krampar och ”allt ska ut-känsla”. Ganska obehaglig känsla men den går över när tarmen liksom ”känner sig klar”. Haha svårt att beskriva detta med ord 😛 Har sällan problem med magen annars och har väl inte hittat nått som lindrar/hjälper, det är mer att sitta kvar på toan tills man känner sig klar och det känns bra igen. Och ja, avföringen går liksom från normal till mer lös, men slipper tack och lov diarré.

 3. En med problem says:

  Anna: tack för att du postade det där med appen! Jag blev så glad av att läsa dessa uppmuntrande ord!!
  Ett stort tack för att ämnet togs upp också! Tack alla

 4. Yelene says:

  Jag har läst en fråga-svar i UMO, där en barnmorska svarar på detta.
  Hon säger att under mensen drar livmoderns muskulatur ihop sig i kramper, då kan tarmmuskulaturen påverkas eftersom de ligger så nära inpå. Samt dessutom hormonförändringar.

 5. Sara says:

  Kul att läsa om andras erfarenheter av detta ämne.
  Jag blir lätt förstoppad veckan innan mens som kan resultera i extrema kramper som gör det svårt att sova någon natt. När mensen sen kommer blir det det omvända de första dagarna med diarré och många toabesök.
  Det jag märkt minskar besvären är att under resten av menscykeln träna och äta fiberrikt med mycket grönsaker. Spelar inte så stor roll om jag bara gör det precis innan eller medan besvären finns, då är det försent. Det som kan hjälpa under tiden är att se till att vara ordentligt smärtlindrad samt äta regelbundet, då behöver jag bara springa på toa på morgonen och sen lugnar det ner sig.

 6. Ellinore says:

  Jag har inte läst igenom alls kommentarer nu och vet inte om någon redan har skrivit detta men det är tydligen så att kroppen sänder signaler till underlivet att mensen ska ”krampa ut”, vilket också ger oss mensvärk. Eftersom tarmen ligger så nära och fungerar lite på samma sätt så kan dom här signalerna påverka att tarmarna börjar röra sig snabbare också vilket ger en lite stressad mage och.lös avföring. Handlar säkerligen också om hormoner. Undrade över detta i flera år innan jag fick det förklarat 🙂

 7. Cim says:

  Gu va skönt, fler än bara jag… Jag brukar känna av att mensen är på g ca 2 veckor innan pga magens aktiviteter.. brukar börja med att vara lös, sen hård (som att det är en propp för vad komma skall).. sen när mensen väl kommer så är jag lös igen.. sist så krampa tarmen så jävligt att det kändes som ja skulle spy.. känns som tarmen vrider på sig.. har inget minne av att jag hade de här problemen innan jag fick min dotter 2011.. då hade jag däremot världens mensvärk som har till viss del lugnat sig

  • Emma says:

   Tack för bästa information och delande av erfarenheter som måste ut. Vårdens svar i frågan är så generell och talar inte tydligt om ämnet. Tror också det är som Dr Phil säger: ”hormons from hell.” Det är den som cyklar i våra cykler. Har också en riktigt krånglig omväxlande mage som blir väldigt känslig under mens. Skönt att veta att jag inte är ensammen om problemet. Det är som att magen inte blir vän med cyklarna. Finns bra tips om mensmat som lindrar? Testar mat med mineraler till exempel och fibrer men är osäker på om det spelar roll?

 8. SK says:

  Har också problem med magen vid mens. Är svullen och gasig och magen är orolig. Som många andra skrivit bajsar jag också mer och det luktar sämre under dagarna jag har mens. Är också ofta antingen lös eller hård i magen och behöver gå på toa mycket oftare än vanligt. Skönt att se att så många andra har liknande problem.

 9. Anna says:

  Jag har appen Hormonology som skriver om humör och kroppen kopplat till menscykeln, baserat på forskning. Såhär står det på mensens första dag (toabesöken beskrivs några meningar ned, bjuder på hela dagens beskrivning – rubbet brukar stämma på mig):
  Your monthly cycle gets off to a slow start with the onset of your period, which marks Day 1 in Week 1 of your cycle. Your day could be clouded by menstrual cramps and/or fatigue that may make you wish you could cancel all your plans and just curl up on the couch with the TV remote and a hot water bottle. But, no matter what you end up doing, you’ll probably want to stick close to a bathroom as the transition from your premenstrual Week 4 to your Week 1 can result in a bit of loose stool and frequent urination. Tired of all the bad news about your Day 1? Well, here’s a bunch of good stuff you can look forward to today: Just a few hours after you get your period, estrogen starts to rise after having hit rock-bottom. And since rising estrogen is the exact antidote needed to conquer PMS, it signals the end of the see-sawy emotions and irritation you experienced during your premenstrual week. What a relief, right? It gets even better: Now you’ve got a whole two weeks of rising estrogen to look forward to–and that means a boost in mood, brain skills, energy, passion, motivation and optimism the higher this hormone climbs!

  Make today better

  If you experience fatigue, mental fogginess, the blues or irritability during your period, one key culprit could be low iron due to blood loss during menstruation. Thankfully, it’s easy to reverse! Simply load up on iron-rich foods (such as beans, iron-enriched cereal, lean beef, lentils, spinach and tofu) or pop an iron supplement (15 mg. for women ages 14 to 18; 18 mg. for women ages 19 to 50) every day of your cycle. This will keep your body’s supply of this essential mineral from dipping too low once your period comes.

  Fun fact

  Better keep an eye on the clock around 8 am throughout your Week 1 and Week 2. You’ll likely feel as though you have more time than you really do, which can end up making you late to work, school, a doctor’s appointment or an important event. That’s because researchers found your hormones make your inner body clock run a little slower at this time of day during this phase of your cycle.

 10. Anna says:

  Inleder med att vara lös, blir hård och sedan lös igen när sista stora mängden mens kommer ut. Har utretts för ibs pga att jag sedan sommaren 2015 även varit lös och omväxlande hård i magen annan tid under månaden. Gjort ultraljud det visade dock ingen endometrios. Gjort koloskopi som varit normalt samt gjort bukröntgen där det enda som hittades var en cysta på höger äggstock. Inga fysiska förklaringar till varför jag får skita löst och ibland blir hård, får gasknip som jag aldrig tidigare haft besvär med, samt får gå på toa oftare.

 11. Marie says:

  Har alltid varit konstigt i magen under mensen. Med det menar jag ifrån näst intill diarré till förstoppning. Troligen på grund av min extremt kraftiga mensvärk som jag aldrig fått riktigt svar på varför jag har. Tydligen har jag dessutom cystor på äggstockarna som kanske medverkar till min mensvärk. Jag har sådan mensvärk att jag tar morfinklassat preparat tyvärr och blir helt utslagen. Utslagen blir jag oavsett. Tycker det pratas alldeles för lite om bieffekterna av mens överhuvudtaget som t ex mensbajs, mensmage, dåligt lukt och smaksinne eller mycket kraftig värk med svimmningar som resultat.

 12. Cecilia says:

  Alltså min mage före, under och efter mens… Märker av innan pga. blir så svullen, gasig och magen lever rövare. Under mens blir jag ofta förstoppad och har som rutin numera att ta en eller två påsar Movicol (receptfritt laxermedel för tillfällig behandling) i förebyggande syfte för att i alla fall slippa det värsta. Upplever det också som att åtminstone en dag av mensen får jag springa på toa konstant och det kan göra så ONT att bajsa. I två dagar ungefär kan jag inte sätta mig ned för häftigt för då hugger det till i hela underlivet, bajsa ger jag upp om jag måste trycka på för mycket för det känns som att det håller på att slitas itu där nere. Efter mens kan det istället bli väldigt löst ett par dagar. Är det någon annan som upplevt den där huggande smärtan i själva underlivet? Alltså inte mensvärken eller inuti egentligen, utan rent av utanpå t. ex. när en sätter sig för snabbt. Bra att ta upp det här med mensmage, det behövs pratas om det!

 13. Elina says:

  Jag blir nästan alltid hård i magen innan mens och lös i magen under mens. Bajsar också sjukt mycket mer och oftare under början av mensen. Kombineras med mensvärk från helvetet.

 14. K says:

  Jag blir istället förstoppad vid mens o när jag har gått till läkare pga det så har dem bara konstaterat att jag är förstoppad men kunde inte ge mig något svar utan mer ignorerade mig när jag frågade varför jag alltid blir förstoppad vid mens.. och att jag tror att det är förstoppningen som gör att jag får värre mensvärk medan dem yrkar på att det är min smärta som stoppar upp.. men hur kan en smärta som är ett resultat av något då vara faktorn till något annat? Konstigt hur dem resonerar.. jag litar därför inte längre på läkare eller barnmorskor när det kommer till mage, tarm och underlivs-frågor även om de ska vara auktoritära och utbildade inom det så känns det som att de är så pass hjärntvättade att de inte kan ta hänsyn till individen utan läser bara ur ett manus typ..

  • kcr says:

   Gynekologer och barnmorskor är inte auktoritära inom mage/tarm.. Och hjärntvättade håller jag inte med om, tyvärr är det ju som så att kvinnosjukdomar/mens osv har varit totalt eftersatt inom forskningen. Det i kombination med att det är ‘pinsamt’ och att ‘det går över’ är leder även till att kvinnor ofta struntar i att söka vård för besvären leder i sin tur till att kunskapen och erfarenheten kring dessa frågor inte är nog.
   Hoppas du hittar någon väl fungerande lösning till dina problem 🙂
   Själv har jag det sista året upplevt förstoppning 3-4 dagar innan mens, så jobbigt att känna sig som en ballong och inte orka ha byxor pga ont i magen!

 15. Viveka says:

  Hej, jag känner igen mog.
  Hittade en fråga om detta med svar från en barnmorska, publicerad på UMO’s sajt. Hon skriver om känslig muskulatur.

 16. Anna says:

  Skönt att jag inte är ensam! Magen låter som ett åskväder , och jag får inte behålla någon mat. Det rinner som vatten rakt igenom ca 40 min efter matintag. En toalett i närheten är ett måste, under dessa dagar. Värst är det när mensvärken är som starkast. Sen lugnar den ner sig, o allt går tillbaka till normalt. Tills nästa månad…

 17. Alexa says:

  Hej! Jag har alltid konstig mage vid mens. Inte diarré utan mer vanlig konsistens – däremot MÄNGDEN? Känns som att jag bajsar ett ton. Värst är det ca tre dagar innan mens. Jag behöver inte springa på toa i ett vilket jag är tacksam för men det är väldigt mycket och dessutom ovanligt illaluktande 🙁

 18. Anna says:

  Hej, intressant ämne! Jag märker också att min mage ”snabbar på” under mensen. Har alltid antagit att de beror på hormoner + värkarbetet (sammandragningar) som sker i magen under mensen precis som vid en förlossning (fast i mindre skala).

 19. Amra says:

  Jag trodde jag var ensam om det. Blir alltid så himla nödig varje gång jag har mens de är helt konstigt. Men skönt att man inte är ensam.

 20. Jessica says:

  Här hemma är mensfis ett begrepp. Vid mens så fiser jag och det doftar inte alls nåt vidare. Min man känner igen mensfisar på lukten. Hahaha. För övrigt är jag alltid hård i magen men vid mens är avföringen mer lös. Jag är 45 år och så här har det alltid varit, både före och efter barnfödande och med eller utan p-pillerätande. Jag vet att mina systrar också får samma ”fenomen” vid mens.

 21. Kim Norberg says:

  Åh, jag trodde jag var ensam att ha konstig mage vid mens!
  Jag är en sån här person som bajsar ganska sällan, ca 1-3 gånger i veckan. Men under mensen bajsar jag nästan varje dag istället, speciellt när mensen och mensvärken är som mest! Det är även då som magen är mest svälld och jag går och fiser hela tiden.
  Det brukar även vara lösare än vanligt.

  Minst sagt skumt!
  Min mamma har alltid förklarat det med att ”det blir säkert så därför att det är extra mycket tryck på magen och tarmarna under mensen”.
  Själv så vet jag inte!

 22. Linda says:

  Jag vet jag och några andra i min närhet upplever en uppsvälld mage och mycket mycket gaser när vi har mens. Jag har en blandning hård i magen i början och sen går det över till löst. Men vi har iallafall pratat om att vi är några somsagt blir väldigt väldigt gasiga(som e regel inte direkt luktar hallon iheller)

 23. Shamandalie says:

  Jag lider av det motsatta: förstoppning (mer eller mindre). En eller två dagar gör det ont bara av att sitta eller sätta sig ned för hårt, för det är som att hela underlivet gör ont. Måste också ha nära till toa för jag vet aldrig om jag måste skynda mig dit… För mig fungerar Movicol (oral lösning) som du löser i ett vattenglas och som sätter igång magen. Men att det finns problem med att bajsa och att det blir en hemsk mensmage, det håller jag (och kompisar jag pratat med) med om!

 24. Jenny says:

  Intressant, jag blir alltid hård i magen dagen/dagarna före mens. Det släpper när mensen börjar, men har inte tänkt på att det skulle vara lösare än annars

 25. M W says:

  Jag tycker å ena sidan att mensmagen är praktisk för den gör att jag inte upptäcker mens via blod i småbyxorna, utan på toalettpapperet eftersom jag alltid måste gå på toa samtidigt som mensenblodet har börjat rinna.

  Min mensbajsmage gör ont men det är svårt att säga vad som är smärta pga bajs och vad som är mensvärk eftersom att jag har rätt mycket mensvärk, det gör det svårt att avgöra för om jag behöver gå på toa eller inte ibland.

  Hur kan det vara endometrios? Det här vill jag läsa om, synd att de inte angav källa!

  Jag upplever att mensmagen var som värst i slutet av tonåren, nu har jag istället mer värk och det är väl behändigt för jag kan ju ta piller samt måste inte vara nära en toalett hela tiden.

 26. Fia Bengtsson says:

  Mensbajs kallar jag det för. ???? Det har jag alltid nån/några dagar under mensen, ffa de dagar jag blöder som mest. Gör inget åt det för det går över av sig själv, och jag bajsar inte mer än vanligt bara löst, och jag har inga problem med det, det är vad det är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *